Suiker Unie wordt grootste groen gas-producent

De Suiker Unie heeft dinsdag in Dinteloord de eerste stappen gezet naar de productie van groen gas. Prins Willem-Alexander zette met een symbolische handeling de grootste biomassavergister van Nederland in werking.  Op het eindproduct groen gas kunnen 9000 huishoudens draaien. Ook gaat de Suiker Unie groen gas gebruiken als brandstof voor het eigen wagenpark en op termijn zelfs exploiteren. Met de bouw van de biomassavergister is een bedrag van 20 miljoen euro gemoeid.

De nieuwe installatie is volledig gebaseerd op de verwerking van plantaardige restmaterialen uit de Agro- en Foodsector. Vooralsnog gaat Suiker Unie de restmaterialen van bieten zoals bladsnippers en bietenpuntjes dat voorheen als veevoeder werd gebruikt, nu vergisten tot groen gas.

Samen met de in aanbouw zijnde vergister bij de locatie in Groningen moet in totaal 25 miljoen kubieke meter groen gas worden geproduceerd. Suiker Unie wordt daarmee een van de grootste groen gas-producenten van Nederland. Bovendien zal er in de nabije toekomst een soortgelijke installatie in Duitsland worden gebouwd.

Brandstofleverancier

De groen gasproductie zal niet alleen op het bestaande net worden aangesloten. Ook gaat Suiker Unie haar eigen wagenpark van de milieuvriendelijke brandstof voorzien en in de toekomst zelfs exploiteren als het aan Algemeen directeur Albert Markusse ligt: “We hebben natuurlijk eerst onze afspraken met Gasnet maar in de toekomst valt niet uit te sluiten dat we groen gas zelf op de markt brengen als brandstof. Dat wordt Suiker Unie een soort brandstofleverancier, ja.” Nu al rijdt een deel van het wagenpark op ‘eigen’ groen gas.

Voorschot

Hiermee neemt Suiker Unie een voorschot op de discussie om meer groen gas te leveren aan een groeiende markt. Auto’s die nu nog op aardgas rijden zouden daardoor kunnen overschakelen op groen gas; wat nog milieuvriendelijker is.

Volgens Kim Bentum van CNG Net kan de nieuwe biomassavergister hierbij een flinke bijdrage leveren. “Het is een zeer goede ontwikkeling dat de productie van groen gas bij Suiker Unie nu in gang is gezet. Hoe meer groen gas er wordt aangeleverd des te beter.”

Nieuw Prinsenland

Maar Suiker Unie heeft nog meer ambitieuze plannen, bijvoorbeeld met Nieuw Prinsenland.  Onder de noemer biobased economy wordt rondom de fabriek in Dinteloord een nieuw glastuinbouwcomplex ontwikkeld van maar liefst 220 hectare. Daarnaast komt er een bedrijventerrein van 50 hectare, met name bedoeld voor aan de agro-en levensmiddelensector gelieerde bedrijven. Al deze bedrijvigheid zal de energievoorziening rechtstreeks van de Suiker Unie betrekken. Voordeel is dat de vergistingsfabriek weer gebruik kan maken van agrarisch afval van het tuinbouwcomplex.

Duurzaam

Volgens Albert Markusse is nu voor het eerst in Nederland een flinke stap gezet in de richting van duurzame samenwerking. “Er wordt veel over gesproken maar hier laten we zien dat het ook daadwerkelijk kan. In Nieuw Prinsenland liggen unieke kansen voor bedrijven die willen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de economie. We hebben hier de basis gelegd voor de groene economie.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Suiker Unie wordt grootste groen gas-producent | TankPro.nl

Suiker Unie wordt grootste groen gas-producent

De Suiker Unie heeft dinsdag in Dinteloord de eerste stappen gezet naar de productie van groen gas. Prins Willem-Alexander zette met een symbolische handeling de grootste biomassavergister van Nederland in werking.  Op het eindproduct groen gas kunnen 9000 huishoudens draaien. Ook gaat de Suiker Unie groen gas gebruiken als brandstof voor het eigen wagenpark en op termijn zelfs exploiteren. Met de bouw van de biomassavergister is een bedrag van 20 miljoen euro gemoeid.

De nieuwe installatie is volledig gebaseerd op de verwerking van plantaardige restmaterialen uit de Agro- en Foodsector. Vooralsnog gaat Suiker Unie de restmaterialen van bieten zoals bladsnippers en bietenpuntjes dat voorheen als veevoeder werd gebruikt, nu vergisten tot groen gas.

Samen met de in aanbouw zijnde vergister bij de locatie in Groningen moet in totaal 25 miljoen kubieke meter groen gas worden geproduceerd. Suiker Unie wordt daarmee een van de grootste groen gas-producenten van Nederland. Bovendien zal er in de nabije toekomst een soortgelijke installatie in Duitsland worden gebouwd.

Brandstofleverancier

De groen gasproductie zal niet alleen op het bestaande net worden aangesloten. Ook gaat Suiker Unie haar eigen wagenpark van de milieuvriendelijke brandstof voorzien en in de toekomst zelfs exploiteren als het aan Algemeen directeur Albert Markusse ligt: “We hebben natuurlijk eerst onze afspraken met Gasnet maar in de toekomst valt niet uit te sluiten dat we groen gas zelf op de markt brengen als brandstof. Dat wordt Suiker Unie een soort brandstofleverancier, ja.” Nu al rijdt een deel van het wagenpark op ‘eigen’ groen gas.

Voorschot

Hiermee neemt Suiker Unie een voorschot op de discussie om meer groen gas te leveren aan een groeiende markt. Auto’s die nu nog op aardgas rijden zouden daardoor kunnen overschakelen op groen gas; wat nog milieuvriendelijker is.

Volgens Kim Bentum van CNG Net kan de nieuwe biomassavergister hierbij een flinke bijdrage leveren. “Het is een zeer goede ontwikkeling dat de productie van groen gas bij Suiker Unie nu in gang is gezet. Hoe meer groen gas er wordt aangeleverd des te beter.”

Nieuw Prinsenland

Maar Suiker Unie heeft nog meer ambitieuze plannen, bijvoorbeeld met Nieuw Prinsenland.  Onder de noemer biobased economy wordt rondom de fabriek in Dinteloord een nieuw glastuinbouwcomplex ontwikkeld van maar liefst 220 hectare. Daarnaast komt er een bedrijventerrein van 50 hectare, met name bedoeld voor aan de agro-en levensmiddelensector gelieerde bedrijven. Al deze bedrijvigheid zal de energievoorziening rechtstreeks van de Suiker Unie betrekken. Voordeel is dat de vergistingsfabriek weer gebruik kan maken van agrarisch afval van het tuinbouwcomplex.

Duurzaam

Volgens Albert Markusse is nu voor het eerst in Nederland een flinke stap gezet in de richting van duurzame samenwerking. “Er wordt veel over gesproken maar hier laten we zien dat het ook daadwerkelijk kan. In Nieuw Prinsenland liggen unieke kansen voor bedrijven die willen bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de economie. We hebben hier de basis gelegd voor de groene economie.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.