Ewout Klok

BETA wil ‘strijden tegen onrecht maar niet frustreren’

Ewout Klok

De BETA  wil best de barricaden op als het gaat om het behalen van bepaalde doelstellingen voor de branche maar ook niet te zeer frustreren. Dat is althans de mening van voorzitter Ewout Klok. Na een bewogen periode waar alcoholverkoop in tankstations en benzinediefstal centraal stonden kijkt hij terug. Lees hier zijn column:

“Wat een géweldige actie! Met elkaar hebben we Nederland een onderwerp gegeven waarbover iedereen wel een mening heeft. Het mooiste van dit alles was dat wanneer je ongeveer drie weken geleden iemand vroeg of ze voor of tegen verkoop van alcohol bij tankstations waren, ongeveer 80% tegen was! Zowel een peiling bij De Telegraaf als bij RTL4.

Dit weekend kreeg ik een onderzoek te zien dat was gehouden door Maurice de Hond van Peil.NL. En daar zag je dat al meer dan 50% vóór de verkoop was! Dan hebben we blijkbaar onze argumenten goed voor het voetlicht gebracht. De media-aandacht was overweldigend. We wisten dat er veel aandacht voor zou zijn, maar dit overtrof zelfs mijn stoutste verwachtingen!

Strijden

Afgelopen weekend sprak ik Minister Schippers. Uiteraard keurde ze onze actie af maar desondanks complimenteerde ze ons met onze duidelijkheid. Ook vond ze het prijzenswaardig dat we vooraf onze actie duidelijk hadden afgestemd met de nVWA. Ze had het zéér gewaardeerd. Dit helpt ons ook in de het verdere vervolg van de rechtsgang waar we nu mee bezig gaan. Bovendien blijft BETA zo goede banden houden met de politiek en met ministeries. Helaas zal het nog wel even duren voordat we die hebben overtuigd dat dit een onwenselijke symboolwet is. Alcohol en verkeer is iets waar de politiek heel graag ‘’politiek correct’’ over doet. Feiten tellen dan minder…..

Duidelijkheid

Zo hoort het ook in mijn optiek. Dat we nu eindelijk eens ons punt duidelijk moesten maken stond als een paal boven water. Dat we hierbij ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ toe moesten passen ook. Maar BETA is de club er niet naar om onnodige frustraties op te roepen bij de overheid. We wilden een bekeuring, we kregen een bekeuring. Daarmee was voor ons de kous af. We hebben bereikt wat we wilden: voor eens en voor altijd duidelijkheid proberen te krijgen of we nu wél of niet (zwak) alcohol mogen verkopen aan de hand van een procedure die onomkeerbaar is: aan de hand van een bekeuring.

Meningen

Ik las vertwijfelde berichten dat diplomatie en lobbyen beter was voor de branche. Dat blijkt echter in deze economische moeilijke tijden soms niet de oplossing te zijn. Ik ben er ongelooflijk trots op dat we door ‘op de barricaden’ te gaan staan, en de acties te houden die we hebben gedaan, twee belangrijke stappen voorwaarts hebben gezet. Door hard aan de bel te trekken, als het moet. Zoals de leden willen.

In de eerste plaats de aanpak van de kentekenplaten. Door een beloning uit te loven van een gratis tank benzine zaten we dezelfde week bij een kamerlid in Den Haag aan tafel.  Kamervragen werden gesteld. Minister Opstelten heeft beloofd een website alsnog in de lucht te houden, waar we de brandstofcrimineel op aan kunnen geven. Staatssecretaris Teeven kijkt naar de mogelijkheid van het vastzetten van de kentekenplaat en een kentekenplaat die ook nog eens voorzien is van een chip.
Twee concrete punten waaraan onze acties een bijdrage hebben geleverd.

Alcoholdiscussie

En ten tweede onze alcoholdiscussie. Minister Schippers heeft ons beloofd de procedure versneld te laten uitvoeren waar mogelijk zodat we zo snel mogelijk in Brussel terecht komen. Want ook voor politiek Den Haag geeft dat duidelijkheid. En natuurlijk weten we dat de Voedsel- en warenwet aangescherpt gaat worden. Dat is ook prima. Maar meet met één maat.

BETA weet al vele jaren prima de weg in Den Haag, met resultaat. Maar met deze acties staan we nog steviger op de kaart. Een vereniging die niet bekend staat om slap geouwehoer maar die doorpakt. Waar ook niet mee te spotten valt. Er is ook geen andere keus in een tijd van economische recessie. Hoge kortingen, afkalvende marges en hoge kosten die veelal niet zomaar terug zijn te verdienen. Denk maar eens aan milieukosten en de pin/emv-kosten. Ook twee karren die BETA trekt.

Ik wil u allemaal hartelijk bedanken voor uw inzet. Deze saamhorigheid deed me weer denken aan die goede oude tijd. Met elkaar de barricaden op. Met elkaar strijden voor onze bedrijven. Met elkaar strijden voor ons belang. Dat geeft je kracht! Héérlijk! Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat de geest weer uit de fles is! Nogmaals grote, grote dank!”

Ewout Klok,
Voorzitter BETA

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.