Vaccin coronavirus

Vaccinatieplicht houdt gemoederen bezig, maar niet op de werkvloer

Bron: Pixabay

Of en wanneer werknemers in de tankstationbranche een vaccin tegen het coronavirus nemen, moeten zij zelf kunnen bepalen. Directies en leidinggevenden mogen daar geen invloed op hebben of druk uitoefenen. Dat vindt 82 procent van de personen die in de sector actief zijn, blijkt uit een poll van TankPro. 

De grote meerderheid van de 217 respondenten uit de branche vindt dat het personeel volledig zelf moet kunnen bepalen of zij wel of geen vaccin nemen. Bijna 15 procent denkt juist dat het voor de veiligheid op de werkvloer wel degelijk belangrijk is om medewerkers van tankstations, kantoren en bijvoorbeeld depots te verplichten een prik te nemen. Nog eens ruim 3 procent stelt dat het afhankelijk is van de functie die het personeelslid heeft of diegene wel of geen verplichte prik in zijn arm moet laten zetten.

Vrije keuze

Dat een mogelijke verplichting weerstand oproept, blijkt uit een reactie van een van de deelnemers aan de poll. “Nooit en te nimmer verplichte vaccinatie! Ieder persoon heeft het recht om te beslissen over het eigen lichaam. Je lichaam en gezondheid zijn van jou en een medische behandeling is altijd een vrije keuze. Dat men überhaupt durft te spreken over een vaccinatieplicht is al een schande. Deze waanzin moet stoppen.”

Hoewel het onderwerp dus voor discussies zorgt, zien ze dat niet terug bij de Belangenvereniging Tankstations. “Het is natuurlijk een onderwerp dat wel leeft, want ook het onderwerp corona leeft al anderhalf jaar. Maar we krijgen hier eigenlijk nauwelijks vragen over. Ook niet over discussies op de werkvloer over het onderwerp”, vertelt Tim Schoenmakers van de BETA.

Het is dan ook geen groot dagelijks probleem voor werkgevers en leidinggevenden, denkt hij. Dat is deels te verklaren door het feit dat de anderhalve meterregel nog bestaat en er nog steeds spatschermen hangen. “Dat gaat er natuurlijk vanaf 25 september af, dus dan kan ik me voorstellen dat er misschien wel een enkele vraag binnenkomt. Maar ik heb niet het idee dat mensen er echt mee bezig zijn. De vraag of het verplicht is te vaccineren, hebben we helemaal aan het begin wel gehad. Daarop hebben we gezegd dat het een privé aangelegenheid is, dus je kan niet tot iets verplichten. Die vraag is dus wel degelijk eens gesteld, maar leeft het? Nee.”

Vragen mag

Ook bij de leden van de NOVE is de vaccinatieplicht geen onderwerp dat vaak terugkomt. “Vaccineren kun je nu niet verplichten. Om de werkomgeving zo veilig mogelijk te houden, kun je een niet gevaccineerde medewerker alleen vragen om afstand te houden, een mondkapje te dragen en zijn handen en werkplek zeer regelmatig te reinigen/ontsmetten.”

Bij branchevereniging Bovag horen ze vaker geluiden van ondernemers die worstelen met het onderwerp. “Een algehele vaccinatieplicht op de werkvloer is in de mobiliteitsbranche echter niet aan de orde en überhaupt niet in Nederland. Het is alleen aan de orde bij enkele organisaties en ondernemers die zelf voor zulk beleid kiezen en die keuze is aan hen”, aldus woordvoerder Tom Huyskens.

Als Schoenmakers een advies zou geven aan de ondernemers, zou dat zijn dat je wel mag vragen naar de vaccinatiestatus van een medewerker, maar hij zou er duidelijk bij vermelden dat iemand daar geen antwoord op hoeft te geven. “Je kunt het onderwerp wel bespreekbaar maken met elkaar. Je mag het er met elkaar over hebben, maar je mag het niet verplichten. Dat zul je je goed moeten realiseren.”

“Het zal van bedrijf tot bedrijf verschillen hoe ze ermee omgaan. Over het algemeen is er heel verantwoord omgegaan met het werken tijdens corona, dus ik verwacht ook niet dat hier iets geks opduikt”, voegt hij toe.

Interne memo Shell

De discussie over het vaccinbeleid binnen de branche werd aangewakkerd door een bericht eerder deze maand over een interne memo die rondging op de werkvloer van Shell. Daarin werd volgens de Financial Times gezegd dat allereerst de medewerkers op de booreilanden en andere afgelegen locaties verplicht zouden worden tot het nemen van een coronavaccin, terwijl collega’s op kantoor later zouden volgen. Wie zich niet zou laten inenten, zou in het uiterste geval het risico lopen te worden ontslagen, schreef de Britse zakenkrant.

Tegenover TankPro werd het gerucht door Shell zelf overigens snel ontkracht. Zolang er vanuit de overheid geen verplichting geldt voor het nemen van een vaccin tegen het coronavirus, zal ook Shell die verplichting niet aan het personeel opleggen. “Shell gaat nergens op de wereld mensen verplichten zich te vaccineren. Behalve als de lokale wetten en regelgeving dat wel vragen”, aldus een woordvoerder. Ook zal Shell niet controleren of medewerkers wel of niet gevaccineerd zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.