Regels voor veiling van snelwegstations worden aangepast

De regels voor de veilingen van snelwegstations worden volgend jaar aangepast. Het betreft een verplichting om verkoopgegevens te verstrekken van locaties die onder de hamer gaan. Bij de veilingen van 2017 moeten de nieuwe regels van kracht worden. De Tweede Kamer moet zijn goedkeuring nog geven aan het wetsvoorstel. maar de verwachting is niet dat er veel bezwaren zijn.

Sinds 2002 worden elk jaar de huurrechten van enkele snelwegstations geveild. Op dit moment hoeft de zittende huurder geen verkoopgegevens te verstrekken aan andere partijen die interesse hebben in de betreffende locatie. Daardoor heeft de zittende huurder veel voordeel, omdat deze beter kan inschatten wat het snelwegstation waard is.

Vrijwillig

Aanvankelijk werd geprobeerd om betrokken partijen ertoe te bewegen vrijwillig die gegevens te verstrekken. Dat liep op niets uit, waardoor werd besloten om het via wet te verplichten. Verantwoordelijk minister Stef Blok heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt, waarin staat dat zittende huurders verplicht zijn om gegeven te verstrekken over:

 • verkoop per brandstofsoort
 • het aantal kaartliters, eveneens per brandstofsoort
 • shopomzet

Als de zittende huurder, of degene aan wie de concessiehouder het station verhuurt, weigert de verkoopgegevens te verstrekken, kan een boete worden opgelegd. Die boete bedraagt maximaal eenmaal de gebruiksvergoeding voor een jaar. Het gaat hierbij om het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de veiling van de huurrechten van het betreffende rijkswegstation plaatsvindt.

Als het parlement de nieuwe regels goedkeurt, worden ze van kracht per 1 januari 2017. Voor de veilingen van dit jaar verandert er dus niets. Bovendien gelden de wijzigingen alleen voor tankstations die voor een tweede keer onder de hamer komen. Omdat de veilingen in 2002 zijn begonnen en de huurrechten gelden voor vijftien jaar, worden in 2017 voor het eerst snelwegstations voor de tweede keer geveild.

Veilingen 2016

Uiteraard staan ook dit jaar weer veilingen van huurrechten gepland. Deze vinden plaats in september, waarbij het gaat om de volgende locaties:

 • BP De Hucht aan de A1 bij Apeldoorn
 • Esso Raakeind aan de A58 bij Gilze-Rijen
 • Tango Eigenblok aan de A15 bij Geldermalsen
 • Shell De Slaag aan de A1 bij Hoogland
 • Shell Swentibold aan de A2 bij Sittard-Geleen
 • Texaco De Forten aan de A12 bij Bunnik
 • Total De Liede aan de A200 bij Haarlem

Lees ook: Veiling snelwegstations heeft geen invloed op concurrentie

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Regels voor veiling van snelwegstations worden aangepast | TankPro.nl

Regels voor veiling van snelwegstations worden aangepast

De regels voor de veilingen van snelwegstations worden volgend jaar aangepast. Het betreft een verplichting om verkoopgegevens te verstrekken van locaties die onder de hamer gaan. Bij de veilingen van 2017 moeten de nieuwe regels van kracht worden. De Tweede Kamer moet zijn goedkeuring nog geven aan het wetsvoorstel. maar de verwachting is niet dat er veel bezwaren zijn.

Sinds 2002 worden elk jaar de huurrechten van enkele snelwegstations geveild. Op dit moment hoeft de zittende huurder geen verkoopgegevens te verstrekken aan andere partijen die interesse hebben in de betreffende locatie. Daardoor heeft de zittende huurder veel voordeel, omdat deze beter kan inschatten wat het snelwegstation waard is.

Vrijwillig

Aanvankelijk werd geprobeerd om betrokken partijen ertoe te bewegen vrijwillig die gegevens te verstrekken. Dat liep op niets uit, waardoor werd besloten om het via wet te verplichten. Verantwoordelijk minister Stef Blok heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt, waarin staat dat zittende huurders verplicht zijn om gegeven te verstrekken over:

 • verkoop per brandstofsoort
 • het aantal kaartliters, eveneens per brandstofsoort
 • shopomzet

Als de zittende huurder, of degene aan wie de concessiehouder het station verhuurt, weigert de verkoopgegevens te verstrekken, kan een boete worden opgelegd. Die boete bedraagt maximaal eenmaal de gebruiksvergoeding voor een jaar. Het gaat hierbij om het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de veiling van de huurrechten van het betreffende rijkswegstation plaatsvindt.

Als het parlement de nieuwe regels goedkeurt, worden ze van kracht per 1 januari 2017. Voor de veilingen van dit jaar verandert er dus niets. Bovendien gelden de wijzigingen alleen voor tankstations die voor een tweede keer onder de hamer komen. Omdat de veilingen in 2002 zijn begonnen en de huurrechten gelden voor vijftien jaar, worden in 2017 voor het eerst snelwegstations voor de tweede keer geveild.

Veilingen 2016

Uiteraard staan ook dit jaar weer veilingen van huurrechten gepland. Deze vinden plaats in september, waarbij het gaat om de volgende locaties:

 • BP De Hucht aan de A1 bij Apeldoorn
 • Esso Raakeind aan de A58 bij Gilze-Rijen
 • Tango Eigenblok aan de A15 bij Geldermalsen
 • Shell De Slaag aan de A1 bij Hoogland
 • Shell Swentibold aan de A2 bij Sittard-Geleen
 • Texaco De Forten aan de A12 bij Bunnik
 • Total De Liede aan de A200 bij Haarlem

Lees ook: Veiling snelwegstations heeft geen invloed op concurrentie

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.