Tweede Kamer gaat akkoord met terugdringen flexcontracten

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. In de wet staan bepalingen over het aantal tijdelijke contracten, het gebruik van 0-urencontracten en ontslagvergoedingen. Met de nieuwe regels hoopt het kabinet het oneigenlijke gebruik van flexcontracten terug te dringen. Een ruime meerderheid stemde dinsdag voor de plannen. Als ook de Eerste Kamer akkoord is, worden de eerste maatregelen al per 1 juli dit jaar van kracht.

Onder meer de periode tussen dienstverbanden gaat wijzigen. Nu nog mag een werknemer na drie maanden weer in dienst worden genomen. Die tussenperiode wordt verdubbeld naar zes maanden. Ook het langdurige gebruik van 0-urencontracten wordt aan banden gelegd.

Proefperiode

De nieuwe wet stelt verder dat in een tijdelijk contract van zes maanden of korter geen proefperiode mag worden afgesproken. Ook een concurrentiebeding is niet meer toegestaan in tijdelijke contracten. Al mag een werkgever daarvan afwijken als er een goede aanleiding voor is.

Daarnaast wordt de duur van de tijdelijke dienstverbanden teruggeschroefd. Nu nog mag een werknemer gedurende drie jaar op tijdelijke contracten werken. Dat wordt twee jaar. Overigens geldt deze maatregel pas vanaf 1 juli volgend jaar.

Jaarcontract

Het terugbrengen van tijdelijke dienstverbanden van drie naar twee jaar geldt ook voor werkrelaties die zijn aangegaan vóór de invoering van de nieuwe wetten. Als bijvoorbeeld het tweede jaarcontract van een werknemer afloopt op 1 augustus 2015 is een derde jaarcontract niet meer mogelijk.

Het aantal opeenvolgende tijdelijke contracten dat volgens de wet is toegestaan, blijft drie. Al mogen momenteel volgens de tankstation-cao vier tijdelijke contracten worden aangeboden.

Ontslag

Vanaf 1 juli 2015 moeten werkgevers met 25 of meer medewerkers een vergoeding betalen bij ontslag van een personeelslid dat twee jaar of langer in dienst is geweest, de zogeheten transitievergoeding. Met het geld dat aan de werknemer wordt uitgekeerd, moet hij makkelijker van baan of beroep kunnen wisselen, al dan niet door het volgen van een opleiding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de lengte van het dienstverband. Voor bedrijven met minder dan 25 personeelsleden geldt deze regeling voor de transitievergoeding pas vanaf 2020. Tot die tijd is een lagere vergoeding verplicht bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen.

De plannen zijn nog niet helemaal definitief. De Eerste Kamer moet haar goedkeuring nog geven. De verwachting is dat de nieuwe wet niet op grote weerstand stuit. In een eerder stadium bereikten coalitiepartijen VVD en PvdA al een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP over onder meer de plannen voor hervorming van de arbeidsmarkt. De vijf partijen hebben samen een meerderheid in de Eerste Kamer.

Cao

Zodra de Wet Werk en Zekerheid definitief is, gaan de partijen die samen de cao voor tankstations opstelden weer om de tafel zitten. In de cao staan onder andere afspraken omtrent arbeidscontracten die niet in alle gevallen in overeenstemming zijn met de toekomstige wetgeving. Als de wet definitief is, worden in de cao zonodig nieuwe afspraken gemaakt.

Tom van Gurp

Lees ook: Beperking van flexibele contracten komt stap dichterbij

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tweede Kamer gaat akkoord met terugdringen flexcontracten | TankPro.nl

Tweede Kamer gaat akkoord met terugdringen flexcontracten

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. In de wet staan bepalingen over het aantal tijdelijke contracten, het gebruik van 0-urencontracten en ontslagvergoedingen. Met de nieuwe regels hoopt het kabinet het oneigenlijke gebruik van flexcontracten terug te dringen. Een ruime meerderheid stemde dinsdag voor de plannen. Als ook de Eerste Kamer akkoord is, worden de eerste maatregelen al per 1 juli dit jaar van kracht.

Onder meer de periode tussen dienstverbanden gaat wijzigen. Nu nog mag een werknemer na drie maanden weer in dienst worden genomen. Die tussenperiode wordt verdubbeld naar zes maanden. Ook het langdurige gebruik van 0-urencontracten wordt aan banden gelegd.

Proefperiode

De nieuwe wet stelt verder dat in een tijdelijk contract van zes maanden of korter geen proefperiode mag worden afgesproken. Ook een concurrentiebeding is niet meer toegestaan in tijdelijke contracten. Al mag een werkgever daarvan afwijken als er een goede aanleiding voor is.

Daarnaast wordt de duur van de tijdelijke dienstverbanden teruggeschroefd. Nu nog mag een werknemer gedurende drie jaar op tijdelijke contracten werken. Dat wordt twee jaar. Overigens geldt deze maatregel pas vanaf 1 juli volgend jaar.

Jaarcontract

Het terugbrengen van tijdelijke dienstverbanden van drie naar twee jaar geldt ook voor werkrelaties die zijn aangegaan vóór de invoering van de nieuwe wetten. Als bijvoorbeeld het tweede jaarcontract van een werknemer afloopt op 1 augustus 2015 is een derde jaarcontract niet meer mogelijk.

Het aantal opeenvolgende tijdelijke contracten dat volgens de wet is toegestaan, blijft drie. Al mogen momenteel volgens de tankstation-cao vier tijdelijke contracten worden aangeboden.

Ontslag

Vanaf 1 juli 2015 moeten werkgevers met 25 of meer medewerkers een vergoeding betalen bij ontslag van een personeelslid dat twee jaar of langer in dienst is geweest, de zogeheten transitievergoeding. Met het geld dat aan de werknemer wordt uitgekeerd, moet hij makkelijker van baan of beroep kunnen wisselen, al dan niet door het volgen van een opleiding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de lengte van het dienstverband. Voor bedrijven met minder dan 25 personeelsleden geldt deze regeling voor de transitievergoeding pas vanaf 2020. Tot die tijd is een lagere vergoeding verplicht bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen.

De plannen zijn nog niet helemaal definitief. De Eerste Kamer moet haar goedkeuring nog geven. De verwachting is dat de nieuwe wet niet op grote weerstand stuit. In een eerder stadium bereikten coalitiepartijen VVD en PvdA al een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP over onder meer de plannen voor hervorming van de arbeidsmarkt. De vijf partijen hebben samen een meerderheid in de Eerste Kamer.

Cao

Zodra de Wet Werk en Zekerheid definitief is, gaan de partijen die samen de cao voor tankstations opstelden weer om de tafel zitten. In de cao staan onder andere afspraken omtrent arbeidscontracten die niet in alle gevallen in overeenstemming zijn met de toekomstige wetgeving. Als de wet definitief is, worden in de cao zonodig nieuwe afspraken gemaakt.

Tom van Gurp

Lees ook: Beperking van flexibele contracten komt stap dichterbij

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.