Ruud Hennep, Klimacare

Nieuwe legionella-regels voor tankstations met douches

De regels voor legionellapreventie gaan veranderen voor tankstations met douches en truckstops. Zij vallen straks onder de nieuwe Drinkwaterwet, die op 1 juli ingaat. Voor tankstations zonder douches verandert er niets.

Tankstations met douches hebben een hoger risico op besmetting met Legionella. Daar moet twee in plaats van een keer per jaar een legionellamonster worden afgenomen.

Tankstations

Ook moeten tankstations met douches een risicoanalyse laten opstellen door een adviseur met de juiste certificering.  “De ondernemer moet controleren of een adviseur de juiste Kiwa-certificering BRL 6010 heeft, anders loopt hij het risico dat de risicoanalyse niet geldig is”, zegt Ruud Hennep, adviseur bij Klimacare. Klimacare is een onafhankelijk adviesbureau op gebied van Legionella-onderzoek en is partner in business van de Bovag.

Naar aanleiding van de risicoanalyse krijgt de ondernemer daarna een beheersplan met maatregelen om de kans op Legionella tot een minimum te beperken. “Denk daarbij aan het minimaal eenmaal per week doorspoelen van weinig gebruikte tappunten, of eenmaal per maand de controle van de watertemperatuur.”

Meldingsplicht

De meldingsplicht voor Legionella wordt versoepeld. Nu moet er vanaf 100 kolonie-vormende eenheden per liter water (KVE/l) een melding worden gestuurd aan de VROM Inspectie. In de nieuwe Drinkwaterwet hoeft dat pas bij een hoeveelheid van meer dan 1.000 KVE/l. Bedrijven moeten wel nog steeds maatregelen nemen als de 100 KVE/l per liter worden overschreden.

De nieuwe Drinkwaterwet wordt opgenomen in de Wet Economische Delicten. Hierdoor kunnen hogere boetes worden gegeven als de legionellavoorschriften niet worden nageleefd.

Risicoanalyse

Als er geen risicoanalyse wordt opgesteld, kan de ondernemer 2.000 euro boete per vier weken opgelegd krijgen. Ook bij een onvolledige risicoanalyse of het ontbreken van een beheersplan krijgt hij een boete.

Tankstations met wasstraten blijven vallen onder de Arbowet. Daarin staat waar een tankstation met wasstraat aan moet voldoen op het gebied van legionella-preventie. Deze tankstations zijn niet verplicht om hoge legionella-aantallen te melden aan de arbeidsinspectie.

Legionella

Legionella komt van nature in oppervlakte- en grondwater voor. De bacterie ontwikkelt zich voornamelijk in stilstaand water, wanneer dat water tussen de 20 en 50°C warm is. Legionella groeit in de biofilm, een slijmlaag met onder andere kalk, ijzer en organische resten. De bacterie vermenigvuldigt zich het snelst tussen de 30 en 40°C. Boven de 55°C sterft de bacterie.

Mensen kunnen besmet raken als ze de bacterie inademen bij verneveling van water. Deze verneveling komt voor in onder andere douches en wasstraten. Besmetting met Legionella kan leiden tot een ernstige longontsteking (de veteranenziekte).

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe legionella-regels voor tankstations met douches | TankPro.nl
Ruud Hennep, Klimacare

Nieuwe legionella-regels voor tankstations met douches

De regels voor legionellapreventie gaan veranderen voor tankstations met douches en truckstops. Zij vallen straks onder de nieuwe Drinkwaterwet, die op 1 juli ingaat. Voor tankstations zonder douches verandert er niets.

Tankstations met douches hebben een hoger risico op besmetting met Legionella. Daar moet twee in plaats van een keer per jaar een legionellamonster worden afgenomen.

Tankstations

Ook moeten tankstations met douches een risicoanalyse laten opstellen door een adviseur met de juiste certificering.  “De ondernemer moet controleren of een adviseur de juiste Kiwa-certificering BRL 6010 heeft, anders loopt hij het risico dat de risicoanalyse niet geldig is”, zegt Ruud Hennep, adviseur bij Klimacare. Klimacare is een onafhankelijk adviesbureau op gebied van Legionella-onderzoek en is partner in business van de Bovag.

Naar aanleiding van de risicoanalyse krijgt de ondernemer daarna een beheersplan met maatregelen om de kans op Legionella tot een minimum te beperken. “Denk daarbij aan het minimaal eenmaal per week doorspoelen van weinig gebruikte tappunten, of eenmaal per maand de controle van de watertemperatuur.”

Meldingsplicht

De meldingsplicht voor Legionella wordt versoepeld. Nu moet er vanaf 100 kolonie-vormende eenheden per liter water (KVE/l) een melding worden gestuurd aan de VROM Inspectie. In de nieuwe Drinkwaterwet hoeft dat pas bij een hoeveelheid van meer dan 1.000 KVE/l. Bedrijven moeten wel nog steeds maatregelen nemen als de 100 KVE/l per liter worden overschreden.

De nieuwe Drinkwaterwet wordt opgenomen in de Wet Economische Delicten. Hierdoor kunnen hogere boetes worden gegeven als de legionellavoorschriften niet worden nageleefd.

Risicoanalyse

Als er geen risicoanalyse wordt opgesteld, kan de ondernemer 2.000 euro boete per vier weken opgelegd krijgen. Ook bij een onvolledige risicoanalyse of het ontbreken van een beheersplan krijgt hij een boete.

Tankstations met wasstraten blijven vallen onder de Arbowet. Daarin staat waar een tankstation met wasstraat aan moet voldoen op het gebied van legionella-preventie. Deze tankstations zijn niet verplicht om hoge legionella-aantallen te melden aan de arbeidsinspectie.

Legionella

Legionella komt van nature in oppervlakte- en grondwater voor. De bacterie ontwikkelt zich voornamelijk in stilstaand water, wanneer dat water tussen de 20 en 50°C warm is. Legionella groeit in de biofilm, een slijmlaag met onder andere kalk, ijzer en organische resten. De bacterie vermenigvuldigt zich het snelst tussen de 30 en 40°C. Boven de 55°C sterft de bacterie.

Mensen kunnen besmet raken als ze de bacterie inademen bij verneveling van water. Deze verneveling komt voor in onder andere douches en wasstraten. Besmetting met Legionella kan leiden tot een ernstige longontsteking (de veteranenziekte).

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.