Column: Bewogen jaar in opleidingsland? (Barbara Meeuwsen)

Er was voor OOTW in 2019 geen sprake van een Brexit-soap, een brand zoals in de Notre-Dame of boze boeren. Maar het opleidings- en ontwikkelingsfonds OOTW had wel veel nieuws te brengen.

Zoals elk jaar bracht OOTW ook dit jaar weer veel actualiteiten. De medewerkers van het fonds hebben hard gewerkt om alle medewerkers in de branche te voorzien van de juiste content. Het professionaliseren van de branche en de medewerker goed beslagen ten ijs te laten komen, is daarbij het achterliggende ideaal. Zo hebben we sinds de lancering van het project ‘Dat geeft energie!’ onderzocht wat de behoeften waren van de branche en om daar verder vorm aan te geven. OOTW wil dat iedereen met plezier kan blijven werken en ook in de toekomst duurzaam inzetbaar blijft. En hoe doe je dat als opleidingsfonds? Het antwoord op die vraag was snel gevonden.

We wilden nieuwe energie geven door het aanbod van onze online modules flink uit te breiden. Deze e-learnings en webinars helpen je op weg om je te ontwikkelen op soft skills en andere vaardigheden. Vaardigheden die je in je verdere werkende bestaan kunnen helpen bij het omgaan met lastige situaties, conflicten, burn-out en het bewaken van de balans tussen werk en privé. Ook de leidinggevenden zijn we hierin niet vergeten. Er is een specifiek soft skills-aanbod ingekocht dat helpt bij het signaleren van zaken op de werkvloer, het bijtijds bijsturen en ervoor zorgen dat het personeel duurzaam inzetbaar blijft.  Het toevoegen van deze e-learnings lijkt een schot in de roos wanneer we naar de cijfers kijken.

Bewustwording

Het OOTW wil dat medewerkers zich bewust worden van hun rol en verantwoordelijkheid van hun baan en meebewegen en zich ontwikkelen. Via het online leerportaal www.mijnbranchepaspoort.nl kan je als medewerker de regie in eigen handen nemen en je eigen leerbehoefte signaleren. Met een totaal van 51 e-learnings en een divers aanbod aan klassikale trainingen en webinars zit er altijd wel een onderwerp bij dat past.

“School is niet leuk”, zei  een medewerker eens tegen me. Ze gaf aan dat ze ineens trainingen moest gaan volgen van haar werkgever en dat ze daar tegen opzag. Jammer dat ze die ervaring heeft, want leren hoeft dus helemaal niet zo vervelend te zijn! Het online leren door middel van e-learnings en games voorziet grotendeels in die leerbehoefte zonder schoolbanken. OOTW wil van leren een nieuwe ervaring maken. Geen ouderwetse schoolbanken, geen reistijd, geen vast tijdstip en in je eigen tijd studeren, wanneer het je uitkomt.

Eye opener

Die ene medewerker kwam na het volgen van een webinar wel terug bij me en zei dat het een eye opener was om op deze manier te leren. Duidelijk dus en dat is precies wat het OOTW wil bereiken.

Wat kun je verwachten van het OOTW voor 2020? Een tipje van de sluier: OOTW wil in 2020 de instroom van goede medewerkers in de branche bevorderen, we vieren ons tienjarig bestaan en er komt een nieuwe game. Wordt vervolgd!

Barbara Meeuwsen
OOTW

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.