Shell Tankstation Tholen shop

Tankstation-ondernemer zit in verdomhoekje van de overheid

COMMENTAAR – De tankstationsector zit in de hoek waar de klappen vallen. En op de overheid hoeft de branche niet te rekenen. De tankstation-ondernemers wordt het steeds moeilijker gemaakt en de concurrentie krijgt ruim baan. Als het SP-amendement na de zomer wordt aangenomen dreigt tabaksverkoop ook nog eens volledig verboden te worden bij tankstations. Ondertussen verhoogt de overheid jaarlijks de accijns op tabak en brandstoffen, waardoor de verkoop daarvan al jaren daalt. En als je niet uitkijkt krijg je een boete wegens verboden tabaksreclame. Alcohol verkopen mag ook al niet meer. Wat is de volgende stap? Een vetbelasting op het broodje kroket?

Er dreigt een grote sanering in de tankstation-sector waarbij diverse ondernemers failliet gaan. De enige die nu nog iets verdient aan een liter benzine, dat is de Schatkist. Want de moordende concurrentie maakt voor de overheid geen verschil. De accijns draagt iedereen af, ook al maakt de tankstation-ondernemer geen enkele marge.

Tabaksverkoop

Veel bemande tankstations kunnen het hoofd nog boven water houden door de tabaksverkoop. Bij sommigen is dat zelfs de helft van de omzet. Als dat wegvalt, gaat de shop dicht. De verschuiving van bemand naar onbemand krijgt ineens een ontzettende boost. Althans, als het SP-wetsvoorstel wordt aangenomen om tabak alleen nog maar door tabaksspeciaalzaken te laten verkopen.

Overigens is die kans best aanwezig. Niemand durft het in Den Haag op te nemen voor de tabaksverkopers. Het lijkt wel alsof dat gezien wordt als ‘heulen met de vijand’. Er zijn behoorlijk wat politieke partijen die zichzelf bestempelen als anti-rokers, regeringspartij PvdA incluis. Voor je het weet haalt het amendement van de SP een nipte meerderheid en is het gedaan met de tabaksverkoop.

Concurrentie

Waar tankstation-ondernemers vroeger nog een avondwinkel-functie vervulde, heeft de overheid het de concurrentie het juist extra makkelijk gemaakt. Supermarkten mogen dagelijks tot ’s avonds laat en op zondag open zijn. Ondertussen is de alcohol-verkoop door tankstations juist verboden. En de controleurs van de NVWA geven meteen forse boetes, als er ook maar een sigarettenpakje verkeerd op de toonbank ligt.

Tegelijkertijd wordt andere concurrenten bij de brandstofverkoop alle medewerking verleend. Zo mag een partij gratis de plaatsen langs snelwegen gebruiken om er commercieel laadpalen te gaan exploiteren. Terwijl de tankstations miljoenen moeten betalen om hun brandstof daar te mogen verkopen.

Onbemande tankstations

Het lijkt wel alsof de overheid de transitie van bemand naar onbemande tankstations wil versnellen. Voor de accijns op brandstof maakt het immers niet uit, die komen toch wel binnen. Daarbij wordt echter een aantal belangrijke functies die tankstations vervullen vergeten. Probeer maar eens overdag ergens naar het toilet te gaan. Of een fatsoenlijk belegd broodje te halen bij de supermarkt.

Het is maar de vraag wat de nieuwe stap wordt van de betuttelende Nederlandse overheid. Want met het oplossen van de economische crisis zijn ze niet bezig in Den Haag. Ook de liberalen niet. En de tankstation-ondernemer die steeds braaf de miljoenen aan verschillende belastingen overmaakt naar de overheid, is de dupe.

Bart Pals

Lees ook: Wetsvoorstel SP voor verbod tabaksverkoop tankstations

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstation-ondernemer zit in verdomhoekje van de overheid | TankPro.nl
Shell Tankstation Tholen shop

Tankstation-ondernemer zit in verdomhoekje van de overheid

COMMENTAAR – De tankstationsector zit in de hoek waar de klappen vallen. En op de overheid hoeft de branche niet te rekenen. De tankstation-ondernemers wordt het steeds moeilijker gemaakt en de concurrentie krijgt ruim baan. Als het SP-amendement na de zomer wordt aangenomen dreigt tabaksverkoop ook nog eens volledig verboden te worden bij tankstations. Ondertussen verhoogt de overheid jaarlijks de accijns op tabak en brandstoffen, waardoor de verkoop daarvan al jaren daalt. En als je niet uitkijkt krijg je een boete wegens verboden tabaksreclame. Alcohol verkopen mag ook al niet meer. Wat is de volgende stap? Een vetbelasting op het broodje kroket?

Er dreigt een grote sanering in de tankstation-sector waarbij diverse ondernemers failliet gaan. De enige die nu nog iets verdient aan een liter benzine, dat is de Schatkist. Want de moordende concurrentie maakt voor de overheid geen verschil. De accijns draagt iedereen af, ook al maakt de tankstation-ondernemer geen enkele marge.

Tabaksverkoop

Veel bemande tankstations kunnen het hoofd nog boven water houden door de tabaksverkoop. Bij sommigen is dat zelfs de helft van de omzet. Als dat wegvalt, gaat de shop dicht. De verschuiving van bemand naar onbemand krijgt ineens een ontzettende boost. Althans, als het SP-wetsvoorstel wordt aangenomen om tabak alleen nog maar door tabaksspeciaalzaken te laten verkopen.

Overigens is die kans best aanwezig. Niemand durft het in Den Haag op te nemen voor de tabaksverkopers. Het lijkt wel alsof dat gezien wordt als ‘heulen met de vijand’. Er zijn behoorlijk wat politieke partijen die zichzelf bestempelen als anti-rokers, regeringspartij PvdA incluis. Voor je het weet haalt het amendement van de SP een nipte meerderheid en is het gedaan met de tabaksverkoop.

Concurrentie

Waar tankstation-ondernemers vroeger nog een avondwinkel-functie vervulde, heeft de overheid het de concurrentie het juist extra makkelijk gemaakt. Supermarkten mogen dagelijks tot ’s avonds laat en op zondag open zijn. Ondertussen is de alcohol-verkoop door tankstations juist verboden. En de controleurs van de NVWA geven meteen forse boetes, als er ook maar een sigarettenpakje verkeerd op de toonbank ligt.

Tegelijkertijd wordt andere concurrenten bij de brandstofverkoop alle medewerking verleend. Zo mag een partij gratis de plaatsen langs snelwegen gebruiken om er commercieel laadpalen te gaan exploiteren. Terwijl de tankstations miljoenen moeten betalen om hun brandstof daar te mogen verkopen.

Onbemande tankstations

Het lijkt wel alsof de overheid de transitie van bemand naar onbemande tankstations wil versnellen. Voor de accijns op brandstof maakt het immers niet uit, die komen toch wel binnen. Daarbij wordt echter een aantal belangrijke functies die tankstations vervullen vergeten. Probeer maar eens overdag ergens naar het toilet te gaan. Of een fatsoenlijk belegd broodje te halen bij de supermarkt.

Het is maar de vraag wat de nieuwe stap wordt van de betuttelende Nederlandse overheid. Want met het oplossen van de economische crisis zijn ze niet bezig in Den Haag. Ook de liberalen niet. En de tankstation-ondernemer die steeds braaf de miljoenen aan verschillende belastingen overmaakt naar de overheid, is de dupe.

Bart Pals

Lees ook: Wetsvoorstel SP voor verbod tabaksverkoop tankstations

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.