Grote oliemaatschappijen kruipen uit dal met fors hogere winsten

Shell, BP, Total en ExxonMobil boekten in het eerste kwartaal flink meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Shell en Exxon zagen hun nettoresultaten verdubbelen, terwijl BP zelfs een verdrievoudiging zag. Bij Total nam de winst met meer dan vijftig procent toe. Vooral de stijging van de olieprijzen zorgde voor het mooie weer in de eerste drie maanden van 2017.

In de tweede helft van 2014 kelderden de prijzen op de wereldmarkt. In de zomer van dat jaar kostte een vat brentolie zo’n 110 dollar. Zes maanden later was dat bedrag ruim gehalveerd. Begin vorig jaar werd het laagste punt bereikt. Toen kostte een vat brentolie minder dan 40 dollar. Ook voor tankstations had dit gevolgen. Zij zagen de literprijzen flink dalen. De olieprijzen vonden de weg omhoog pas in de loop van vorig jaar weer terug.

De grote energieconcerns hadden flink te lijden onder het aanhoudend lage prijsniveau. Voor BP kwamen daar extra uitgaven bij vanwege de ramp met een boorplatform in de Golf van Mexico in 2010, terwijl Shell diep in de buidel moest tasten voor de giga-overname van branchegenoot BG.

Massa-ontslagen

De grote multinationals sneden de afgelopen jaren dan ook fors in de uitgaven, onder meer door massa-ontslagen. Ook werden veel investeringen uitgesteld en bedrijfsonderdelen afgestoten. Zo verkocht Shell zijn tankstation-netwerken in onder meer Denemarken en Noorwegen en werden upstream-onderdelen op de Noordzee van de hand gedaan.

Inmiddels is de olieprijs gestegen naar gemiddeld bijna 54 dollar in de maand april. Nog lang niet op het niveau van drie jaar geleden, maar wel fors hoger dan op het laagste punt begin 2016. De stijging van de afgelopen periode is terug te zien in de winstcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar, waarbij BP de grootste toename noteerde. De Britse oliemaatschappij behaalde een bedrijfsresultaat van 1,5 miljard dollar, tegenover 532 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Shell

Shell is marktleider in Nederland en presenteerde donderdagochtend zijn resultaten. De winst kwam uit op 3,75 miljard dollar, meer dan een verdubbeling in vergelijking met de 1,6 miljard over de eerste drie maanden van vorig jaar. Zowel upstream als downstream droegen bij aan het verbeterde resultaat.

Het zoeken en winnen van olie (upstream) leverde Shell onder de streep 540 miljoen dollar op. In dezelfde periode een jaar eerder boekte dat bedrijfsonderdeel nog een verlies van 1,5 miljard. De raffinage- en retail-afdeling (downstream) kwam uit op een winst van 2,5 miljard dollar, 25 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Kostenbesparingen en gestegen olieprijzen zijn de belangrijkste oorzaken van de gunstige cijfers.

ExxonMobil

Ook de Amerikaanse energiereus ExxonMobil noteerde een ruime verdubbeling onder de streep. De oliemaatschappij kwam uit op een winst van 4 miljard dollar over de eerste drie maanden van dit jaar. Dat was een jaar eerder nog 1,8 miljard dollar. De stijging was grotendeels te danken aan olieprijzen en bezuinigingen, net als bij Total.

De Fransen zagen hun nettoresultaat over de eerste drie maanden uitkomen op 2,6 miljard dollar. Dat was ruim vijftig procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Door fikse investeringen wil de multinational uit Parijs de komende jaren groeien. Zo worden op korte termijn tien verschillende olie- en gasprojecten opgestart, onder meer in Argentinië en Brazilië.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote oliemaatschappijen kruipen uit dal met fors hogere winsten | TankPro.nl

Grote oliemaatschappijen kruipen uit dal met fors hogere winsten

Shell, BP, Total en ExxonMobil boekten in het eerste kwartaal flink meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Shell en Exxon zagen hun nettoresultaten verdubbelen, terwijl BP zelfs een verdrievoudiging zag. Bij Total nam de winst met meer dan vijftig procent toe. Vooral de stijging van de olieprijzen zorgde voor het mooie weer in de eerste drie maanden van 2017.

In de tweede helft van 2014 kelderden de prijzen op de wereldmarkt. In de zomer van dat jaar kostte een vat brentolie zo’n 110 dollar. Zes maanden later was dat bedrag ruim gehalveerd. Begin vorig jaar werd het laagste punt bereikt. Toen kostte een vat brentolie minder dan 40 dollar. Ook voor tankstations had dit gevolgen. Zij zagen de literprijzen flink dalen. De olieprijzen vonden de weg omhoog pas in de loop van vorig jaar weer terug.

De grote energieconcerns hadden flink te lijden onder het aanhoudend lage prijsniveau. Voor BP kwamen daar extra uitgaven bij vanwege de ramp met een boorplatform in de Golf van Mexico in 2010, terwijl Shell diep in de buidel moest tasten voor de giga-overname van branchegenoot BG.

Massa-ontslagen

De grote multinationals sneden de afgelopen jaren dan ook fors in de uitgaven, onder meer door massa-ontslagen. Ook werden veel investeringen uitgesteld en bedrijfsonderdelen afgestoten. Zo verkocht Shell zijn tankstation-netwerken in onder meer Denemarken en Noorwegen en werden upstream-onderdelen op de Noordzee van de hand gedaan.

Inmiddels is de olieprijs gestegen naar gemiddeld bijna 54 dollar in de maand april. Nog lang niet op het niveau van drie jaar geleden, maar wel fors hoger dan op het laagste punt begin 2016. De stijging van de afgelopen periode is terug te zien in de winstcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar, waarbij BP de grootste toename noteerde. De Britse oliemaatschappij behaalde een bedrijfsresultaat van 1,5 miljard dollar, tegenover 532 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Shell

Shell is marktleider in Nederland en presenteerde donderdagochtend zijn resultaten. De winst kwam uit op 3,75 miljard dollar, meer dan een verdubbeling in vergelijking met de 1,6 miljard over de eerste drie maanden van vorig jaar. Zowel upstream als downstream droegen bij aan het verbeterde resultaat.

Het zoeken en winnen van olie (upstream) leverde Shell onder de streep 540 miljoen dollar op. In dezelfde periode een jaar eerder boekte dat bedrijfsonderdeel nog een verlies van 1,5 miljard. De raffinage- en retail-afdeling (downstream) kwam uit op een winst van 2,5 miljard dollar, 25 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Kostenbesparingen en gestegen olieprijzen zijn de belangrijkste oorzaken van de gunstige cijfers.

ExxonMobil

Ook de Amerikaanse energiereus ExxonMobil noteerde een ruime verdubbeling onder de streep. De oliemaatschappij kwam uit op een winst van 4 miljard dollar over de eerste drie maanden van dit jaar. Dat was een jaar eerder nog 1,8 miljard dollar. De stijging was grotendeels te danken aan olieprijzen en bezuinigingen, net als bij Total.

De Fransen zagen hun nettoresultaat over de eerste drie maanden uitkomen op 2,6 miljard dollar. Dat was ruim vijftig procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Door fikse investeringen wil de multinational uit Parijs de komende jaren groeien. Zo worden op korte termijn tien verschillende olie- en gasprojecten opgestart, onder meer in Argentinië en Brazilië.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.