Regels voor personeelscontracten mogelijk op de schop

De regels voor werknemerscontracten gaan mogelijk veranderen. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid is pas recentelijk van kracht geworden, maar er is veel weerstand tegen. Onder meer de VVD, D66 en CDA zouden graag zien dat de regels voor arbeidsovereenkomsten weer veranderen, omdat de gewenste doelen niet worden behaald.

Het nieuwe pakket aan regels voor arbeidscontracten in de Wet Werk en Zekerheid, ook wel Flexwet genoemd, is grotendeels pas vorig jaar van kracht geworden. Eén van de doelen was om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken werknemers een vast contract te geven. Tevens moest het aantal flexcontracten worden teruggedrongen.

Tijdelijke contracten

Daarom werd de termijn waarop een personeelslid op tijdelijke contracten mocht werken verkort van drie naar twee jaar. Ook mocht een werknemer die was ontslagen pas na zes maanden weer in dienst worden genomen in plaats van na drie maanden. Daarnaast gingen de regels voor ontslagvergoedingen op de schop.

Uit recente cijfers blijkt echter dat het aantal vaste contracten weliswaar toeneemt, maar het aantal flexcontracten nog veel harder stijgt. Dat toont volgens de VVD aan dat de Flexwet niet werkt. De partij zou het liefst de wet ‘uitgummen’, zei Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout tijdens een debat dinsdag.

Verkiezingen

Hij zou dan ook graag zien (betaalde link) dat na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 de arbeidsmarkt grondig wordt hervormd. Ook D66 en CDA menen dat een beleidswijziging noodzakelijk is. Tel daarbij op dat eerder al SP en PVV niets zagen in de Wet Werk en Zekerheid en ook GroenLinks en de ChristenUnie open staan voor verandering en de kans lijkt aanzienlijk dat na de verkiezingen de regels voor personeelscontracten niet hetzelfde blijven.

Verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher(PvdA) vindt het te vroeg om de wet af te schrijven. Eén van de doelen was om ontslag goedkoper te maken. Dat is gelukt volgens de bewindsman, omdat de door de rechter toegekende vergoedingen aan ontslagen werknemers zijn gehalveerd. Ook geeft Asscher aan dat ontslagprocedures die via het UWV lopen, zijn verkort. Hij blijft geloven in de wet, al zei hij tijdens een vervolgdebat woensdag dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Regels voor personeelscontracten mogelijk op de schop | TankPro.nl

Regels voor personeelscontracten mogelijk op de schop

De regels voor werknemerscontracten gaan mogelijk veranderen. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid is pas recentelijk van kracht geworden, maar er is veel weerstand tegen. Onder meer de VVD, D66 en CDA zouden graag zien dat de regels voor arbeidsovereenkomsten weer veranderen, omdat de gewenste doelen niet worden behaald.

Het nieuwe pakket aan regels voor arbeidscontracten in de Wet Werk en Zekerheid, ook wel Flexwet genoemd, is grotendeels pas vorig jaar van kracht geworden. Eén van de doelen was om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken werknemers een vast contract te geven. Tevens moest het aantal flexcontracten worden teruggedrongen.

Tijdelijke contracten

Daarom werd de termijn waarop een personeelslid op tijdelijke contracten mocht werken verkort van drie naar twee jaar. Ook mocht een werknemer die was ontslagen pas na zes maanden weer in dienst worden genomen in plaats van na drie maanden. Daarnaast gingen de regels voor ontslagvergoedingen op de schop.

Uit recente cijfers blijkt echter dat het aantal vaste contracten weliswaar toeneemt, maar het aantal flexcontracten nog veel harder stijgt. Dat toont volgens de VVD aan dat de Flexwet niet werkt. De partij zou het liefst de wet ‘uitgummen’, zei Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout tijdens een debat dinsdag.

Verkiezingen

Hij zou dan ook graag zien (betaalde link) dat na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 de arbeidsmarkt grondig wordt hervormd. Ook D66 en CDA menen dat een beleidswijziging noodzakelijk is. Tel daarbij op dat eerder al SP en PVV niets zagen in de Wet Werk en Zekerheid en ook GroenLinks en de ChristenUnie open staan voor verandering en de kans lijkt aanzienlijk dat na de verkiezingen de regels voor personeelscontracten niet hetzelfde blijven.

Verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher(PvdA) vindt het te vroeg om de wet af te schrijven. Eén van de doelen was om ontslag goedkoper te maken. Dat is gelukt volgens de bewindsman, omdat de door de rechter toegekende vergoedingen aan ontslagen werknemers zijn gehalveerd. Ook geeft Asscher aan dat ontslagprocedures die via het UWV lopen, zijn verkort. Hij blijft geloven in de wet, al zei hij tijdens een vervolgdebat woensdag dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.