BP stuit op weerstand van pomphouders bij afstoten CoDo’s

Het beleid van oliemaatschappij BP om niet meer met CoDo-constructies te werken, roept weerstand op bij de betreffende pomphouders. Ze zijn het niet eens met de manier waarop het Britse bedrijf de ondernemers tot een andere exploitatievorm wil bewegen. Onder meer pomphouder Henny Vlasveld is dusdanig ontevreden over de voorstellen die BP hem heeft gedaan voor een nieuw contract, dat hij besloot de nog openstaande rekeningen niet meer te betalen. Ook andere ondernemers zijn niet te spreken over de handelswijze van de Britten.

De oliemaatschappij voert al enkele jaren een beleid waarin feitelijk geen ruimte is voor CoDo-stations (company owned, dealer operated), waarbij BP eigenaar is van de vestiging en de pomphouder de exploitant is. Deze stations worden in veel gevallen omgezet naar een zogeheten ’hard-franchise’-exploitatievorm, ook wel CoFo genoemd, of worden omgebouwd naar onbemand. Verschil is dat ondernemers als franchiser minder te zeggen hebben over de gang van zaken op het station.

Dongen

Daar zijn niet alle betrokken CoDo-exploitanten blij mee. Vlasveld is één van de ondernemers die in onmin leeft met BP. De ondernemer heeft een tankstation in het Brabantse Dongen, waar het groene merk al jaren op de luifel staat. Onlangs liep zijn contract met BP af.

”In de besprekingen voor een nieuw contract hebben ze dusdanige voorstellen gedaan dat we er absoluut niet mee akkoord konden gaan”, aldus Paul Vlasveld, zoon van de pomphouder. “Ook zijn de concurrentie en brandstofmarkt in z’n geheel de afgelopen tijd enorm veranderd. We willen de ruimte om daar op in te spelen en hebben daarom meerdere keren aan de bel getrokken bij BP. Maar ze gaven nooit thuis.”

Brandstof

Hierdoor is er bij de decennialange samenwerking een kink in de kabel gekomen. Vlasveld betaalt de rekeningen niet meer, waardoor BP geen brandstof meer levert. Het voorterrein in Dongen is inmiddels al een paar weken afgesloten. Alleen de shop is nog open.

”We hebben lang geprobeerd om er met de maatschappij uit te komen, helaas tevergeefs. We draaiden de afgelopen tijd al verlies en als we de nieuwe voorwaarden zouden accepteren, zou dat zeker niet veranderen. Daarom hebben we besloten om te stoppen met betalen. Als je de rekeningen blijft voldoen, gaat er niets veranderen. Met deze actie willen wij hen dwingen een duidelijk standpunt in te nemen over de toekomst van het station.”

Franchiser

Omdat BP eigenaar is van de locatie, is het voor Vlasveld geen optie om voor een ander merk te kiezen. Om als franchiser door te gaan, ziet hij inmiddels ook niet meer zitten. Tevens is de pomphouder niet gelukkig met de concurrentie die hij ondervindt van een onbemande BP-vestiging twee kilometer verderop, in het naastgelegen Oosterhout. ”Dat station verkoopt benzine en diesel voor een lagere prijs dan wij kunnen inkopen”, vertelt Vlasveld. “We worden zwaar beconcurreerd door onze eigen leverancier.”

”Het is slikken of stikken. We zijn ook niet de enige die dit overkomt. Ik hoor verhalen van collega’s die in dezelfde situatie zitten. Ook zijn er ondernemers die nu geen station meer hebben, omdat ze de strijd tegen BP hebben verloren. Ze spelen het heel hard. We willen dit probleem graag op een redelijke en nette manier oplossen, maar dat lukt op deze manier niet.”

Tankstation

Eén van de ondernemers die inmiddels geen station meer heeft, is Peter Smits. Hij was exploitant van het inmiddels onbemand geworden BP-station in Oosterhout, dat nu de vestiging van Vlasveld beconcurreert. Hij werkte bijna dertig jaar lang met de groene formule, nadat hij het tankstation in de jaren tachtig overnam van zijn vader.

Ook Smits was jarenlang onder een CoDo-constructie werkzaam. De laatste vijf jaar was hij echter franchiser. ”Maar toen het einde van het contract naderde, kreeg ik een brief in de bus van BP. Daarin stond dat mijn contract niet werd verlengd, zonder dat er overleg had plaatsgevonden. Dat deed pijn na 29 jaar. Ik heb toen negen man personeel moeten ontslaan.”

BP

BP wil niet reageren op de kritiek. ”De zaak met Vlasveld is onder de rechter. Tot de uitspraak is geweest, kunnen wij geen mededelingen doen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP stuit op weerstand van pomphouders bij afstoten CoDo’s | TankPro.nl

BP stuit op weerstand van pomphouders bij afstoten CoDo’s

Het beleid van oliemaatschappij BP om niet meer met CoDo-constructies te werken, roept weerstand op bij de betreffende pomphouders. Ze zijn het niet eens met de manier waarop het Britse bedrijf de ondernemers tot een andere exploitatievorm wil bewegen. Onder meer pomphouder Henny Vlasveld is dusdanig ontevreden over de voorstellen die BP hem heeft gedaan voor een nieuw contract, dat hij besloot de nog openstaande rekeningen niet meer te betalen. Ook andere ondernemers zijn niet te spreken over de handelswijze van de Britten.

De oliemaatschappij voert al enkele jaren een beleid waarin feitelijk geen ruimte is voor CoDo-stations (company owned, dealer operated), waarbij BP eigenaar is van de vestiging en de pomphouder de exploitant is. Deze stations worden in veel gevallen omgezet naar een zogeheten ’hard-franchise’-exploitatievorm, ook wel CoFo genoemd, of worden omgebouwd naar onbemand. Verschil is dat ondernemers als franchiser minder te zeggen hebben over de gang van zaken op het station.

Dongen

Daar zijn niet alle betrokken CoDo-exploitanten blij mee. Vlasveld is één van de ondernemers die in onmin leeft met BP. De ondernemer heeft een tankstation in het Brabantse Dongen, waar het groene merk al jaren op de luifel staat. Onlangs liep zijn contract met BP af.

”In de besprekingen voor een nieuw contract hebben ze dusdanige voorstellen gedaan dat we er absoluut niet mee akkoord konden gaan”, aldus Paul Vlasveld, zoon van de pomphouder. “Ook zijn de concurrentie en brandstofmarkt in z’n geheel de afgelopen tijd enorm veranderd. We willen de ruimte om daar op in te spelen en hebben daarom meerdere keren aan de bel getrokken bij BP. Maar ze gaven nooit thuis.”

Brandstof

Hierdoor is er bij de decennialange samenwerking een kink in de kabel gekomen. Vlasveld betaalt de rekeningen niet meer, waardoor BP geen brandstof meer levert. Het voorterrein in Dongen is inmiddels al een paar weken afgesloten. Alleen de shop is nog open.

”We hebben lang geprobeerd om er met de maatschappij uit te komen, helaas tevergeefs. We draaiden de afgelopen tijd al verlies en als we de nieuwe voorwaarden zouden accepteren, zou dat zeker niet veranderen. Daarom hebben we besloten om te stoppen met betalen. Als je de rekeningen blijft voldoen, gaat er niets veranderen. Met deze actie willen wij hen dwingen een duidelijk standpunt in te nemen over de toekomst van het station.”

Franchiser

Omdat BP eigenaar is van de locatie, is het voor Vlasveld geen optie om voor een ander merk te kiezen. Om als franchiser door te gaan, ziet hij inmiddels ook niet meer zitten. Tevens is de pomphouder niet gelukkig met de concurrentie die hij ondervindt van een onbemande BP-vestiging twee kilometer verderop, in het naastgelegen Oosterhout. ”Dat station verkoopt benzine en diesel voor een lagere prijs dan wij kunnen inkopen”, vertelt Vlasveld. “We worden zwaar beconcurreerd door onze eigen leverancier.”

”Het is slikken of stikken. We zijn ook niet de enige die dit overkomt. Ik hoor verhalen van collega’s die in dezelfde situatie zitten. Ook zijn er ondernemers die nu geen station meer hebben, omdat ze de strijd tegen BP hebben verloren. Ze spelen het heel hard. We willen dit probleem graag op een redelijke en nette manier oplossen, maar dat lukt op deze manier niet.”

Tankstation

Eén van de ondernemers die inmiddels geen station meer heeft, is Peter Smits. Hij was exploitant van het inmiddels onbemand geworden BP-station in Oosterhout, dat nu de vestiging van Vlasveld beconcurreert. Hij werkte bijna dertig jaar lang met de groene formule, nadat hij het tankstation in de jaren tachtig overnam van zijn vader.

Ook Smits was jarenlang onder een CoDo-constructie werkzaam. De laatste vijf jaar was hij echter franchiser. ”Maar toen het einde van het contract naderde, kreeg ik een brief in de bus van BP. Daarin stond dat mijn contract niet werd verlengd, zonder dat er overleg had plaatsgevonden. Dat deed pijn na 29 jaar. Ik heb toen negen man personeel moeten ontslaan.”

BP

BP wil niet reageren op de kritiek. ”De zaak met Vlasveld is onder de rechter. Tot de uitspraak is geweest, kunnen wij geen mededelingen doen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.