Foto: TankPro.nl

TankPro jaaroverzicht 2018: januari tot en met juni

Foto: TankPro.nl

Het jaar zit er bijna op. De grote overnames in de sector vlogen ons afgelopen jaar om de oren. Net als de rechtszaken over het wel of niet mogen plaatsen van laadpalen. Wat gebeurde er allemaal in de eerste helft van 2018? Op de valreep blikken we nog één keer terug op een enerverend jaar.

De eerste maanden van het jaar stonden vooral in het teken van EG Group. Nadat eerder bekend werd dat er bij maar liefst 130 locaties van de tankstation-exploitant een Spar-winkel komt, maakte het bedrijf in januari opnieuw groot nieuws bekend. EG Group en ExxonMobil sloten een overeenkomst voor het ombouwen van een groot deel van de Texaco- en Firezone-locaties in de Benelux naar Esso. Daarnaast blijft EG Group overigens ook het Texaco-merk nog steeds actief voeren en ondersteunen.

In de eerste maand van 2018 vond ook de officiële opening van de shop bij Shell-tankstation De Tolberg in Roosendaal plaats. Het was een belangrijke mijlpaal voor ondernemer Jappie Buijk. Het was namelijk de eerste locatie waar zijn nieuwe Klik-shopconcept werd uitgerold. Klik Exploitaties sloot een overeenkomst met Tamoil om de winkels bij een groot aantal tankstations te mogen exploiteren.

Overname NRGValue

In februari was er opnieuw groot nieuws te melden van het front van EG Group. De Britten sloten namelijk een deal met NRGValue voor de overname van alle 97 Esso-tankstations van de onderneming in Nederland. Het totaal aantal eigen tankstations van de Britse exploitatiemaatschappij in Nederland steeg daarmee in een keer naar 595. NRGValue nam deze locaties eind 2015 over van ExxonMobil.

Het compleet verbouwde tankstation van Ototol in Spijkenisse opende begin februari officieel de deuren. De locatie aan de Boyleweg onderging een flinke metamorfose en het groen van BP maakte daarbij plaats voor het zwart en groen van Peut. Na maanden van hard werken konden eigenaren Willem-Bas en Charlot van Tol proosten op de heropening van het station in de nieuwe stijl.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Dankzij een overeenkomst met Kempen Oil wist Total in één keer een sterke positie in handen te krijgen in het zuiden van Noord-Brabant. Alle vier de locaties, in Eersel, Bladel en Hapert (2x), werden omgekleurd naar het Total-merk. Drie stations hadden voorheen het Esso-merk op de luifel staan, het vierde station ging als TinQ-locatie door het leven.

De overname van een Firezone-locatie in Limburg afgelopen maart was een bijzonder moment voor Sakko-directeur Stephan Mangnus. Het was namelijk het veertigste tankstation van het bedrijf. Later in het jaar kwamen daar nog verschillende nieuwe tanklocaties bij. Doel van Sakko is om minimaal vijftig locaties op te bouwen voor 2020.

Brandstofleverancier Varo Energy maakte in april bekend dat het alle 32 tankstations van de Friese tankstation-onderneming Van den Belt overneemt. De tanklocaties liggen verspreid over de drie noordelijke provincies. De deal had overigens alleen betrekking op de tankstations, de oliehandel van het familiebedrijf maakte geen deel uit van de overname. Een maand later werd de overname goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tankstation in Cijfers 2018

Tijdens het voorjaarsevent van BOVAG, dat in april gehouden werd bij een locatie van Sligro in Amsterdam, presenteerde de brancheorganisatie de resultaten van het onderzoek Tankstation in Cijfers 2018. En dat leverde een aantal interessante uitslagen op. De cijfers maakten duidelijk dat het netwerk van tankstations in Nederland blijft schommelen rond de vierduizend. In 2003 waren er 4.236, 115 meer dan afgelopen april.

De verhouding tussen bemand en onbemand is door de jaren heen flink verschoven; van 3.661 (bemand) en 575 (onbemand) in 2003 naar 2.023 (bemand) en 2.098 (onbemand) in 2018. Ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen, modellen die steeds zuiniger worden en klanten die over de grens tanken, blijven benzine en diesel goed verkopen.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

De Uniti Expo in Stuttgart trok tijdens afgelopen editie meer bezoekers dan twee jaar geleden. Op de vakbeurs, die van 15 tot en met 17 mei op het programma stond in de Messe, kwamen in totaal 17.000 bezoekers uit 120 landen af. Dat waren er 2.000 meer dan tijdens de vorige editie in 2016.

Laadpalen langs snelwegen

Mogen tankstations langs de snelweg wel of geen laadpalen plaatsen op locaties waar Fastned een vergunning voor een laadstation heeft? De rechtszaak over het wel of niet mogen plaatsen van laadpalen langs snelwegen ging afgelopen juni een volgend hoofdstuk in. De Raad van State besloot uiteindelijk dat het ministerie van I&W toch moet ingaan op de bezwaren van Fastned die protest aantekende tegen het plaatsen van oplaadpunten bij verschillende tankstations langs de snelweg. Wordt vervolgd in 2019…

(Het tweede deel van de terugblik op 2018 verschijnt op dinsdag 25 december)

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TankPro jaaroverzicht 2018: januari tot en met juni | TankPro.nl
Foto: TankPro.nl

TankPro jaaroverzicht 2018: januari tot en met juni

Foto: TankPro.nl

Het jaar zit er bijna op. De grote overnames in de sector vlogen ons afgelopen jaar om de oren. Net als de rechtszaken over het wel of niet mogen plaatsen van laadpalen. Wat gebeurde er allemaal in de eerste helft van 2018? Op de valreep blikken we nog één keer terug op een enerverend jaar.

De eerste maanden van het jaar stonden vooral in het teken van EG Group. Nadat eerder bekend werd dat er bij maar liefst 130 locaties van de tankstation-exploitant een Spar-winkel komt, maakte het bedrijf in januari opnieuw groot nieuws bekend. EG Group en ExxonMobil sloten een overeenkomst voor het ombouwen van een groot deel van de Texaco- en Firezone-locaties in de Benelux naar Esso. Daarnaast blijft EG Group overigens ook het Texaco-merk nog steeds actief voeren en ondersteunen.

In de eerste maand van 2018 vond ook de officiële opening van de shop bij Shell-tankstation De Tolberg in Roosendaal plaats. Het was een belangrijke mijlpaal voor ondernemer Jappie Buijk. Het was namelijk de eerste locatie waar zijn nieuwe Klik-shopconcept werd uitgerold. Klik Exploitaties sloot een overeenkomst met Tamoil om de winkels bij een groot aantal tankstations te mogen exploiteren.

Overname NRGValue

In februari was er opnieuw groot nieuws te melden van het front van EG Group. De Britten sloten namelijk een deal met NRGValue voor de overname van alle 97 Esso-tankstations van de onderneming in Nederland. Het totaal aantal eigen tankstations van de Britse exploitatiemaatschappij in Nederland steeg daarmee in een keer naar 595. NRGValue nam deze locaties eind 2015 over van ExxonMobil.

Het compleet verbouwde tankstation van Ototol in Spijkenisse opende begin februari officieel de deuren. De locatie aan de Boyleweg onderging een flinke metamorfose en het groen van BP maakte daarbij plaats voor het zwart en groen van Peut. Na maanden van hard werken konden eigenaren Willem-Bas en Charlot van Tol proosten op de heropening van het station in de nieuwe stijl.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Dankzij een overeenkomst met Kempen Oil wist Total in één keer een sterke positie in handen te krijgen in het zuiden van Noord-Brabant. Alle vier de locaties, in Eersel, Bladel en Hapert (2x), werden omgekleurd naar het Total-merk. Drie stations hadden voorheen het Esso-merk op de luifel staan, het vierde station ging als TinQ-locatie door het leven.

De overname van een Firezone-locatie in Limburg afgelopen maart was een bijzonder moment voor Sakko-directeur Stephan Mangnus. Het was namelijk het veertigste tankstation van het bedrijf. Later in het jaar kwamen daar nog verschillende nieuwe tanklocaties bij. Doel van Sakko is om minimaal vijftig locaties op te bouwen voor 2020.

Brandstofleverancier Varo Energy maakte in april bekend dat het alle 32 tankstations van de Friese tankstation-onderneming Van den Belt overneemt. De tanklocaties liggen verspreid over de drie noordelijke provincies. De deal had overigens alleen betrekking op de tankstations, de oliehandel van het familiebedrijf maakte geen deel uit van de overname. Een maand later werd de overname goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tankstation in Cijfers 2018

Tijdens het voorjaarsevent van BOVAG, dat in april gehouden werd bij een locatie van Sligro in Amsterdam, presenteerde de brancheorganisatie de resultaten van het onderzoek Tankstation in Cijfers 2018. En dat leverde een aantal interessante uitslagen op. De cijfers maakten duidelijk dat het netwerk van tankstations in Nederland blijft schommelen rond de vierduizend. In 2003 waren er 4.236, 115 meer dan afgelopen april.

De verhouding tussen bemand en onbemand is door de jaren heen flink verschoven; van 3.661 (bemand) en 575 (onbemand) in 2003 naar 2.023 (bemand) en 2.098 (onbemand) in 2018. Ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen, modellen die steeds zuiniger worden en klanten die over de grens tanken, blijven benzine en diesel goed verkopen.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

De Uniti Expo in Stuttgart trok tijdens afgelopen editie meer bezoekers dan twee jaar geleden. Op de vakbeurs, die van 15 tot en met 17 mei op het programma stond in de Messe, kwamen in totaal 17.000 bezoekers uit 120 landen af. Dat waren er 2.000 meer dan tijdens de vorige editie in 2016.

Laadpalen langs snelwegen

Mogen tankstations langs de snelweg wel of geen laadpalen plaatsen op locaties waar Fastned een vergunning voor een laadstation heeft? De rechtszaak over het wel of niet mogen plaatsen van laadpalen langs snelwegen ging afgelopen juni een volgend hoofdstuk in. De Raad van State besloot uiteindelijk dat het ministerie van I&W toch moet ingaan op de bezwaren van Fastned die protest aantekende tegen het plaatsen van oplaadpunten bij verschillende tankstations langs de snelweg. Wordt vervolgd in 2019…

(Het tweede deel van de terugblik op 2018 verschijnt op dinsdag 25 december)

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.