Eerste Oekraïense vluchtelingen aan het werk in tankstationbranche

Volgens de meest recente cijfers van het UWV zijn er in Nederland 9.615 Oekraïense vluchtelingen aan het werk. Een klein deel van hen vond een baan in de tankstationbranche. 

De uitkeringsinstantie heeft geen specifieke cijfers over de tankstationbranche beschikbaar, maar benadrukt wel dat deze personen een breed pallet aan functies zijn gaan vervullen: van tuinbouw tot marketing, en van docent tot magazijnmedewerker. “Ik sluit zeker niet uit dat ze ook bij de tankstations aan het werk zijn gegaan”, zegt een woordvoerder.

Bezorging en onderhoud

Ook de Belangenvereniging Tankstations (BETA) beschikt niet over landelijke cijfers, omdat er vaak lokale, gemeentelijke afspraken aan de arbeidsovereenkomsten vooraf gaan. Wel zijn er volgens de branchevereniging Oekraïense vluchtelingen actief in de bezorging, het wassen (ketting en bemande rollover) en in het onderhoud van het terrein bij tankstations.

Op dit moment staan er bijna 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland geregistreerd. Dat aantal groeit nog elke week. De meerderheid van de vluchtelingen vond een baan in de Randstad. Met name in de regio’s Groot-Amsterdam, Haaglanden en Holland Rijnland. “We verwachten dat het aantal werkende vluchtelingen uit Oekraïne nog wel stijgt. Alleen al vorige week hebben we 2.000 nieuwe meldingen binnengekregen van vluchtelingen die aan het werk zijn gegaan. Dat zijn er ongeveer 400 per dag”, aldus de woordvoerder van het UWV. “De verwachting is niet dat dat plots anders wordt. Op korte termijn neemt het zeker nog toe.” Werkgevers zijn sinds 1 april verplicht om een melding te maken bij de instantie als ze een vluchteling uit het land in dienst nemen.

Tijdelijke krachten

Niet alleen voor een vluchteling kan het gunstig zijn om hier in Nederland aan de slag te gaan, ook voor werkgevers kan het voordelen bieden. Bijvoorbeeld nu veel van hen met personeelstekorten kampen. Maar of het echt een oplossing is voor de krapte op arbeidsmarkt? “Nee. Het zijn vaak tijdelijke mensen. Ze zijn hier natuurlijk omdat de situatie in hun thuisland enorm vervelend is en ze daar niet kunnen verblijven vanwege de oorlog, maar als de oorlog voorbij is, zullen ze weer teruggaan. Wat we ook zien is dat werkgevers deze mensen voornamelijk aannemen uit barmhartigheid. Omdat ze die mensen willen helpen. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten. Als jij een tankstation exploiteert en je hebt een tekort aan mensen, kan het tijdelijk wel even verlichting bieden.”

Naast een taalbarrière moeten werkevers daarbij wel rekening houden met een andere factor: de nieuwe werknemers hebben vaak traumatische gebeurtenissen meegemaakt. “De ene week kan iemand heel veel zin hebben om te werken, maar mocht er dan op maandag bericht komen dat zijn geboortedorp is gebombardeerd of dat bijvoorbeeld een oom is gesneuveld aan het front, dan kan het zij dat die persoon een aantal dagen tot een week geen zin heeft om te werken. Dat vraagt ook om flexibiliteit van de werkgever.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.