shell tankstation

Shell dichtbij verkoop van Noordzee-onderdelen

Shell staat op het punt diverse Noordzee-activiteiten van de hand te doen. Nieuwe eigenaar zou Chrysaor zijn, een Brits olie- en gasbedrijf. Dat schrijft de Engelse zakenkrant Financial Times. Met de transactie wil Shell het aantal markten terugdringen waarin het actief is. Het bedrijf is al enige jaren bezig met het afstoten van diverse activiteiten. Eind 2018 moet voor in totaal 30 miljard dollar (bijna 29 miljard euro tegen huidige wisselkoersen) aan bedrijfsonderdelen zijn verkocht. Zo moet de grote schuldenlast worden verlicht die ontstond na de aankoop van oliemaatschappij BG.

Aan het einde van het derde kwartaal is echter voor slechts 1,7 miljard dollar aan verkopen gerealiseerd, met nog ruim drie miljard dollar in de pijplijn. Daarmee is het nog ver verwijderd van het doel van dertig miljard dollar. Eind dit jaar moet het totaal van geplande en gerealiseerde transacties zijn opgelopen naar een bedrag tussen de zes en acht miljard dollar. De verkoop van diverse velden in de Noordzee brengt dat doel een stuk dichterbij.

Afronden

Volgens de zakenkrant wordt de deal waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond (betaalde link). Datzelfde geldt voor de verkoop van activiteiten in Gabon. Tegelijkertijd werd bekend dat Shell zijn Australische luchtvaartbusiness verkoopt aan Viva Energy en zijn minderheidsbelang in een Japans raffinage-onderdeel van de hand doet.

Vooral upstream-onderdelen, zoals die in de Noordzee en in Gabon, waren de laatste tijd lastig te verkopen. Door de aanhoudend lage olieprijzen is de exploratie van energievelden minder rendabel en kunnen dergelijke activiteiten dus ook voor minder aantrekkelijke bedragen worden verkocht. De recente stijging van de wereldmarktprijzen voor olie kunnen echter een gunstig effect hebben op het verkoopbedrag van upstream-onderdelen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell dichtbij verkoop van Noordzee-onderdelen | TankPro.nl
shell tankstation

Shell dichtbij verkoop van Noordzee-onderdelen

Shell staat op het punt diverse Noordzee-activiteiten van de hand te doen. Nieuwe eigenaar zou Chrysaor zijn, een Brits olie- en gasbedrijf. Dat schrijft de Engelse zakenkrant Financial Times. Met de transactie wil Shell het aantal markten terugdringen waarin het actief is. Het bedrijf is al enige jaren bezig met het afstoten van diverse activiteiten. Eind 2018 moet voor in totaal 30 miljard dollar (bijna 29 miljard euro tegen huidige wisselkoersen) aan bedrijfsonderdelen zijn verkocht. Zo moet de grote schuldenlast worden verlicht die ontstond na de aankoop van oliemaatschappij BG.

Aan het einde van het derde kwartaal is echter voor slechts 1,7 miljard dollar aan verkopen gerealiseerd, met nog ruim drie miljard dollar in de pijplijn. Daarmee is het nog ver verwijderd van het doel van dertig miljard dollar. Eind dit jaar moet het totaal van geplande en gerealiseerde transacties zijn opgelopen naar een bedrag tussen de zes en acht miljard dollar. De verkoop van diverse velden in de Noordzee brengt dat doel een stuk dichterbij.

Afronden

Volgens de zakenkrant wordt de deal waarschijnlijk begin volgend jaar afgerond (betaalde link). Datzelfde geldt voor de verkoop van activiteiten in Gabon. Tegelijkertijd werd bekend dat Shell zijn Australische luchtvaartbusiness verkoopt aan Viva Energy en zijn minderheidsbelang in een Japans raffinage-onderdeel van de hand doet.

Vooral upstream-onderdelen, zoals die in de Noordzee en in Gabon, waren de laatste tijd lastig te verkopen. Door de aanhoudend lage olieprijzen is de exploratie van energievelden minder rendabel en kunnen dergelijke activiteiten dus ook voor minder aantrekkelijke bedragen worden verkocht. De recente stijging van de wereldmarktprijzen voor olie kunnen echter een gunstig effect hebben op het verkoopbedrag van upstream-onderdelen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.