Nieuw kabinet overweegt verhoging lage btw-tarief

Shopproducten worden binnenkort mogelijk duurder. De partijen die momenteel onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet zouden het lage btw-tarief namelijk willen aanpassen. Dat tarief staat nu nog op zes procent, maar wordt mogelijk verhoogd naar acht procent. Dat schrijft de Telegraaf maandag.

Nederland kent een hoog en een laag btw-tarief. Het hoge tarief van 21 procent geldt onder meer voor brandstoffen, terwijl over voedingsmiddelen zes procent btw wordt geheven. De onderhandelende partijen zouden nu de mogelijkheden bekijken voor het innen van meer belastinggeld, zodat bijvoorbeeld de inkomstenbelasting kan worden verlaagd. De verhoging zou uitsluitend gelden voor het lage tarief. Voor aanpassing van het hoge tarief zouden geen plannen zijn.

Verhoging

In het verleden is wel vaker gepraat over verhoging van het lage btw-tarief, maar die plannen hebben nooit doorgang gevonden. Nu komt deze aanpassing er mogelijk alsnog, al is dat niet zeker. Afgelopen vrijdag hebben de onderhandelaars een groot deel van hun plannen naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd om te laten doorrekenen. Daarna kunnen nog wijzigingen worden aangebracht.

Enkele jaren geleden is het hoge btw-tarief al aangepast van 19 naar 21 procent. Mogelijk dat nu ook het andere tarief wordt verhoogd. Dat zou voor de ondernemers in de grensstreek geen goed nieuws zijn. Nog steeds ondervinden zij hinder van de diverse belastingverhogingen van de afgelopen jaren, die ervoor hebben gezorgd dat veel Nederlandse autorijders de grens overgaan om diverse inkopen te doen. Al gaat het vaak om brandstof en tabak, die beide niet onder het lage btw-tarief vallen.

Gas en olie

Gas en olie die wordt geleverd aan agrarische bedrijven en die gebruikt wordt voor het verwarmen van tuinbouwproducten valt ook onder het lage tarief. Ook het personenvervoer mag zijn diensten aanbieden met zes procent btw. Door een eventuele verhoging naar acht procent zou bijvoorbeeld het OV minder aantrekkelijk kunnen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Nieuw kabinet overweegt verhoging lage btw-tarief”

Gerrit Gebeko Bekooij|18.09.17|18:05

En weer moet de laagste laag van Nederland meer betalen dan de bovenlaag.
Een gezin dat 120 euro aan eten en drinken uitgeeft per week gaat 1,20 euro per procent verhoging meer betalen voor hun 1e levensbehoefte.
Word dit Btw-tarief met 5% verhoogd is dat 6 euro per week x52=312 per jaar betalen omdat Rutte en zijn vriendjes in Den Haag dat leuk vinden.
Voor de laagst en niet zo goed betaalden een behoorlijk bedrag !
Degenen met een hoger inkomen merken het niet eens.
Gemeen en een naar gedoe.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.