tankshop

Shop-omzet tankstations stijgt met ruim 5 procent

De totale shop-omzet van tankstations kwam in januari en februari van dit jaar uit op een totaal van 299 miljoen euro. Dit is een stijging van 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Dat meldt marktonderzoeker SymphonyIRI Group uit Zaltbommel. Opvallend is dat tankstations in de woonwijken het op langere termijn bezien goed doen, in tegenstelling tot de locaties aan de rijksweg.

De totale ontwikkeling in euro’s op basis van een voortschrijdend jaartotaal steeg met 3 procent. De omzet van de rijksweglocaties daalde echter licht met 1 procent, terwijl de woonwijklocaties een stijging zagen van 7 procent. De overige stations waren goed voor een stijging van 3 procent.

Tabak

De stijging is inclusief de verkopen van tabak. Zonder de tabak groeide de omzet in de eerste acht weken van 2011 met 1,3 procent. De totale shop-omzet* bestaat voor 73 procent uit tabak en 27 procent uit het overige assortiment. De verhoudingen op langere termijn verschuiven licht; de verkoop van tabak neemt met 1 procent toe ten nadele van het overige assortiment. De warengroepen softdrinks (7 procent) en suikerwaren (4,7 procent) staan op de tweede een derde plaats.

SymphonyIRI maakt onderscheid tussen drie typen tankstations: rijksweglocaties, woonwijklocaties en overige locaties. Qua samenstelling van de omzet zijn er opvallende verschillen tussen de tankstations aan de rijksweg en die in de woonwijken. Bij de rijkswegstations is het totale omzetaandeel van tabakverkopen slechts 49 procent, terwijl er in de woonwijk meer tabak wordt verkocht, namelijk 81 procent van de totale omzet. Dit komt doordat er in rijkswegstations naar verhouding meer andere categorieën zoals dranken, suikerwerken en broodjes verkocht worden.

Rijkswegstation

Omdat het aandeel van tabak in rijkswegstations relatief laag is, konden zij in 2010 minder “profiteren” van de gestegen prijzen/accijnzen van tabak. Naast de gevolgen van de crisis zag SymphonyIRI dat ook het winterse weer aan het einde van 2010 een negatieve rol speelde binnen de rijkswegstations. Overigens zien we in de eerste twee periodes van dit jaar dat ook de rijkswegstations zich herstellen en positieve omzetindexen lieten zien.

* Op basis van de 125 door SymphonyIRI gemeten categorieën.

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.