Staatssecretaris wil maatregelen tegen roken verder opvoeren

Als het aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid ligt, dan worden er vanaf 1 januari 2020 alleen nog sigaretten verkocht in pakjes die er onopvallend uitzien. Alle sigarettenpakjes krijgen daarbij dezelfde kleur en vorm. Dat meldt de NOS naar aanleiding van voorstellen die de staatssecretaris heeft gepresenteerd.

Op deze manier wil Blokhuis het roken minder aantrekkelijk maken. Op de pakjes mag naast de waarschuwende teksten en bijbehorende foto’s alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over het soort sigaret staan. De maatregel gaat ook gelden voor shag. Volgens de staatssecretaris kunnen op dit moment fabrikanten door gebruik van kleuren en beeld de aandacht nog trekken voor hun sigaretten.

Vanaf 1 juli 2020 wil Blokhuis het rookverbod bovendien uitbreiden. Het roken van een e-sigaret moet dan ook verboden worden op openbare plekken, net als bij de gewone sigaret het geval is. Ook de prijs voor tabak wordt komende jaren verder opgevoerd. Volgend jaar wordt een pakje van twintig sigaretten al een euro duurder. In 2023 kan een pakje al wel tien euro kosten.

Gevolgen tankstations

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges relatief bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris wil maatregelen tegen roken verder opvoeren | TankPro.nl

Staatssecretaris wil maatregelen tegen roken verder opvoeren

Als het aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid ligt, dan worden er vanaf 1 januari 2020 alleen nog sigaretten verkocht in pakjes die er onopvallend uitzien. Alle sigarettenpakjes krijgen daarbij dezelfde kleur en vorm. Dat meldt de NOS naar aanleiding van voorstellen die de staatssecretaris heeft gepresenteerd.

Op deze manier wil Blokhuis het roken minder aantrekkelijk maken. Op de pakjes mag naast de waarschuwende teksten en bijbehorende foto’s alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over het soort sigaret staan. De maatregel gaat ook gelden voor shag. Volgens de staatssecretaris kunnen op dit moment fabrikanten door gebruik van kleuren en beeld de aandacht nog trekken voor hun sigaretten.

Vanaf 1 juli 2020 wil Blokhuis het rookverbod bovendien uitbreiden. Het roken van een e-sigaret moet dan ook verboden worden op openbare plekken, net als bij de gewone sigaret het geval is. Ook de prijs voor tabak wordt komende jaren verder opgevoerd. Volgend jaar wordt een pakje van twintig sigaretten al een euro duurder. In 2023 kan een pakje al wel tien euro kosten.

Gevolgen tankstations

De maatregelen die komende jaren genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges relatief bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, een displayban en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die sigaretten of shag willen kopen, wil de overheid roken aanpakken. Vanaf 2022 moeten tankstations en diverse andere verkoopkanalen de sigaretten en shag bovendien uit het zicht leggen. Voor supermarkten gaat deze displayban overigens in 2020 al gelden. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.