Gesprekken over sluiting pompshop tijdens avondklok gestart, mogelijk kleine aanpassingen

Brancheorganisaties BOVAG, NOVE, VNPI, TLN, evofenedex en Vern zijn in gesprek met de verschillende ministeries en een corona-crisisteam over de verplichte sluiting van een deel van de pompshop. Sinds zaterdag mogen tankstations geen levensmiddelen verkopen tussen 20.45 en 06.00. Het eerste overleg leverde nog geen concrete aanpassingen aan het plan op, maar donderdag volgt waarschijnlijk een nieuwe vergadering.

De gesprekken volgen na een brandbrief die de zes brancheorganisaties vrijdag stuurden. ‘’Er is helaas nog niets concreets te melden. We hebben als branche aangegeven dat we graag de volledige service willen blijven bieden tijdens deze avondklok, zoals we dat ook gedaan hebben tijdens de eerste lockdownperiode vorig jaar. Ondanks dat er vaak geld bij moet’’, vertelt Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE. 

Sanitaire voorzieningen

In de gesprekken hebben de brancheorganisaties volgens De Vries nogmaals duidelijk proberen te maken dat de tankstations geen aantrekkende werking hebben op personen die geen geldige reden hebben om op straat te zijn, aangezien er alleen klanten komen die op de weg mogen zijn. ”De vervoersorganisaties hebben ook benadrukt dat de sanitaire voorzieningen mogelijk in gevaar komen als tankstations besluiten hun shop dicht te doen. We hebben ook benadrukt dat de routering in de tankstations niet is uitgerust om 90 procent van het assortiment af te dekken.”

Toch was er wel een punt waar de brancheorganisaties en de ministeries zich gezamenlijk in konden vinden: de openingstijden. De pompshops mogen tot 06.00 uur geen levensmiddelen verkopen, terwijl de avondklok tot 04.30 uur loopt. Tankstations zouden volgens de brancheorganisaties na 04.30 uur alweer andere artikelen moeten kunnen verkopen dan alleen brandstof. Op 2 februari volgt hierover meer duidelijkheid.

De brancheorganisaties roepen hun leden op ervaringen te delen, zodat ze die dan tijdens het gesprek in kunnen brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.