‘Goed loonkostenonderzoek kan veel geld opleveren’

Tankstation-ondernemers doen er goed aan een gedegen loonkostenonderzoek te laten uitvoeren. Dat stelt de Rotterdamse ondernemer Erik Lagendijk. Hij liet het bedrijf Recura zijn personeelsbestand doorlichten op onder andere extra subsidiemogelijkheden en vrijstellingen en kon hierdoor fors besparen op zijn uitgaven.

“Er zijn veel regelingen en subsidies op het gebied van personeel waar ondernemers gebruik van kunnen maken”, legt Lagendijk uit. “Maar als kleine ondernemer heb je vaak niet de tijd om je daarin te verdiepen. Dan is het goed om een expert op dit gebied te laten kijken naar de mogelijkheden die er zijn.”

Personeelsbestand

Hij kwam via branchevereniging Beta in contact met het bedrijf Recura. “Zij bekijken je personeelsbestand en lichten dit helemaal door. Zit er bijvoorbeeld iemand tussen die uit een WW-situatie kwam? Zo ja, dan zijn er extra regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Dat zijn zaken waar ik niet van op de hoogte was, maar die wel kunnen zorgen voor een mooie extra opbrengst.”

Een prettige bijkomstigheid is dat dergelijke voordelen niet alleen gelden voor de toekomst, maar ook met terugwerkende kracht kunnen worden toegepast. Hierdoor kan het te besparen bedrag behoorlijk oplopen, aldus Lagendijk, die zes tankstations uitbaat in de regio Rijnmond onder de merken Esso, Texaco, Peut en BP (3).

Nieuwe situatie

“Over een paar jaar wil ik weer een loonkostenonderzoek laten uitvoeren. Tegen die tijd zijn de regelingen weer veranderd en is mijn personeelsbestand gewijzigd. Dan is het goed om de nieuwe situatie opnieuw te laten beoordelen. Ik raad andere ondernemers zeker aan om ook een dergelijk onderzoek te laten doen.”

Het onderzoek bij Lagendijk is dus uitgevoerd door Recura. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in subsidies, belasting en personeelsadvies. Het helpt ondernemers bij het structureel verlagen van hun arbeidskosten, het terugdringen van het ziekteverzuim, het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers en het beperken van de arbeidsongeschiktheid.

Wijzigingen

Jermaine Manintveld van Recura wijst er wel op dat begin 2018 het nodige gaat veranderen. “Het is dit jaar namelijk voor het laatst mogelijk om de kortingen en subsidies tot vijf jaar terug te claimen. Per 1 januari vervallen de bestaande premiekortingen.”

Deze worden dan vervangen door loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers, (herplaatste) arbeidsgehandicapte medewerkers en werknemers die onder de banenafspraak vallen. “Om deze LKV’s te kunnen toepassen, is een doelgroepverklaring nodig. Maar anders dan in de huidige situatie moet die vanaf 1 januari 2018 worden aangevraagd binnen drie maanden nadat de werknemer in dienst is getreden.”

Snel handelen

Snel handelen is dan ook geboden volgens Manintveld. “Tankstationbedrijven moeten zo spoedig mogelijk navraag doen bij hun nieuwe werknemer en actie ondernemen richting UWV of gemeente. De aanvraag voor de LKV dient via de loonaangifte te worden gedaan door middel van het aanzetten van de indicatie, het ‘vinkje’.”

Het is tevens van belang om correct te werk te gaan in dit traject. ”Bij een onterechte aanvraag of als onjuiste gegevens zijn opgenomen in de loonaangifte die voor deze regeling van belang is, kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 1.319 euro per verzoek per jaar. Daarom is het voor bedrijven verstandig om een specialist als Recura in de arm te nemen, want wij weten precies welke wegen bewandeld moeten worden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.