contract

Scherpere regels voor tijdelijke contracten in nieuwe cao

De regels voor het gebruik van tijdelijke contracten in de tank- en wasbranche gaan op de schop. De uitzonderingen die in de huidige cao worden gemaakt op dit gebied, komen niet terug in de nieuwe overeenkomst. Zo mogen nu nog vier tijdelijke contracten worden aangeboden. Dat wordt teruggebracht naar maximaal drie. Ook mag een werknemer nu nog drie jaar in een tijdelijk dienstverband werken. Dat wordt teruggebracht naar twee jaar. Dit als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

Momenteel zijn belangenbehartigers van werkgevers en werknemers in onderhandeling over een nieuwe cao voor tankstations en wasbedrijven. De huidige overeenkomst loopt tot het einde van deze maand. Beide kampen moeten het nog eens worden over onder andere de loonsverhoging. Op 29 oktober volgt een nieuwe onderhandelingsronde.

Uitzondering

Waar weinig discussie over zal zijn, is over tijdelijke contracten. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid biedt branches weliswaar de mogelijkheid om langer met tijdelijke contracten te werken dan de nieuwe wet toestaat. Sectoren die op deze uitzondering een beroep willen doen, moeten echter op overtuigende wijze aantonen dat een uitzondering noodzakelijk is. Dat dit gaat lukken voor de tank- en wasbranche is onwaarschijnlijk, denkt Tim Schoenmakers van branchevereniging Beta, één van de onderhandelaars.

Hierdoor wordt het gebruik van tijdelijke contracten dus beperkt. Ook brengt de nieuwe wet met zich mee dat een werknemer niet na drie maanden, maar pas na zes maanden weer terug in dienst mag worden genomen op een tijdelijk contract. Een kortere tussenpoos dan zes maanden, wordt gezien als een continuering van het eerdere dienstverband.

Toekomst

Beta waarschuwt ondernemers dan ook voor de aanstaande regelwijzigingen. ”Mocht een ondernemer vóór 31 oktober 2015 nog een arbeidsovereenkomst aanbieden aan een medewerker die al twee jaar in dienst is, en de werkgever wil niet dat deze overeenkomst automatisch overgaat in een vast dienstverband, dan moet hij de overeenkomst tot maximaal 30 juni 2016 laten lopen. Alle overeenkomsten die na deze datum aflopen, ook al zijn ze binnen de werkingssfeer van de huidige cao afgesloten, vallen hoe dan ook onder de nieuwe wetgeving.”

Wilt u meer weten over de wijzigingen in de aanstaande cao en wat deze betekenen voor uw bedrijf? Kom dan naar de Tankstation Vakbeurs en volg de workshop over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Scherpere regels voor tijdelijke contracten in nieuwe cao | TankPro.nl
contract

Scherpere regels voor tijdelijke contracten in nieuwe cao

De regels voor het gebruik van tijdelijke contracten in de tank- en wasbranche gaan op de schop. De uitzonderingen die in de huidige cao worden gemaakt op dit gebied, komen niet terug in de nieuwe overeenkomst. Zo mogen nu nog vier tijdelijke contracten worden aangeboden. Dat wordt teruggebracht naar maximaal drie. Ook mag een werknemer nu nog drie jaar in een tijdelijk dienstverband werken. Dat wordt teruggebracht naar twee jaar. Dit als gevolg van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.

Momenteel zijn belangenbehartigers van werkgevers en werknemers in onderhandeling over een nieuwe cao voor tankstations en wasbedrijven. De huidige overeenkomst loopt tot het einde van deze maand. Beide kampen moeten het nog eens worden over onder andere de loonsverhoging. Op 29 oktober volgt een nieuwe onderhandelingsronde.

Uitzondering

Waar weinig discussie over zal zijn, is over tijdelijke contracten. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid biedt branches weliswaar de mogelijkheid om langer met tijdelijke contracten te werken dan de nieuwe wet toestaat. Sectoren die op deze uitzondering een beroep willen doen, moeten echter op overtuigende wijze aantonen dat een uitzondering noodzakelijk is. Dat dit gaat lukken voor de tank- en wasbranche is onwaarschijnlijk, denkt Tim Schoenmakers van branchevereniging Beta, één van de onderhandelaars.

Hierdoor wordt het gebruik van tijdelijke contracten dus beperkt. Ook brengt de nieuwe wet met zich mee dat een werknemer niet na drie maanden, maar pas na zes maanden weer terug in dienst mag worden genomen op een tijdelijk contract. Een kortere tussenpoos dan zes maanden, wordt gezien als een continuering van het eerdere dienstverband.

Toekomst

Beta waarschuwt ondernemers dan ook voor de aanstaande regelwijzigingen. ”Mocht een ondernemer vóór 31 oktober 2015 nog een arbeidsovereenkomst aanbieden aan een medewerker die al twee jaar in dienst is, en de werkgever wil niet dat deze overeenkomst automatisch overgaat in een vast dienstverband, dan moet hij de overeenkomst tot maximaal 30 juni 2016 laten lopen. Alle overeenkomsten die na deze datum aflopen, ook al zijn ze binnen de werkingssfeer van de huidige cao afgesloten, vallen hoe dan ook onder de nieuwe wetgeving.”

Wilt u meer weten over de wijzigingen in de aanstaande cao en wat deze betekenen voor uw bedrijf? Kom dan naar de Tankstation Vakbeurs en volg de workshop over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/. Of schrijf nu in via: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.