In 2022 ook statiegeld op blikjes, rol van tankstations nog onbekend

Nadat eerder bekend werd dat er statiegeld op kleine petflessen komt, volgen nu ook blikjes. Met ingang van 31 december 2022 betalen consumenten vijftien eurocent statiegeld voor een blikje fris, bier of water. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Of tankstations ook in het plan worden opgenomen, is nog onduidelijk.

Als het aantal blikjes op straat en in de natuur met 70 procent zou dalen ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017, zou de maatregel niet ingevoerd worden. In plaats daarvan steeg het aantal juist met 27 procent. Statiegeld is volgens Van Veldhoven de juiste manier om dit probleem tegen te gaan.

Voor het inleveren van zowel grote als kleine petflessen geldt dat bemande tankstations langs de snelweg vanaf 1 juli als verplichte innamepunten dienen. Of dat ook voor blikjes het geval gaat zijn, wordt later bekend gemaakt. Horeca en kleine verkopers worden sowieso ontzien van het plan.

Van Veldhoven benadrukt dat de coronacrisis de grootste prioriteit heeft van het kabinet, maar dat ze zich ook wil blijven inzitten voor een schonere toekomst. 150 miljoen van 2 miljard blikjes die jaarlijks verkocht worden, belanden in het milieu. ‘’Dieren verwonden zich er ook nog eens aan. Met statiegeld op blikjes, is dat straks verleden tijd.’’

Eigenlijk zou het besluit pas later dit jaar volgen, maar het was nu al duidelijk dat het gestelde doel niet behaald zou worden. Daarom werd de keuze nu al definitief gemaakt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.