‘Shell bereidt overnamebod voor op energiebedrijf Eneco’

Shell heeft z’n oog laten vallen op energiebedrijf Eneco. Het olie- en gasbedrijf heeft volgens De Telegraaf een Amerikaanse zakenbank ingehuurd om een bod op Eneco te kunnen doen. Het Rotterdamse bedrijf is op dit moment nog in handen van 53 gemeenten. In oktober gaf driekwart van de aandeelhouders aan voor verkoop te zijn. Ook Total zou interesse hebben in Eneco.

Afgelopen november werd duidelijk dat het merendeel van de aandelen (73,9%) door de gemeentelijke aandeelhouders in de verkoop wordt gedaan. De aandeelhouderscommissie bekijkt welke opties er zijn. Dat kan een verkoop aan een partij zijn, aan een aantal partijen of eventueel een gang naar de beurs.

Onrust

Tussen een deel van de aandeelhouders en het energiebedrijf botert het al een tijd niet meer zo goed. Volgens een groep aandeelhouders werkt Eneco onvoldoende mee aan een soepele en goede verkoop van het bedrijf. In een brief lieten ze weten dat ze weinig vertrouwen meer hebben in de raad van commissarissen van het energiebedrijf.

Het energiebedrijf focust zich op de productie, handel en levering van energie aan ongeveer twee miljoen huishoudens in Nederland en zo’n veertigduizend zakelijke afnemers. Het bedrijf is verder actief in België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Een eventuele verkoop ligt bij een deel van de achterban, bij milieuorganisaties en vakbonden gevoelig omdat het groene karakter van Eneco mogelijk gevaar loopt.

Overnames

Shell is behoorlijk actief op de overnamemarkt en nam vorig jaar NewMotion over. Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf is een van de grootste aanbieders van laadpalen thuis en op het werk in Europa. Ook is Shell een van de deelnemers aan het project Ionity, waarbij een dekkend netwerk van snellaadpunten langs Europese snelwegen wordt gerealiseerd.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Shell bereidt overnamebod voor op energiebedrijf Eneco’ | TankPro.nl

‘Shell bereidt overnamebod voor op energiebedrijf Eneco’

Shell heeft z’n oog laten vallen op energiebedrijf Eneco. Het olie- en gasbedrijf heeft volgens De Telegraaf een Amerikaanse zakenbank ingehuurd om een bod op Eneco te kunnen doen. Het Rotterdamse bedrijf is op dit moment nog in handen van 53 gemeenten. In oktober gaf driekwart van de aandeelhouders aan voor verkoop te zijn. Ook Total zou interesse hebben in Eneco.

Afgelopen november werd duidelijk dat het merendeel van de aandelen (73,9%) door de gemeentelijke aandeelhouders in de verkoop wordt gedaan. De aandeelhouderscommissie bekijkt welke opties er zijn. Dat kan een verkoop aan een partij zijn, aan een aantal partijen of eventueel een gang naar de beurs.

Onrust

Tussen een deel van de aandeelhouders en het energiebedrijf botert het al een tijd niet meer zo goed. Volgens een groep aandeelhouders werkt Eneco onvoldoende mee aan een soepele en goede verkoop van het bedrijf. In een brief lieten ze weten dat ze weinig vertrouwen meer hebben in de raad van commissarissen van het energiebedrijf.

Het energiebedrijf focust zich op de productie, handel en levering van energie aan ongeveer twee miljoen huishoudens in Nederland en zo’n veertigduizend zakelijke afnemers. Het bedrijf is verder actief in België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Een eventuele verkoop ligt bij een deel van de achterban, bij milieuorganisaties en vakbonden gevoelig omdat het groene karakter van Eneco mogelijk gevaar loopt.

Overnames

Shell is behoorlijk actief op de overnamemarkt en nam vorig jaar NewMotion over. Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf is een van de grootste aanbieders van laadpalen thuis en op het werk in Europa. Ook is Shell een van de deelnemers aan het project Ionity, waarbij een dekkend netwerk van snellaadpunten langs Europese snelwegen wordt gerealiseerd.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.