Duitsland

Kelderende omzet aan de grens door accijnsverhogingen

Tankstations aan de grens hebben te maken met een kelderende omzet sinds de accijnsverhogingen op brandstof en tabak per 1 januari zijn doorgevoerd. Er is bij sommige tankstations sprake van 25% tot 50% minder omzet ten opzichte van de laatste maanden van 2012. De pomphouders luiden de noodklok en roepen de regering op om aankomende accijnsverhogingen (1 juli 2014) achterwege te laten en bestaande accijnzen te herzien. Gebeurt dit niet, dan vrezen de pomphouders voor hun voortbestaan.

“Zo erg is het nog nooit geweest. Ik draai gewoon de helft minder omzet”, zegt pomphouder Erik Koeman van tankstation Hamelandstop in Aalten. Het tankstation met 8 personeelsleden is gesitueerd op de grens met Duitsland en verkeert dankzij de op 1 januari ingevoerde accijnsheffingen in zeer zwaar weer.

Structureel duurder

“Kijk, wij zijn hier aan de grens natuurlijk wel wat gewend als het gaat om prijsschommelingen. Dan zijn de Duitsers weer wat goedkoper en dan wij weer. Het verschil is nu dat wij structureel duurder worden in tabak en brandstof en dat daardoor de Duitsers niet meer naar onze kant komen. Maar ook de Nederlanders, vertrekken nu naar de overkant. Zo word je dubbel gepakt”, aldus Koeman.

De pomphouder verwacht dat als deze tendens zich doorzet hij langzaamaan moet gaan denken aan het inkrimpen van zijn personeel. “Dit hou je niet lang vol en ik ben heus niet de enige die klaagt. Ook de plaatselijke detailhandel begint echt te merken dat er iets loos is. Als de Duisters wegblijven en de Nederlanders weg gaan dan blijft er weinig meer over.”

150 pomphouders in zwaar weer

Ook een collega-pomphouder in Winterswijk, die niet met naam wil worden genoemd, trekt aan de bel. “Ik noteer sinds 1 januari een omzetdaling van 25 %. Dat is toch belachelijk. En als de regering er zelf nu iets aan zou verdienen maar alleen de Duisters worden er beter van. Ik hoor dezelfde verhalen van heel veel pomphouders aan de grens. Ik schat dat er 100 tot 150 zwaar in de problemen komen.”

Volgens ingewijden in de sigarettenindustrie is de regering vanwege de accijnsheffing op tabak alleen al in januari 35 miljoen euro (het weglekeffect) misgelopen door grensbewegingen van kopers. ” En dan moet de grote klap nog komen ” voorspelt Edsko Schuitema van de BETA. “De oude voorraad sigaretten is tot midden februari nog gebruikt. Nu krijgen we langzaamaan de effecten binnen van de nieuwe prijzen. Dat ziet er niet goed uit.”

Tweede Kamer

De BETA hanteert een grensmonitor waarop ongeveer 55 grensstations zijn aangesloten. Daarmee wil de branchevereniging aantonen welke desastreuze gevolgen de accijnsverhoging op de omzet heeft.

Volgens voorzitter Petra van Stijn zullen de cijfers moeten aantonen dat de regering een verkeerde beslissing heeft genomen. “De overheid schiet zich met deze maatregelen in de eigen voet. Als we de cijfers van de grensmonitor erbij halen en aantonen dat het een structureel probleem betreft, waarop het nu sterk lijkt, zullen de Tweede Kamerleden dit onder ogen moeten zien.”

Medicijnen

Pomphouder Koeman zegt weinig te kunnen doen tegen de enorme omzetdaling. ” Misschien moeten we medicijnen in de tankshop gaan verkopen. Die zijn hier weer een stuk goedkoper dan in Duitsland. Maar ja, daar heb je dan weer speciale opleiding en vergunning  voor nodig.”

Hij zou willen dat de regering gaat inzien dat de accijnsmaatregelen alleen maar verliezers kent. ” Onze business gaat er aan. In het achterland vallen bij bedrijven nu ook de eerste klappen en de Staat haalt minder geld op. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

3 reacties op “Kelderende omzet aan de grens door accijnsverhogingen”

Tonny Kolkman|26.03.13|15:32

Ik ben het helemaal met mijn collega’s eens. Ze zouden de accijnzen maar eens gaan verlagen! Met de omzet die wij pomphouders dan extra genereren van onze Duitse klanten, kunnen we al voor een flink deel bijdragen aan het beoogde bedrag van de regering. Dus in plaats van extra inkomsten, is er nu dus gekozen voor dubbel verlies. Als pomphouders in de grensstreek weten we al jaren wat het is om de concurrentie aan te gaan. Nu het land nog.

Tonny Kolkman, Kolkman Brandstoffen in Groenlo.

Ger Bemelmans|28.03.13|15:57

Ik ben het er ook helemaal mee eens .Wij hebben een Tankstation 100 meter van de Duitse Grens met Aachen ,we zijn nu 25 jaar bezig maar wat we nu mee maken is desastreuze !!!
Eerst het kwartje van kok ………..tijdelijk!!!! Dan het wisselbedrog van de euro !!!
En nu Draaien ze ons helemaal de nek om !!!! Accijnzen accijnzen en nog eens accijnzen!!
Omzetverlies bij ons Station 70% Moet ik nog meer vertellen ? Het wordt tijd dat we de straat op gaan !!!Ger Bemelmans Kerkrade

Nicole Daal Van|29.03.13|16:51

ik ben het er helemaal mee eens.wij zitten ook 1000 meter van de duitse grens aachen in Vaals af en we lopen inderdaad ook de helft mis de mensen en klagen steen en been dat het niet meer loont om de grens over te steken en onze nederlandse klanten gaan naar de duitse en belgische kant op
@ Ger ik ga met je mee de straat op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.