Aantal tankstations in Duitsland vorig jaar licht gedaald

Het aantal tankstations in Duitsland is vorig jaar licht gedaald. In totaal waren er begin dit jaar 14.531 locaties, 31 minder dan begin vorig jaar. Dat is een daling van 0,21 procent. Ter vergelijking, in Nederland zijn er momenteel ongeveer 4.200 vestigingen. Bij de Duitsers wordt het aandeel van de brandstofverkopen in de omzet steeds kleiner, terwijl tabak nog altijd fors bijdraagt aan de resultaten. Dat blijkt uit het onderzoek Tankstellen Markt 2015 van ratingbureau Scope.  

Bij de Duitse stations neemt het omzetaandeel van carwash langzaam toe. Was dat twee jaar geleden nog 5,5 procent van de omzet, vorig jaar steeg dit lichtjes naar 5,7 procent. Uiteraard blijft ook de shop belangrijk. Centraal daarin staat de verkoop van tabak, die nog altijd 62 procent van de shopomzet uitmaakt. Op grote afstand gevolgd door dranken (inclusief alcoholische producten), met elf procent. Op de derde plek staan telefoonkaarten, met een aandeel van tien procent.

Nederland

Uit de cijfers blijkt dat ons land, in vergelijking met Duitsland, relatief veel tankstations heeft. Op een inwoneraantal van zeventien miljoen Nederlanders zijn er ongeveer 4.200 tankstations. Dat is grofweg één tankstation per vierduizend inwoners. In Duitsland wonen ruim tachtig miljoen mensen die gebruik kunnen maken van 14.531 stations. Dat is ongeveer één tankstation per 5.600 inwoners.

Met het huidige aantal van minder dan vijftienduizend locaties in Duitsland, is nog slechts een derde over van het totale aantal tankstations op het hoogtepunt in 1970. Toen waren er maar liefst 46.000 tankvestigingen bij de oosterburen.

Middensegment in gevaar

Door de dalende bijdrage van brandstof in de totaalomzet, verwachten de onderzoekers dat de investeringen in middelgrote stations gaan afnemen, inclusief investeringen in alternatieve brandstoffen. Daardoor worden de locaties minder aantrekkelijk. Als de cijfers voor dergelijke vestigingen langdurig ongunstig blijven, is de verwachting dat het middensegment bij de oosterburen het moeilijk krijgt de komende jaren en de marktpositie van de grote concerngebonden stations sterker wordt.

Qua laadpalen lopen de Duitsers behoorlijk achter op Nederland. In ons land zijn er momenteel zo’n vijftienduizend oplaadpalen voor ruim tweehonderdduizend elektrische voertuigen, terwijl er bij de oosterburen ongeveer vierduizend laadplekken zijn voor vijftigduizend auto’s. De markt voor elektrisch rijden is dus in Duitsland nog kleiner dan in Nederland. Wel heeft de Bondsregering onlangs besloten om e-voertuigen flink te gaan stimuleren.

Lees ook: Eén op de drie bemande stations verdween afgelopen tien jaar in Nederland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.