Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora

Total opende vorige week aan de A4 het eerste snelwegstation dat voorzien is van hun nieuwe shopconcept. Het gaat om de Aurora-locatie, wat wordt gezien als het vlaggenschip van de Fransen in Nederland. Met veel aandacht voor verse producten, een ruime opzet en een verrassend assortiment, dat bovendien flink is afgeslankt, meent Total de tankshop van de toekomst te hebben neergezet. Eerder al werd het concept toegepast in Zaandam en Rotterdam-Schiebroek, maar bij het station aan de A4 bij Leiderdorp willen de Fransen écht laten zien wat ze kunnen.

Namens Total was onder meer manager shop food en services Frits Morrema betrokken bij de ontwikkeling van het concept. Hij en zijn team gingen langs bij ruim honderd niet-petrol-bedrijven om inspiratie op te doen voor het nieuwe concept. ”We wilden af van het traditionele tankstation-idee en wilden in dit concept redeneren vanuit de foodgedachte”, licht Morrema toe. ”We hebben gekeken naar de trends in de foodretail. En dan zie je dat gezonde producten, lokaal assortiment en het achterwege blijven van kunstmatige toevoegingen steeds meer in de smaak vallen. Ook bij het tankstation-publiek.”

Partners

Daarom kijkt Total momenteel naar partners voor het leveren van producten uit de regio en is al een samenwerking aangegaan met De Firma Taart. Op korte termijn krijgt die Amsterdamse taartenmaker een eigen display in de tankshop, waar het haar producten kan presenteren. Tevens werkt Total samen met Balletje Breed, het initiatief van tv-presentator Wilfred Genee om gezonde voeding op meer plekken beschikbaar te maken. Daardoor is er op de Aurora-vestiging een hamburger te koop zonder glucose en E-nummers.

Het assortiment is sowieso flink onder de loep genomen. Bij de broodjes zijn spelt- en meergranen-varianten toegevoegd en bij het beleg kunnen bezoekers onder meer kiezen voor hummus en meelwormen. ”Vooral meelwormen is geen belegsoort die je vaak tegenkomt bij een tankstation, maar we willen de consument verrassen. We bieden het broodje aan onder de noemer ’eet het en je weet het’. Want als je zegt dat het meelwormen zijn, schrikt dat misschien af. Als de consument het eenmaal heeft geproefd is hij wellicht toch enthousiast.”

Gratis

Om ook drempels bij andere artikelen weg te nemen kunnen klanten, Total spreekt zelf liever van gasten, de gehele dag gratis producten proberen. Niet alleen in de eerste weken, maar altijd. Zo worden er verschillende verse fruit- en groentesappen aangeboden. ”En voordat de gast het koopt, kan hij een monstertje proberen dat standaard op de toonbank staat. Dat geldt ook voor diverse banketproducten, bijvoorbeeld een notenbroodje.”

Bij binnenkomst in de shop valt het oog meteen op de uitgebreide bakery, die het centrale deel vormt van de winkel (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie). Shopbezoekers kunnen ervoor kiezen om meteen rechtdoor te lopen richting de kassa met daarbij impulsproducten, of ze kiezen voor de bakkerij. ”Op deze manier hoeven degenen die alleen brandstof afrekenen, niet in de rij te staan tussen de mensen die een broodje willen.” Al is de shop dusdanig ingericht dat ook zij in aanraking komen met diverse viennoiserie-artikelen, bijvoorbeeld appelflappen en koeken.

Koffie

Daarnaast is er veel aandacht voor de kwaliteit van de koffie. Consumenten die haast hebben, kunnen kiezen voor de snelle koffie, door gebruik te maken van één van de drie Illy-machines die opgesteld staan achterin de shop. ”Uit die machines komt kwalitatief zeer goede koffie en thee, maar deze wordt wat sneller bereid dan wanneer bij de bakkerij een warme drank wordt besteld.” Ook bij de Illy-machines staan diverse lekkernijen, zoals noten- en rozijnenbroodjes.

In de snelwegshop is meer ruimte vrijgemaakt voor zitgelegenheden dan voor niet-vers assortiment. Natuurlijk zijn er typische tankstation-producten als frisdrank, chocolade, chips en kauwgom. Maar bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, cd’s en cadeau-artikelen zijn niet te vinden op Aurora, met uitzondering van bloemen. Wel is er er ruimte gereserveerd voor autobenodigdheden en voor telefoontoebehoren van non-food groothandel Newco Europe.

Rustpunt

”We wilden van deze shop echt een rustpunt maken en daarbij hoort een ruime opzet”, legt Morrema uit. ”De consument moet het prettig vinden om er te verblijven. Daarom zijn er banken en krukken, kan de laptop worden gebruikt en de telefoon worden opgeladen. Tevens is er gratis wifi aanwezig.”

Eerder paste Total dit concept in kleinere vorm toe bij stations in Zaandam en Rotterdam. Opvallende elementen van die shops zijn ook teruggekomen aan de A4. Zo vormt de bakery het centrale deel en is de standaard glazen kassakooi overdag gesloten. De tabak is aan het zicht onttrokken, al wordt de bezoeker op diverse plekken erop gewezen dat er wel degelijk sigaretten en shag te koop zijn.

Tabaksverkoop

De medewerker kan op een scherm bij de kassa het gewenste tabaksproduct aantikken. Het pakje sigaretten komt vervolgens uit een kast rollen. Daarmee wil Total voorsorteren op toekomstige wetgeving. Zo krijgen pakjes op termijn waarschuwingsafbeeldingen met bijvoorbeeld doorrookte longen of rotte gebitten. Om te voorkomen dat klanten tegen een muur van verpakkingen aan moeten kijken, is de tabak uit het zicht gelegd. Mocht de politiek in de toekomst besluiten tot een display-verbod, biedt de huidige methode van de Fransen daar wellicht ook een oplossing voor.

”Voor de omzet heeft de huidige manier van tabak verkopen weinig gevolgen”, legt retaildirecteur Vincent Leroy uit. ”Sigaretten zijn geen impulsproduct en mensen weten dat tankstations ze verkopen. Dus als de pakjes niet te zien zijn, vragen ze er gewoon naar.” Daarnaast vindt Total de uitstraling van tabak niet passen bij de ’look and feel’ van de nieuwe shopformule.

Plannen voor een grootschalige uitrol van het nieuwe concept zijn er op dit moment niet. ”Als we nieuwe stations bouwen of een vestiging renoveren, passen we het nieuwe concept toe. We hebben niet de doelstelling om binnen een paar jaar alle locaties in Nederland om te bouwen.”

Contactloos betalen

Wel rolt Total het concept met Illy-koffie uit over alle CoCo’s en CoDo’s in het komende halfjaar. Ook voor DoDo’s komt dit shoponderdeel beschikbaar. Bij de koffiemodule kan contactloos worden betaald met de bankpas of de mobiele telefoon.

”We zien dat die vorm van betalen toeneemt. Het komt nog niet heel vaak voor, maar er zijn wel gasten die er gebruik van maken. En als ze eenmaal op deze manier hebben betaald, blijven ze dat doen. Bovendien verwachten we dat deze methode van afrekenen in de toekomst door steeds meer mensen wordt gebruikt.”

Contactloos brandstof afrekenen is nog niet mogelijk bij het snelwegstation, ”Maar we bekijken momenteel de mogelijkheden om toch voor dergelijke bedragen het contactloze betalen mogelijk te maken”, vertelt Leroy.

Tom van Gurp

Lees ook: Total gooit shopconcept volledig om in vernieuwd station Zaandam

Total Aurora shopconcept 1

Total Aurora shopconcept 5
Total Aurora shopconcept 13
Total Aurora tankshop
Total Aurora shopconcept 8 Balletje Breed
Total Aurora 01
Total Aurora shopconcept 11
Total Aurora shopconcept 14

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora”

renate remie|06.08.15|13:36

Ziet er prachtig en professioneel uit. Succes @total Aurora!

Frits Morrema|06.08.15|15:12

Moet je gezien en… geproefd hebben :)

Michell Ipskamp|06.08.15|21:07

Vandaag wezen kijken! Gaaf! Mooi concept Ook top personeel!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora | TankPro.nl

Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora

Total opende vorige week aan de A4 het eerste snelwegstation dat voorzien is van hun nieuwe shopconcept. Het gaat om de Aurora-locatie, wat wordt gezien als het vlaggenschip van de Fransen in Nederland. Met veel aandacht voor verse producten, een ruime opzet en een verrassend assortiment, dat bovendien flink is afgeslankt, meent Total de tankshop van de toekomst te hebben neergezet. Eerder al werd het concept toegepast in Zaandam en Rotterdam-Schiebroek, maar bij het station aan de A4 bij Leiderdorp willen de Fransen écht laten zien wat ze kunnen.

Namens Total was onder meer manager shop food en services Frits Morrema betrokken bij de ontwikkeling van het concept. Hij en zijn team gingen langs bij ruim honderd niet-petrol-bedrijven om inspiratie op te doen voor het nieuwe concept. ”We wilden af van het traditionele tankstation-idee en wilden in dit concept redeneren vanuit de foodgedachte”, licht Morrema toe. ”We hebben gekeken naar de trends in de foodretail. En dan zie je dat gezonde producten, lokaal assortiment en het achterwege blijven van kunstmatige toevoegingen steeds meer in de smaak vallen. Ook bij het tankstation-publiek.”

Partners

Daarom kijkt Total momenteel naar partners voor het leveren van producten uit de regio en is al een samenwerking aangegaan met De Firma Taart. Op korte termijn krijgt die Amsterdamse taartenmaker een eigen display in de tankshop, waar het haar producten kan presenteren. Tevens werkt Total samen met Balletje Breed, het initiatief van tv-presentator Wilfred Genee om gezonde voeding op meer plekken beschikbaar te maken. Daardoor is er op de Aurora-vestiging een hamburger te koop zonder glucose en E-nummers.

Het assortiment is sowieso flink onder de loep genomen. Bij de broodjes zijn spelt- en meergranen-varianten toegevoegd en bij het beleg kunnen bezoekers onder meer kiezen voor hummus en meelwormen. ”Vooral meelwormen is geen belegsoort die je vaak tegenkomt bij een tankstation, maar we willen de consument verrassen. We bieden het broodje aan onder de noemer ’eet het en je weet het’. Want als je zegt dat het meelwormen zijn, schrikt dat misschien af. Als de consument het eenmaal heeft geproefd is hij wellicht toch enthousiast.”

Gratis

Om ook drempels bij andere artikelen weg te nemen kunnen klanten, Total spreekt zelf liever van gasten, de gehele dag gratis producten proberen. Niet alleen in de eerste weken, maar altijd. Zo worden er verschillende verse fruit- en groentesappen aangeboden. ”En voordat de gast het koopt, kan hij een monstertje proberen dat standaard op de toonbank staat. Dat geldt ook voor diverse banketproducten, bijvoorbeeld een notenbroodje.”

Bij binnenkomst in de shop valt het oog meteen op de uitgebreide bakery, die het centrale deel vormt van de winkel (zie foto’s onderaan dit artikel voor een impressie). Shopbezoekers kunnen ervoor kiezen om meteen rechtdoor te lopen richting de kassa met daarbij impulsproducten, of ze kiezen voor de bakkerij. ”Op deze manier hoeven degenen die alleen brandstof afrekenen, niet in de rij te staan tussen de mensen die een broodje willen.” Al is de shop dusdanig ingericht dat ook zij in aanraking komen met diverse viennoiserie-artikelen, bijvoorbeeld appelflappen en koeken.

Koffie

Daarnaast is er veel aandacht voor de kwaliteit van de koffie. Consumenten die haast hebben, kunnen kiezen voor de snelle koffie, door gebruik te maken van één van de drie Illy-machines die opgesteld staan achterin de shop. ”Uit die machines komt kwalitatief zeer goede koffie en thee, maar deze wordt wat sneller bereid dan wanneer bij de bakkerij een warme drank wordt besteld.” Ook bij de Illy-machines staan diverse lekkernijen, zoals noten- en rozijnenbroodjes.

In de snelwegshop is meer ruimte vrijgemaakt voor zitgelegenheden dan voor niet-vers assortiment. Natuurlijk zijn er typische tankstation-producten als frisdrank, chocolade, chips en kauwgom. Maar bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, cd’s en cadeau-artikelen zijn niet te vinden op Aurora, met uitzondering van bloemen. Wel is er er ruimte gereserveerd voor autobenodigdheden en voor telefoontoebehoren van non-food groothandel Newco Europe.

Rustpunt

”We wilden van deze shop echt een rustpunt maken en daarbij hoort een ruime opzet”, legt Morrema uit. ”De consument moet het prettig vinden om er te verblijven. Daarom zijn er banken en krukken, kan de laptop worden gebruikt en de telefoon worden opgeladen. Tevens is er gratis wifi aanwezig.”

Eerder paste Total dit concept in kleinere vorm toe bij stations in Zaandam en Rotterdam. Opvallende elementen van die shops zijn ook teruggekomen aan de A4. Zo vormt de bakery het centrale deel en is de standaard glazen kassakooi overdag gesloten. De tabak is aan het zicht onttrokken, al wordt de bezoeker op diverse plekken erop gewezen dat er wel degelijk sigaretten en shag te koop zijn.

Tabaksverkoop

De medewerker kan op een scherm bij de kassa het gewenste tabaksproduct aantikken. Het pakje sigaretten komt vervolgens uit een kast rollen. Daarmee wil Total voorsorteren op toekomstige wetgeving. Zo krijgen pakjes op termijn waarschuwingsafbeeldingen met bijvoorbeeld doorrookte longen of rotte gebitten. Om te voorkomen dat klanten tegen een muur van verpakkingen aan moeten kijken, is de tabak uit het zicht gelegd. Mocht de politiek in de toekomst besluiten tot een display-verbod, biedt de huidige methode van de Fransen daar wellicht ook een oplossing voor.

”Voor de omzet heeft de huidige manier van tabak verkopen weinig gevolgen”, legt retaildirecteur Vincent Leroy uit. ”Sigaretten zijn geen impulsproduct en mensen weten dat tankstations ze verkopen. Dus als de pakjes niet te zien zijn, vragen ze er gewoon naar.” Daarnaast vindt Total de uitstraling van tabak niet passen bij de ’look and feel’ van de nieuwe shopformule.

Plannen voor een grootschalige uitrol van het nieuwe concept zijn er op dit moment niet. ”Als we nieuwe stations bouwen of een vestiging renoveren, passen we het nieuwe concept toe. We hebben niet de doelstelling om binnen een paar jaar alle locaties in Nederland om te bouwen.”

Contactloos betalen

Wel rolt Total het concept met Illy-koffie uit over alle CoCo’s en CoDo’s in het komende halfjaar. Ook voor DoDo’s komt dit shoponderdeel beschikbaar. Bij de koffiemodule kan contactloos worden betaald met de bankpas of de mobiele telefoon.

”We zien dat die vorm van betalen toeneemt. Het komt nog niet heel vaak voor, maar er zijn wel gasten die er gebruik van maken. En als ze eenmaal op deze manier hebben betaald, blijven ze dat doen. Bovendien verwachten we dat deze methode van afrekenen in de toekomst door steeds meer mensen wordt gebruikt.”

Contactloos brandstof afrekenen is nog niet mogelijk bij het snelwegstation, ”Maar we bekijken momenteel de mogelijkheden om toch voor dergelijke bedragen het contactloze betalen mogelijk te maken”, vertelt Leroy.

Tom van Gurp

Lees ook: Total gooit shopconcept volledig om in vernieuwd station Zaandam

Total Aurora shopconcept 1

Total Aurora shopconcept 5
Total Aurora shopconcept 13
Total Aurora tankshop
Total Aurora shopconcept 8 Balletje Breed
Total Aurora 01
Total Aurora shopconcept 11
Total Aurora shopconcept 14

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Total opent shop van de toekomst bij vlaggenschip Aurora”

renate remie|06.08.15|13:36

Ziet er prachtig en professioneel uit. Succes @total Aurora!

Frits Morrema|06.08.15|15:12

Moet je gezien en… geproefd hebben :)

Michell Ipskamp|06.08.15|21:07

Vandaag wezen kijken! Gaaf! Mooi concept Ook top personeel!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.