Shell verkoopt Noordzee-onderdelen voor 3,8 miljard dollar

Shell verkoopt een deel van zijn Noordzee-activiteiten. Nieuwe eigenaar wordt het Britse olie- en gasbedrijf Chrysaor. Met de overname is een bedrag gemoeid van 3,8 miljard dollar (ruim 3,5 miljard euro tegen huidige wisselkoersen). De transactie moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten en wordt naar verwachting medio dit jaar afgerond.

Shell nam recentelijk het Britse BG Group over. Mede als gevolg daarvan wil het bedrijf fors afslanken en stoot het diverse bedrijfsonderdelen af. In totaal moet voor dertig miljard dollar aan activiteiten worden afgestoten tegen het einde van 2018. De verkoop van de onderdelen op de Noordzee valt hieronder.

Productiecapaciteit

Door de deal wordt de productiecapaciteit van Shell ter plekke gehalveerd. Kan de multinational vóór de transactie 211.000 vaten olie-equivalent per dag produceren,  door de verkoop wordt dat minder dan honderdduizend vaten. Tevens gaan er vierhonderd personeelsleden over naar de nieuwe eigenaar.

Het bedrijf benadrukt dat het zeker aanwezig wil blijven in de Noordzee. “We behouden een significante, sterkere aanwezigheid in het Britse deel van de Noordzee en zijn meer gefocust.” Het Brits-Nederlandse concern maakte tegelijkertijd bekend voor zo’n negenhonderd miljoen dollar onderdelen te verkopen in Thailand.

Lees ook: Shell dichtbij verkoop van Noordzee-onderdelen

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.