Kinderbescherming overdracht kind tankstation

Tankstation populaire locatie voor overdracht kind van gescheiden ouders

Bron: RvdK

Jaarlijks hebben volgens de Raad van de Kinderbescherming (RvdK) zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een (echt)scheiding. Meestal komen gescheiden ouders zelf tot een omgangs- of zorgregeling voor de kinderen, maar in sommige gevallen verloopt het maken van afspraken over bijvoorbeeld een overdracht moeizamer. Soms geeft de Raad voor de Kinderbescherming dan het advies om af te spreken op neutraal of openbaar terrein. In de praktijk gebeurt dat bijvoorbeeld bij een tankstation, laat een anonieme pomphouder weten.

De rechtbank moet tot een oordeel komen als het ouders niet lukt om zelf of met hulp tot een oplossing te komen. Voor circa 5.000 kinderen vraagt de rechtbank advies aan de Raad voor de Kinderbescherming. Hiermee kan de rechtbank tot een besluit komen over de hoofdverblijfplaats van het kind, de omgang met de andere ouder en bijvoorbeeld het ouderlijk gezag, vertelt gedragswetenschapper Elise Ratering.

De Raad voor de Kinderbescherming krijgt veel te maken met de problematiek die (echt)scheidingen kunnen veroorzaken bij kinderen. De organisatie, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, kan bij scheidingszaken onderzoek doen en geeft, uitsluitend op verzoek van de rechtbank, advies. ‘’Ouders procederen omdat ze er zelf niet uitkomen. Als een rechter onvoldoende informatie heeft om te kunnen beslissen, kan hij ons om een onderzoek vragen’’, aldus Ratering die bij de RvdK in de regio Rotterdam-Dordrecht werkt. Bij dit onderzoek wordt gesproken met beide ouders, de kinderen en andere personen die zich in het netwerk van het kind bevinden.

Omgangsregeling

Een van de onderwerpen die tijdens de onderzoeken aan bod kunnen komen, is de omgangsregeling. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat het kind beide ouders na de scheiding blijft zien, stelt de gedragswetenschapper. Als kind ben je namelijk ‘een deel van zowel de vader als moeder’. Ondanks het verdriet en de boosheid die mogelijk bij een scheiding komen kijken, blijven de ex-partners wel een relatie als ouders hebben. Ook na de ingrijpende levensgebeurtenis die scheiden volgens haar is.

‘’We kijken daarom samen met de ouders wat een zo prettig mogelijke manier is om die overdracht met elkaar te regelen.’’ Soms geeft de RvdK daarbij het advies om af te spreken op neutraal of openbaar terrein. ‘’Als wij zien dat een overdracht gepaard dreigt te gaan met conflicten, dan kijken we hoe we het zo rustig mogelijk kunnen laten verlopen.

Geschikte locatie

Welke openbare plek de ex-partners kiezen, is aan hen zelf. Ook tankstations blijken in de praktijk als geschikte locatie gekozen te worden. Een van de benzinepompen waar dit fenomeen zich regelmatig afspeelt, is te vinden in Noord-Brabant. ‘’Het zijn twee gezinnen waarvan we echt op de hoogte zijn geweest dat er een wisseling plaatsvond. Dit gebeurde om de twee weken. Vaak op vrijdagmiddag of -avond en op zondagmiddag of -avond’’, vertelt eigenaresse Janneke Karels (fictieve naam).

Om de privacy van de ouders te beschermen, wordt Karels liever niet met haar eigen naam en de locatie van haar tankstation genoemd. ‘’Bij een van de gezinnen zijn zowel de vader als de moeder vaste klanten, bij het andere alleen de moeder.’’

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

‘We kijken samen met de ouders wat een zo prettig mogelijke manier is om die overdracht met elkaar te regelen.’

Voordat de ouders van het eerste gezin voor het eerst hun kind aan elkaar overdroegen bij de benzinepomp, kwam de moeder volgens de eigenaresse naar binnen om toestemming te vragen. ‘’Ze vroeg of wij het goed vonden dat ze hier zouden wisselen.’’ Bij het andere gezin vermoedt de eigenaresse dat een externe organisatie de ouders de tip gaf om de overdracht op neutraal terrein te laten plaatsvinden. ‘’Ook deze moeder is, voordat de eerste wisseling plaatsvond, naar binnen gekomen om dit te vertellen.’’

Camera’s

Hoewel Ratering en haar collega’s bij de RvdK niet bekend zijn met het fenomeen en nooit specifiek het advies geven om bij een tankstation af te spreken voor de overdracht, kan ze zich wel voorstellen dat het gebeurt. ‘’Het is eigenlijk ook een neutraal terrein.’’ Ook denkt Ratering dat het een praktische keuze kan zijn voor ex-partners, bijvoorbeeld omdat ouders een stuk uit elkaar wonen en halverwege willen afspreken.

Karels vermoedt dat de aanwezigheid van camera’s bijdraagt aan de keuze van de ouders om hun kind te wisselen op haar benzinepomp in Noord-Brabant. ‘’Het contact tussen deze ouders liepen niet heel soepel. Voor zover ik weet is er aangeraden om niet bij elkaars huis te komen. Wel hebben we ze gelijk verteld dat ze zelf nooit de camerabeelden terug kunnen kijken, maar dat de politie deze wel op kan vragen, mocht er ooit wat gebeuren.’’

Veiligheid het belangrijkste

Volgens Ratering is het allerbelangrijkste van de overdracht dat de situatie veilig is en er bijvoorbeeld geen kinderen op de parkeerplaats achtergelaten worden terwijl de andere ouder tien minuten later aankomt. Als die signalen er wel zijn, raadt ze aan om contact op te nemen met een instantie als Veilig Thuis of bij acute dreiging de politie. ‘’Als dit voor de ouders en kinderen een overdracht zonder spanningen oplevert, is er helemaal niks mis mee om het op die manier te doen.’’

In het geval van de Noord-Brabantse gezinnen koos Karels er de eerste paar keer wel voor om met een schuin oog mee te kijken naar de situatie. ‘’We zijn zelf onpartijdig en zouden ons alleen bij calamiteiten naar buiten wagen, net zoals we bij andere calamiteiten zouden handelen. Echter is dit nog niet voorgekomen, gelukkig.’’

Geen probleem

Of de wisselingen op het tankstation van Karels nog steeds plaatsvinden, kan de pomphouder niet zeggen. Het personeel werkt in wisselende diensten en krijgt er daarom niet altijd wat van mee. Wel weet volgens haar elke medewerker van de twee gezinnen af, ook omdat een van de ouders in het begin vaak in de shop bleef voor een praatje. ‘’Omdat het vaste klanten zijn ben je toch al gauw op de hoogte als ze uit elkaar gaan. Wij zitten tussen dorpen in, dus dat werkt ook mee in het contact met de klant.’’ Voor Karels is het overigens geen enkel probleem dat de ouders haar tankstation kiezen als locatie voor de overdracht. Dat zou het voor haar ook niet zijn als het geen klanten waren.

Het is goed om te horen dat deze mensen er zelf voor zorgen dat de kinderen beide ouders blijven zien. Ook al ligt een tankstation niet voor de hand en klinkt dit misschien afstandelijk of kil, kennelijk zorgt deze locatie voor een oplossing”, aldus Ratering.

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 3. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.