OrangeGas, Pelle Schlichting, Marcel Borger, directeur

OrangeGas: ‘Groengas-vulpunt is bijna overal te realiseren’

De meeste tankstations zijn geschikt voor een groengas vulpunt. Dat stelt Pelle Schlichting, directeur en mede-eigenaar van OrangeGas. “Een aansluiting op het aardgasnetwerk is vaak voldoende.”

De voorwaardes voor een groengas-vulpunt zijn minder streng dan voor bijvoorbeeld LPG-vulpunten. “In Haarlem lag het tankstation waar wij een vulpunt bouwden bij een woonwijk en ook daar was het mogelijk.”

Subsidies

Subsidies voor een vulpunt liggen, als ze beschikbaar zijn, tussen de vijftig- en honderdduizend euro. Deze subsidies worden uitgekeerd door lokale, regionale en landelijke overheden. Met subsidie wordt het exploiteren van een groengas-vulpunt voor veel ondernemers reëel. Een standaard vulpunt kost 189.000 euro all in.

Volgens Schlichting is een groengas-vulpunt voor een pomphouder erg interessant. “Duurzaamheid is belangrijk in de huidige markt. Bovendien is groengas goedkoper dan reguliere brandstoffen. Veel gemeenten en grote bedrijven investeren in aard- of groengasauto’s en deze auto’s worden ook voor consumenten interessant.”

Samenwerking

De meeste pomphouders met een OrangeGas vulpunt kozen voor een samenwerkingsverband waarin de kosten en de opbrengsten worden gedeeld. Maar voor welke optie een pomphouder ook kiest, OrangeGas levert elk vulpunt ‘turn-key’ op. “Dat wil zeggen dat wij alles regelen; van contracten met de gasleverancier tot de bouw van het vulpunt. De pomphouder heeft hier geen werk van en krijgt als het klaar is de sleutel overhandigd”, zegt Schlichting.

OrangeGas werkt ook samen met de pomphouder op het gebied van marketing. “We kijken naar het huidige klantenbestand van de pomphouder en kijken of we klanten waar wij al contact mee hebben aan dat bestand toe kunnen voegen. Afnemers van groengas hebben nu een beperkt aantal stations waar ze heen kunnen. Pompstations met een groengas-vulpunt draaien meer shopomzet dan voordat zij dat vulpunt hadden geplaatst. Dat was niet onze insteek, maar voor pomphouders een belangrijk gevolg van het plaatsen van het vulpunt.”

OrangeGas

OrangeGas bouwt en exploiteert groengas-tankstations en vulpunten. “Onze systemen zijn modulair. Dat betekent dat ze gemakkelijk te vervangen en uit te breiden zijn. Als in de toekomst de vraag naar groengas stijgt, is een bestaand vulpunt snel en eenvoudig te vervangen door een vulpunt met meer capaciteit. Vervanging van een vulpunt kost niet meer dan een dag.”

OrangeGas opende het eerste groengas-vulpunt in juni 2009. Het netwerk bestaat nu uit achttien tankstations. “Eind dit jaar verwachten wij ruim 50 vulpunten open te hebben. We hebben de planning al rond voor de 35 vulpunten die voor dit jaar op de planning staan”, zegt Schlichting. “Een groengas vulpunt is snel te realiseren. Van het aanvragen van de vergunningen tot de ingebruikname zit ongeveer vier tot zes maanden.”

Groengas

Groengas wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. Biogas ontstaat door verschillende soorten biomassa te vergisten. Voorbeelden hiervan zijn mest, rioolslib en voedselresten. Groengas is veiliger dan reguliere brandstoffen. Als groengas ontsnapt, vervliegt het direct in de lucht en blijft niet hangen zoals LPG. Groengas wordt biologisch opgewekt, is CO2-neutraal en is in principe onbeperkt op te wekken.

Aardgas wordt met een groen gas-certificaat verkocht als groen gas. Op die certificaten wordt onder meer vastgelegd hoeveel groengas er in het aardgasnetwerk ingespoten wordt en waar het gas vandaan komt. De afnemer van groengas weet met zo’n certificaat zeker dat er in ieder geval even veel groengas geproduceerd wordt als er afgenomen wordt .De certificaten voor groen gas werken volgens hetzelfde principe als die van groene stroom.  OrgangeGas koopt groen gas-certificaten in bij Essent.

Pomphouder

Een pomphouder kan kiezen tussen drie manieren van exploitatie. Hij kan kiezen om een vulpunt zelf aan te schaffen en alleen de naam van OrangeGas te voeren, een samenwerking aan te gaan, of het exploiteren van het groengas-vulpunt geheel bij OrangeGas neer te leggen.

Pomphouders die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van een groengas-vulpunt kunnen contact opnemen met OrangeGas. OrangeGas kijkt dan wat de mogelijkheden zijn. “Als een pomphouder ons benadert, gaan wij kijken of het tankstation past in het huidige netwerk van stations, of er eventuele grote afnemers in de buurt zijn zoals afvalverwerker en personenvervoerbedrijven en of subsidies beschikbaar zijn.”

Autofabrikanten zoals Opel, Volkswagen, Mercedes-Benz en Fiat leveren al af-fabriek auto’s die geschikt zijn voor het rijden op aard- of groengas. Ook kan in een aantal gevallen de installatie achteraf worden ingebouwd. Dit is afhankelijk van het type en merk van de auto.

Linda Aarts

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.