Ondanks coronamaatregelen slechts kleine daling in aantal pintransacties bij tankstations

Ondanks de strengere coronamaatregelen die sinds 13 november in Nederland gelden, is het aantal pintransacties bij de tankstations de afgelopen weken nauwelijks afgenomen. Het gaat om een daling van ‘een paar procentpunt’, stelt het ING Economisch Bureau.

Dat de afname in het aantal pintransacties voor tankstations relatief meevalt, blijkt uit het verschil met de cijfers van de eerste en de tweede lockdown in Nederland. Tijdens de eerste sluiting van het land bedroeg de daling voor tankstations volgens econoom Marten van Garderen tientallen procenten (30 tot 40 procent), tijdens de tweede lockdown eind december ging het om een daling van zo’n 15 procentpunt.

Meer thuiswerken

Dat er nu ook een kleine afname te zien is, heeft volgens de econoom te maken met het feit dat Nederlanders minder vaak op pad gaan voor bijvoorbeeld culturele of recreatieve activiteiten. Er wordt bovendien meer thuisgewerkt.

Uit de pintransactiedata van de bank blijkt verder dat de pin-omzet in de categorie ‘diensten’ een stuk lager ligt sinds de invoering van de extra maatregelen. Onder die categorie vallen onder andere restaurants en cafés, sport- en spelactiviteiten en de culturele sector. De daling werd daar eind september al ingezet, maar vooral de afgelopen week was de afname groot: van -6 procent naar -20 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.