Aantal overvallen op tankstations fors afgenomen in 2021

Het aantal overvallen op tankstations is in 2021 fors afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Terwijl er in 2020 nog 45 overvallen plaatsvonden, waren dat er het afgelopen jaar 29, blijkt uit cijfers van de politie.

De overvallen vonden het afgelopen jaar plaats bij tankstations verspreid over heel Nederland. Wel was het volgens de politie acht keer raak in het gebied van de eenheid Rotterdam. In een relatief kort tijdsbestek werd daarbij bovendien vier keer een tankstation in Rotterdam-Zuid overvallen.

Invloed van coronacrisis

In 2019 werd nog 53 keer een tankstation beroofd. “Gedurende de coronacrisis zien we een algemene daling van het aantal overvallen”, laat een woordvoerder van de politie weten. Toch is er volgens hem geen duidelijke verklaring voor het feit dat ook het aantal overvallen bij tankstations afnam, omdat deze locaties altijd open zijn gebleven.

Erik de Vries, directeur van branchevereniging NOVE, denkt dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat er nog meer druk is gekomen om zo min mogelijk met cash geld te werken, waardoor het aantal overvallen weer afnam. “Daarnaast zien we steeds meer betaalgemak met contactloos betalen. Daarbij kan je denken aan mobiele betalingen. Een andere reden kan zijn dat tabak uit het zicht is verdwenen, dan wel beter opgeborgen wordt. Die ontwikkelingen vonden plaats in combinatie met blijvende aandacht van bedrijven en brancheorganisaties voor overval(preventie)trainingen.”

Grote impact op slachtoffers

De overvallen hebben vaak een grote impact op de slachtoffers, benadrukt de politiewoordvoerder. “Bedreigd worden met geweld of zelfs het gebruik van echt geweld is een heftige gebeurtenis en wordt daarom een high impact crime genoemd. Naast financiële schade van de buit (vaak gering) is ook uitval van personeel een probleem voor ondernemers. Overvallen hebben impact.”

Dat het aantal in 2021 fors is afgenomen, is volgens De Vries vooral ook om die reden een positieve ontwikkeling. “Iedere overval is er natuurlijk één te veel. Het zorgt voor heel veel leed bij de betrokkenen, soms voor langere tijd, terwijl de buit bij tankstations marginaal is.”

Opsporen van daders

Voor medewerkers en tankstationhouders die toch in een dergelijke situatie belanden, adviseert de politie het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteren (je kunt toch even niets doen), Afgeven van de buit en goed Kijken hoe de dader eruit ziet. “Voor dit laatste helpen bijvoorbeeld stickers op de deur, zodat je goed kunt inschatten hoe groot een dader is.” Ook is het volgens de politie belangrijk om onmiddellijk 112 te bellen nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden of dat direct te doen als dat veilig kan in de afgeschermde ruimte. “Het opsporen van over het algemeen jonge daders is belangrijk. Onderzoek wijst uit dat daders vaak doorgaan totdat zij gepakt zijn.”

Ook zijn er stappen die ondernemers zelf kunnen zetten waardoor risico’s verkleind worden. “Tankstations hebben vaak een afgesloten ruimten bij de kassa. Het is belangrijk om die in de avond en als het donker is gesloten te houden. Verder zijn goede camerabeelden belangrijk om de dader te kunnen opsporen.”

Trainen personeel

Het volgen van een overvaltraining door personeel (eventueel online) kan volgens de politie bovendien bijdragen aan de weerbaarheid van de medewerkers. Verder is het belangrijk om volgens de woordvoerder ‘alle maatregelen omtrent contant geld’ te treffen. “Maar dit is bij de meeste tankstations al goed geregeld.”

Ook De Vries stelt dat het van groot belang is om medewerkers te trainen. “Dit zijn trainingen in waarnemen, voorkomen, maar ook hoe te handelen als het toch gebeurt. Het is dan ook goed om hier periodiek aandacht aan te besteden in het werkoverleg. Ook kan je denken aan het afspreken van goede procedures, onder andere over afstorten, het sluiten etc.”

Mocht een overval zich toch voordoen, is er ondersteuning via Slachtofferhulp, benadrukt de directeur van de NOVE. “Diverse oliemaatschappijen en grotere brandstoffenhandelaren bieden ook hulp vanuit het hoofdkantoor.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.