Bouw tankstation aan Rondweg Noord in Amersfoort blijft onzeker

De gemeente Amersfoort zal de noodzaak moeten onderbouwen van een nieuw onbemand tankstation aan de Rondweg Noord. Dat heeft de Raad van State afgelopen week beslist na bezwaren van concurrent De Hoogekamp, exploitant van tankstations in het nabijgelegen Hoogland.

Overigens ligt er al een rapportage klaar waarin de behoefte van het tankstation wordt onderbouwd. Die rapportage kwam begin maart tijdens een zitting bij de Raad ook op tafel. Maar de Raad vindt dat het toen te laat is ingediend. Het rapport werd opzij gelegd, omdat men niet op het allerlaatste moment nieuwe informatie kan aanvoeren.

De gemeente Amersfoort kan dit nu alsnog doen, maar een vertraging van minstens een half jaar is een feit. De gemeente moet binnen vier maanden een nieuwe beslissing nemen over het project, dat ook nog eens samenhangt met de bouw van ongeveer 100 woningen. Volgens de projectontwikkelaar is het nieuwe tankstation een belangrijke financiële drager van het hele project.

Als de gemeente het rapport over de behoefte aan het tankstation opnieuw op tafel legt, dan zal de Raad daar kritisch naar gaan kijken. Concurrent De Hoogekamp kan die rapportage ook aanvechten.

Detailhandel

De Hoogekamp voerde bij de Raad verder aan dat de vestiging van het nieuwe tankstation in strijd zou zijn met provinciale regels. Die verbieden in principe detailhandel buiten bestaand winkelgebied. Maar volgens de Raad moet dit verbod niet zo zwaar worden genomen. Anders zouden tankstations, die als detailhandel worden gezien, alleen mogelijk zijn in bestaande winkelgebieden. Juist ontsluitingswegen, zoals de Rondweg Noord zijn locaties, die zeer geschikt zijn voor een tankstation, oordeelt de Raad.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.