Veiling van 29 tankstations langs de snelweg staat voor de deur

De huurrechten van maar liefst 29 tankstations langs de snelweg gaan op woensdag 9 september onder de hamer tijdens de jaarlijkse tankstationveiling. De veiling van de huurrechten kan dit jaar wel eens flink wat veranderingen teweegbrengen. Er worden achttien stations voor de eerste keer geveild en elf voor de tweede maal. Vooral in de tweede ronde wisselen locaties regelmatig van huurder. 

De veilingen worden georganiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf en zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Er zijn in september zowel tankstations die voor de eerste keer worden geveild als locaties die voor de tweede keer onder de hamer gaan.

Topdeelregeling

Bestaande concessiehouders kunnen bij een eerste veilingronde nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. In een tweede ronde valt dit voordeel weg en is de locatie makkelijker te verkrijgen. De huurrechten worden voor een periode van 15 jaar geveild.

Afgelopen edities werden er vaak torenhoge bedragen neergeteld voor de huurrechten van tankstations langs de snelweg. Vorig jaar bood Shell Nederland ruim 22 miljoen euro voor een locatie langs de A1 bij Muiden, EG Retail wist het station op verzorgingsplaats Utrechtsebrug langs de A2 bij Amsterdam voor 14,5 miljoen euro te bemachtigen. In 2018 bood Total een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het tankstation op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen). De vraag is of er dit jaar ook zoveel euro’s neergeteld gaan worden of dat partijen hun hand op de knip houden in coronatijd. Op woensdag 9 september worden de huurrechten van onderstaande negenentwintig locaties geveild in Den Haag.

Locaties ronde 1:
1 Lonnekermeer, Deurningen (A1) Avia
2 Hespelaar, Den Hout (A59) BP
3 De Horne, Haskerhorne (A7) BP
4 Den Ruygenhoek West, Hoofddorp (A4) BP
5 De Keizer, Hank (A27) BP
6 Groote Bleek, Maarheeze (A2) Esso
7 Vundelaar, Wilp (A1) Tango
8 Den Hoek, Zevenbergschen Hoek (A16) Q8
9 De Schaars, Arnhem (A12) Shell
10 Bergh-Noord, Babberich (A12) Shell
11 Den Ruygenhoek Oost, Hoofddorp (A4) Shell
12 Hoezaar, Zegge (A58) Shell
13 Bisde, Beesd (A2) Esso
14 Velder, Liempde (A2) Texaco
15 Steelhoven, Den Hout (A59) Esso
16 Dikke Linde, Scharmer (A7) Texaco
17 Romeinse Put, Oirlo (A73) Esso
18 Kerkeind, Moergestel (A58) Total

Locaties ronde 2:
19 Wildinghe, Wons (A7) Argos
20 Meiberg, Weert (A2) BP
21 Meelakkers, Geldrop (A67) Esso
22 Zwartewater, Venlo (A67) BP
23 Dorpshellen, Oldeholtwolde (A32) Gulf
24 Hazepad, Vriezenveen (N36) Gulf
25 ’t Strand, Pingjum (N31) OK
26 Hazeldonk Oost, Breda (A16) Shell
27 Geulenkamp, Didam (A18) Shell
28 Breezanddijk, Breezanddijk (A7) Esso
29 Lepelaar, Lelystad (A6) Total

Er werd afgelopen jaren gretig met miljoenen gestrooid tijdens veilingen van huurrechten voor tankstations. Niet alleen langs de Nederlandse snelwegen, maar ook op andere locaties. Maar welke invloed heeft de coronacrisis op de veilingen die voor de deur staan? We gingen hierover in de studio van TankPro TV eerder in gesprek met tankstation-adviseur Peter Waterham. Bekijk het interview hieronder terug. 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veiling van 29 tankstations langs de snelweg staat voor de deur | TankPro.nl

Veiling van 29 tankstations langs de snelweg staat voor de deur

De huurrechten van maar liefst 29 tankstations langs de snelweg gaan op woensdag 9 september onder de hamer tijdens de jaarlijkse tankstationveiling. De veiling van de huurrechten kan dit jaar wel eens flink wat veranderingen teweegbrengen. Er worden achttien stations voor de eerste keer geveild en elf voor de tweede maal. Vooral in de tweede ronde wisselen locaties regelmatig van huurder. 

De veilingen worden georganiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf en zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Er zijn in september zowel tankstations die voor de eerste keer worden geveild als locaties die voor de tweede keer onder de hamer gaan.

Topdeelregeling

Bestaande concessiehouders kunnen bij een eerste veilingronde nog gebruikmaken van de topdeelregeling. Deze regeling bevoordeelt de partij die het tankstation exploiteert, waardoor deze gemakkelijker een hoger bod kan doen. In een tweede ronde valt dit voordeel weg en is de locatie makkelijker te verkrijgen. De huurrechten worden voor een periode van 15 jaar geveild.

Afgelopen edities werden er vaak torenhoge bedragen neergeteld voor de huurrechten van tankstations langs de snelweg. Vorig jaar bood Shell Nederland ruim 22 miljoen euro voor een locatie langs de A1 bij Muiden, EG Retail wist het station op verzorgingsplaats Utrechtsebrug langs de A2 bij Amsterdam voor 14,5 miljoen euro te bemachtigen. In 2018 bood Total een recordbedrag van 24 miljoen euro voor het tankstation op verzorgingsplaats Bijleveld langs de A12 (nabij Harmelen). De vraag is of er dit jaar ook zoveel euro’s neergeteld gaan worden of dat partijen hun hand op de knip houden in coronatijd. Op woensdag 9 september worden de huurrechten van onderstaande negenentwintig locaties geveild in Den Haag.

Locaties ronde 1:
1 Lonnekermeer, Deurningen (A1) Avia
2 Hespelaar, Den Hout (A59) BP
3 De Horne, Haskerhorne (A7) BP
4 Den Ruygenhoek West, Hoofddorp (A4) BP
5 De Keizer, Hank (A27) BP
6 Groote Bleek, Maarheeze (A2) Esso
7 Vundelaar, Wilp (A1) Tango
8 Den Hoek, Zevenbergschen Hoek (A16) Q8
9 De Schaars, Arnhem (A12) Shell
10 Bergh-Noord, Babberich (A12) Shell
11 Den Ruygenhoek Oost, Hoofddorp (A4) Shell
12 Hoezaar, Zegge (A58) Shell
13 Bisde, Beesd (A2) Esso
14 Velder, Liempde (A2) Texaco
15 Steelhoven, Den Hout (A59) Esso
16 Dikke Linde, Scharmer (A7) Texaco
17 Romeinse Put, Oirlo (A73) Esso
18 Kerkeind, Moergestel (A58) Total

Locaties ronde 2:
19 Wildinghe, Wons (A7) Argos
20 Meiberg, Weert (A2) BP
21 Meelakkers, Geldrop (A67) Esso
22 Zwartewater, Venlo (A67) BP
23 Dorpshellen, Oldeholtwolde (A32) Gulf
24 Hazepad, Vriezenveen (N36) Gulf
25 ’t Strand, Pingjum (N31) OK
26 Hazeldonk Oost, Breda (A16) Shell
27 Geulenkamp, Didam (A18) Shell
28 Breezanddijk, Breezanddijk (A7) Esso
29 Lepelaar, Lelystad (A6) Total

Er werd afgelopen jaren gretig met miljoenen gestrooid tijdens veilingen van huurrechten voor tankstations. Niet alleen langs de Nederlandse snelwegen, maar ook op andere locaties. Maar welke invloed heeft de coronacrisis op de veilingen die voor de deur staan? We gingen hierover in de studio van TankPro TV eerder in gesprek met tankstation-adviseur Peter Waterham. Bekijk het interview hieronder terug. 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.