BP schrapt opnieuw 4.000 arbeidsplaatsen door lage olieprijs

Bron: tankpro

Het Britse BP gaat wereldwijd opnieuw vierduizend banen schrappen als reactie op de steeds lagere olieprijs. Vooral bij de afdeling upstream moeten veel werknemers weg. De bezuiniging komt bovenop eerdere reorganisaties bij het Britse bedrijf, waarbij ook al vele duizenden arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Tevens werd enkele dagen geleden bekend dat bij de Duitse afdeling honderden werknemers voor hun baan moeten vrezen. Het aantal ontslagen in Nederland blijft waarschijnlijk zeer beperkt. Door de bezuinigingsronde wil het bedrijf competitief blijven, zonder de veiligheid in het geding te brengen.

Omdat BP geen upstream-activiteiten in ons land heeft, zijn er niet of nauwelijks gevolgen voor het Nederlandse personeel. Wel moeten er zo’n zeshonderd medewerkers weg bij de Noordzee-onderdelen, die niet vanuit Nederland worden aangestuurd. Ondanks de ontslagronde is de Britse energiereus vastbesloten om actief te blijven op de Noordzee.

Shell en Total

Door de sterke daling van de olieprijs in de afgelopen anderhalf jaar, staan de omzetten van veel energieconcerns fors onder druk. Voor BP komt daar nog bij dat het zwaar in de buidel moet tasten voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 in de Golf van Mexico.

Diverse andere grote multinationals, zoals Shell en Total, hebben ook al bezuinigingen aangekondigd. Bijvoorbeeld door het aantal werknemers te reduceren of door investeringen in nieuwe projecten uit te stellen of bedrijfsonderdelen van de hand te doen.

Petrobras

Ook de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras maakte onlangs bekend fors te snijden in de uitgaven. Het bedrijf wil maar liefst 32 miljard dollar minder investeren dan gepland. Naast een lage olieprijs speelt mee dat het Zuid-Amerikaanse bedrijf onderwerp is van een onderzoek naar fraude.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.