Sigaretten vanaf 2032 alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken

Tot het jaar 2030 mogen zogeheten gemakszaken zoals pompstations nog rookwaren over de toonbank laten gaan Foto: Unsplash

Het kabinet gaat flink snijden in het aantal verkoopplekken voor sigaretten. Vanaf het jaar 2032 mogen ze alleen nog maar worden verkocht in tabaksspeciaalzaken. Tot 2030 mogen zogeheten gemakszaken, waaronder tankstations, nog rookwaren over de toonbank laten gaan, zo meldt De Telegraaf.

Maar ook de verkoop in de gemakszaken wordt na 2030 in twee jaar tijd gefaseerd afgebouwd. Dat is volgens Haagse bronnen de koers die het kabinet wil varen met het antirookbeleid voor op de lange termijn. Per 2024 moeten supermarkten zijn gestopt met het verkopen van tabaksproducten.

Als het aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (Preventie) ligt, wordt ook het rookverbod uitgebreid. Roken is op dit moment verboden in horeca, openbare gebouwen en op schoolpleinen. Het kabinet wil dat dit per 2025 wordt uitgebreid met plekken waar veel kinderen komen, melden ingewijden aan de Telegraaf. Dat betekent dat roken vanaf dan ook uit den boze moet zijn op locaties zoals speeltuinen en sportparken.

Volgens betrokkenen liggen er ook drastischere ingrepen op tafel, maar daar is onenigheid over.

(bron: Telegraaf/ ANP MediaWatch)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.