shell, logo

Shell reduceert aantal arbeidsplaatsen in Nederland

Shell wil in Nederland een fors aantal banen schrappen. Het heeft hiervoor een vrijwillige vertrekregeling opgetuigd. Daarmee moet een reorganisatie met gedwongen ontslagen worden voorkomen. Wat de gevolgen zijn voor het tankstationpersoneel van Shell is nog niet geheel duidelijk.

Diverse media schrijven dat het vooral gaat om banen bij het hoofdkantoor en bij de aardgasactiviteiten in Groningen. De raffinaderij in Pernis en de petrochemische bedrijfsonderdelen in Moerdijk zouden buiten schot blijven. Navraag bij Shell schept weinig extra duidelijkheid.

Een woordvoerder geeft aan dat in Nederland inderdaad sprake is van een vertrekregeling op basis van vrijwilligheid, en dat deze open staat voor een deel van het personeel. Welk deel dat is, maakt het bedrijf niet bekend. Wat dus de gevolgen zijn voor de tankstations is niet helder.

British Gas

Shell is al enige tijd bezig om te snijden in de uitgaven. Vooral de aanhoudende lage olieprijzen en de mega-overname van British Gas nopen de multinational tot bezuinigingen, onder meer omdat functies door de aankoop van BG ‘dubbel bezet zijn’.

De olie- en gasreus heeft de laatste jaren al tankstations en andere bedrijfsonderdelen afgestoten in onder meer Australië, Denemarken, Italië, Tsjechië, Noorwegen en Groot-Brittannië. In totaal moeten er wereldwijd 10.300 mensen weg bij het Brits-Nederlandse bedrijf. De vertrekregeling voor Nederlands personeel en het afstoten ven activiteiten maken daar onderdeel van uit.

Volgens dagblad AD zou het in Nederland gaan om tweeduizend personeelsleden van de in totaal ruim elfduizend Shell-medewerkers in ons land. Het bedrijf zelf noemt geen aantallen. Shell is zeker niet de enige die snijdt in de uitgaven door de aanhoudende lage olieprijzen. Zo kondigde branchegenoot BP al diverse bezuinigingen aan en moeten er ook mensen weg bij diverse andere oliemaatschappijen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.