tankstation, vlaggen, Shell, FuelSave

Shell zet wereldwijde afslankoperatie verder door

tankstation, vlaggen, Shell, FuelSave

Shell verkoopt zijn bedrijfsonderdelen in de Golf van Mexico. Ook zou het in onderhandeling zijn met serieuze kopers over de verkoop van diverse Noordzee-activiteiten. De transacties maken onderdeel uit van een afslankoperatie van Shell, waarmee tientallen miljarden euro’s moeten worden verdiend. Met dat geld wil de multinational de lage olieprijzen en de gevolgen van de aankoop van energieconcern BG het hoofd te bieden.

Siccar Point en Neptune zouden (betaalde link) volgens de Britse zakenkrant Financial Times interesse hebben in de Noordzee-onderdelen. Beide bedrijven zijn opgericht door investeringsmaatschappijen, waaronder Carlyle en Blackstone. De komende twee maanden moet meer duidelijkheid komen over het doorgaan van de transactie van de upstream-onderdelen.

Ook in de Golf van Mexico betreft het upstream-activiteiten, de zogeheten Brutus/Glider-onderdelen. Het gaat dan onder meer om een platform en een onderzees netwerk van pijplijnen. In totaal moet de verkoop 425 miljoen dollar (380 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen) in het laatje brengen. Nieuwe eigenaar wordt het Amerikaanse oliebedrijf Enven Energy Corp.

Bezuinigingen

Shell is al geruime tijd bezig om bedrijfsactiviteiten te verkopen. Zo werden tankstations in diverse landen van de hand gedaan en verkocht het de Franse lpg-tak. Tevens bezuinigt het op personeelskosten, door meer dan tienduizend arbeidsplaatsen te schrappen.

Dit alles ten gevolge van de lage olieprijzen op de wereldmarkt en het vooruitzicht dat dit lage prijsniveau waarschijnlijk nog even aanhoudt. Ook de tientallen miljarden kostende aankoop van BG noopt Shell tot drastische maatregelen. De overname van het Britse olie- en gasconcern begin dit jaar was de grootste uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.