Shell, BP, Total en Exxon plukken vruchten van stijgende olieprijs

De grote oliemaatschappijen hebben de zaken weer goed op orde. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Shell, BP, Total en ExxonMobil de afgelopen dagen bekendmaakten. Stuk voor stuk werden flinke winsten genoteerd. De positieve cijfers zijn onder meer te danken aan de stijgende olieprijzen.

Shell deed het boven verwachting goed in het derde kwartaal. De winst van het Brits-Nederlandse olieconcern groeide met 47 procent naar 4,1 miljard dollar. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst nog 2,8 miljard dollar.

Dat de oliereus prima zaken deed, was te danken aan de stijging van de olieprijzen ten opzichte van 2016, een hogere productie van olie en gas (+2 procent) en de gunstige ontwikkelingen in de markt. Tegelijk werd door Shell flink in de kosten gesneden afgelopen jaar. Topman Ben van Beurden laat weten tevreden te zijn met de prestaties. Volgens hem zijn de resultaten het bewijs dat Shell op de juiste koers is en op dit moment optimaal van de marktomstandigheden profiteert.

BP gaat eigen aandelen terugkopen

Ook BP kende een prima kwartaal. Het Britse energiebedrijf verdubbelde de winst en kwam onder de streep uit op een winst van 1,9 miljard dollar. Dat was in het derde kwartaal van vorig jaar nog 933 miljoen dollar. De resultaten zijn hoger dan waar de markt vooraf op anticipeerde, vertelde CFO Brian Gilvary bij de presentatie van de cijfers. De productie van olie en gas nam met 14 procent toe, naar 3,6 miljoen vaten per dag.

De financiële topman maakte verder bekend dat BP eigen aandelen terug gaat kopen. In het vierde kwartaal gaat het olieconcern daarmee van start. Deze aandelen werden uitgegeven in een periode dat de olieprijzen nog op een laag niveau zaten. Volgens Gilvary, die de cijfers bekendmaakte, is het terugkopen een belangrijk signaal dat het met het vertrouwen van het bedrijf op dit moment wel snor zit.

2,7 miljard euro winst voor Total

Total kan eveneens terugkijken op een geslaagd derde kwartaal. Het Franse olie- en gasconcern noteerde in deze periode een winst van 2,7 miljard euro. Dat betekent een stijging van 29 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dit is onder meer te danken aan de hogere olieproductie (+6 procent) en de hogere olieprijs (+14 procent). Ook wist de Franse oliereus flinke kostenbesparingen neer te zetten.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil, het bedrijf achter Esso, wist een verdubbeling van de winst te realiseren. De winst steeg in Q3 naar 3,4 miljard dollar. Dat was in het derde kwartaal van 2016 nog 1,7 miljard dollar. Zowel bij de productie van olie en gas (1,2 miljard dollar) als de raffinage en verkoop (1,4 miljard dollar) werden forse winsten gerealiseerd. Het eveneens Amerikaanse Chevron, dat in Nederland actief is in onder andere de markt voor smeermiddelen, kwam uit op een winst van 1,5 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog een verlies van 1,5 miljard.

Lees ook: Olieprijzen in de lift; rol alternatieve brandstotfen blijft bescheiden

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell, BP, Total en Exxon plukken vruchten van stijgende olieprijs | TankPro.nl

Shell, BP, Total en Exxon plukken vruchten van stijgende olieprijs

De grote oliemaatschappijen hebben de zaken weer goed op orde. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Shell, BP, Total en ExxonMobil de afgelopen dagen bekendmaakten. Stuk voor stuk werden flinke winsten genoteerd. De positieve cijfers zijn onder meer te danken aan de stijgende olieprijzen.

Shell deed het boven verwachting goed in het derde kwartaal. De winst van het Brits-Nederlandse olieconcern groeide met 47 procent naar 4,1 miljard dollar. In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de winst nog 2,8 miljard dollar.

Dat de oliereus prima zaken deed, was te danken aan de stijging van de olieprijzen ten opzichte van 2016, een hogere productie van olie en gas (+2 procent) en de gunstige ontwikkelingen in de markt. Tegelijk werd door Shell flink in de kosten gesneden afgelopen jaar. Topman Ben van Beurden laat weten tevreden te zijn met de prestaties. Volgens hem zijn de resultaten het bewijs dat Shell op de juiste koers is en op dit moment optimaal van de marktomstandigheden profiteert.

BP gaat eigen aandelen terugkopen

Ook BP kende een prima kwartaal. Het Britse energiebedrijf verdubbelde de winst en kwam onder de streep uit op een winst van 1,9 miljard dollar. Dat was in het derde kwartaal van vorig jaar nog 933 miljoen dollar. De resultaten zijn hoger dan waar de markt vooraf op anticipeerde, vertelde CFO Brian Gilvary bij de presentatie van de cijfers. De productie van olie en gas nam met 14 procent toe, naar 3,6 miljoen vaten per dag.

De financiële topman maakte verder bekend dat BP eigen aandelen terug gaat kopen. In het vierde kwartaal gaat het olieconcern daarmee van start. Deze aandelen werden uitgegeven in een periode dat de olieprijzen nog op een laag niveau zaten. Volgens Gilvary, die de cijfers bekendmaakte, is het terugkopen een belangrijk signaal dat het met het vertrouwen van het bedrijf op dit moment wel snor zit.

2,7 miljard euro winst voor Total

Total kan eveneens terugkijken op een geslaagd derde kwartaal. Het Franse olie- en gasconcern noteerde in deze periode een winst van 2,7 miljard euro. Dat betekent een stijging van 29 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dit is onder meer te danken aan de hogere olieproductie (+6 procent) en de hogere olieprijs (+14 procent). Ook wist de Franse oliereus flinke kostenbesparingen neer te zetten.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil, het bedrijf achter Esso, wist een verdubbeling van de winst te realiseren. De winst steeg in Q3 naar 3,4 miljard dollar. Dat was in het derde kwartaal van 2016 nog 1,7 miljard dollar. Zowel bij de productie van olie en gas (1,2 miljard dollar) als de raffinage en verkoop (1,4 miljard dollar) werden forse winsten gerealiseerd. Het eveneens Amerikaanse Chevron, dat in Nederland actief is in onder andere de markt voor smeermiddelen, kwam uit op een winst van 1,5 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog een verlies van 1,5 miljard.

Lees ook: Olieprijzen in de lift; rol alternatieve brandstotfen blijft bescheiden

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.