Sigarettenpakjes krijgen dezelfde kleur vanaf 2020

Alle verpakkingen van sigaretten en shag krijgen dezelfde donkergroen-bruine kleur. De ministerraad heeft ingestemd met de wetswijziging van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die dit regelt. De nieuwe verpakkingen moeten per 1 juli 2020 worden ingevoerd.

Alleen door de merknaam en de merkvariant zijn verpakkingen vanaf volgend jaar nog van elkaar te onderscheiden. De gezondheidswaarschuwingen, inclusief afschrikwekkende plaatjes, verdwijnen overigens niet van de verpakking.

“We hebben met dit kabinet de ambitie om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Dat betekent dat elk kind dat in deze jaren wordt geboren niet eens op het idee komt om te gaan roken. Tabaksproducten minder aantrekkelijk maken, speelt daarbij een belangrijke rol. Met deze wetswijziging komt de rookvrije generatie weer een stap dichterbij”, aldus staatssecretaris Blokhuis.

Preventieakkoord

De invoering van ‘plain packaging’ is een van de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Naast het minder aantrekkelijk maken van de verpakkingen van tabak worden sigaretten en shag ook duurder en op minder plekken zichtbaar en beschikbaar. Daarnaast worden meer openbare plekken rookvrij, zoals schoolpleinen, speeltuinen en ziekenhuizen. Doel is onder meer dat het aantal rokers onder jongeren en zwangere vrouwen drastisch wordt teruggebracht. En dat het aantal rokende volwassenen daalt naar minder dan 5% in 2040.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.