Shell sluit ook alle tankstations in Rusland

Shell trekt zich volledig terug uit Rusland. Het bedrijf zegt per direct te stoppen met het doen van ‘spotaankopen’ van Russische ruwe olie. Ook stopt de oliereus met de smeermiddelenactiviteiten in het land en worden alle vierhonderd Russische Shell-tankstations gesloten. 

De terugtrekking zal ‘gefaseerd en in overeenstemming met nieuwe richtlijnen van de Britse regering’ plaatsvinden. Concreet stopt de multinational met de verkoop van Russische ruwe olie, aardolieproducten, gas en vloeibaar aardgas (LNG). “Wij zullen dit zo snel mogelijk doen, maar door de fysieke locatie en de beschikbaarheid van alternatieven kan dit weken in beslag nemen en zal de verwerkingscapaciteit van sommige van onze raffinaderijen afnemen”, aldus topman Ben van Beurden.

Maatschappelijke uitdaging

Ook alle Shell-tankstations in het land zullen sluiten. “Wij zullen zeer zorgvuldig nagaan wat de veiligste manier is om dit te doen, maar het proces zal onmiddellijk van start gaan.” De ceo van Shell noemt de terugtrekking een ‘complexe uitdaging’ waarbij regeringen, energieleveranciers en klanten gezamenlijk actie moeten ondernemen, en een overgang naar andere energievoorzieningen zal veel meer tijd in beslag nemen, waarschuwt hij.

“Deze maatschappelijke uitdagingen laten het dilemma zien tussen druk uitoefenen op de Russische regering vanwege haar wreedheden in Oekraïne en zorgen voor een stabiele, veilige energievoorziening in heel Europa”, aldus Van Beurden. “Maar uiteindelijk is het aan de regeringen om te beslissen over de ongelooflijk moeilijke afwegingen die tijdens de oorlog in Oekraïne moeten worden gemaakt. Wij zullen met hen blijven samenwerken om de mogelijke gevolgen voor de continuïteit van de energievoorziening, met name in Europa, te helpen beheersen.”

Aankoop goedkope olie

De aankondiging van Shell dinsdag volgt nadat het bedrijf de afgelopen week een partij Russische olie met flinke korting had ingekocht. Dat zorgde voor veel kritiek. “Wij zijn ons ervan bewust dat ons besluit van vorige week om een lading Russische ruwe olie aan te kopen voor raffinage tot producten als benzine en diesel – hoewel het werd genomen met de continuïteit van de bevoorrading voorop – niet het juiste besluit was en wij betreuren dit. Zoals wij al hebben gezegd, zullen wij de opbrengsten van de beperkte, resterende hoeveelheden Russische olie die wij zullen verwerken, in een speciaal fonds storten”, aldus de ceo. Het geld in dat fonds gaat naar de slachtoffers in Oekraïne.

Een week eerder maakte Shell ook al bekend uit de aandelenpartnerschappen met het Russische Gazprom te stappen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.