Goede afspraken essentieel bij sluitingsbegeleiding op afstand

Voor ondernemers die op hun tankstations sluitingsbegeleiding op afstand willen toepassen, is het raadzaam duidelijke afspraken te maken met de meldkamer en het personeel. Bij de nieuwe methode van het afsluiten van een tankstation komt geen beveiliger naar de vestiging toe, maar wordt live meegekeken via het camerasysteem. Dit kan kosten besparen en de veiligheid vergroten, bleek tijdens een workshop van beveiligingsexpert BigBrother. Wel is het van belang om personeel nauw bij de implementatie te betrekken en duidelijke afspraken te maken met de meldkamer over hoe te handelen in bijzondere situaties.

Eerder dit jaar werd besloten de mogelijkheid toe te staan om het tankstation af te sluiten met één persoon. Dit betekent dat niet meer elke dag een beveiligingsmedewerker naar de vestiging hoeft te rijden. Daar staat tegenover dat er wel live moet worden meegekeken vanuit de meldkamer via het camerasysteem van het tankstation en dat de beveiliger de live beelden beelden ook moet kunnen doorzetten naar de politie. Als uitbaters gebruik willen maken van deze manier van sluiting, kunnen zij dispensatie aanvragen bij Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven.

De nieuwe methode van afsluiten gaat als volgt te werk:

  • De pompmedewerker meldt zich bij de meldkamer, bijvoorbeeld telefonisch of door een knop in te drukken op het tankstation
  • De beveiliger accepteert het verzoek en hij controleert de omgeving van het tankstation, via het camerasysteem
  • Als alles veilig is, geeft de beveiliger dat door aan de medewerker die vervolgens de afsluitprocedure start
  • Tijdens het afsluiten blijft de beveiliger meekijken. Tevens kan er voor gekozen worden om telefonisch met elkaar in verbinding te blijven staan, gedurende het afsluiten
  • De meldkamer blijft meekijken totdat de medewerker het tankstation heeft verlaten. (zie ook video onderaan dit artikel)

Binnen bovenstaande procedure zijn kleine afwijkingen of toevoegingen mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een paneel met lichtjes. Een rood licht voor als contact wordt gemaakt met de meldkamer, een oranje licht als de beveiliger checkt of alles veilig is en een groen licht op het moment dat duidelijk is dat de kust veilig is.

Aanwezigen

Tijdens de workshop werd uitleg gegeven over wat er bij komt kijken om deze vorm van sluiting mogelijk te maken. Zo’n vijftien exploitanten waren aanwezig. Een enkeling heeft in het verleden al hiermee geëxperimenteerd, anderen nog niet maar waren wel geïnteresseerd.

Het afsluiten zonder toezicht ter plekke is niet nieuw. In andere branches wordt al geruime tijd hiermee gewerkt. Onder andere groothandel Makro, dat ook enkele tankstations uitbaat, werkt hier al mee. ”En naar tevredenheid”, meldt commercieel directeur Aart van Rooijen van BigBrother. Het gaat hierbij om de Makro-winkels en niet specifiek om de tankstations. Deze zijn namelijk onbemand.

Stroomstoring

Tijdens de workshop rezen bij de aanwezigen diverse vragen. Wat te doen bij een stroomstoring? Wat als de batterij van de telefoon van de medewerker leeg is? En wat doet de beveiliger als hij ziet dat er een auto aan komt rijden, waarvan niet duidelijk is of er een klant of een overvaller in zit?

”Wat een beveiligingsmedewerker moet doen als er een auto aan komt, kun je in onderling overleg afspreken met de meldkamer. Ook bij andere problemen kun je als exploitant, al dan niet in overleg, bepalen wat de best mogelijke oplossingen zijn”, zegt Van Rooijen. Hij vindt deze vorm van tankstation-afsluiting dan ook geen pasklare oplossing voor elke exploitant.

Procedure

Ondernemers mogen per station andere procedures afspreken met de beveiligingsexpert. ”En uiteindelijk kun je ook besluiten om op de ouderwetse manier je vestiging te sluiten. Als je er geen goed gevoel bij hebt, of je twijfelt of het op jouw stations wel mogelijk is, kun je altijd besluiten om ervan af te zien.”

Het aspect van kostenbesparing speelt een belangrijke rol. Het rekenvoorbeeld dat tijdens de workshop werd gepresenteerd, liet het volgende zien. Stel dat de uitgaven voor een jaarabonnement bij een meldkamer voor sluitingsbegeleiding op afstand 231,50 euro bedragen en dat de beveiligingsmedewerker elke dag gedurende vijf minuten via de cameraverbinding live meekijkt, voor een tarief van 1,42 euro per minuut. Over het jaar genomen, komen de totale kosten voor sluitingsbegeleiding op afstand uit op 5 minuten X 1,42 euro X 365 dagen + 231,50 euro is 2.823,50 euro per jaar. Dit is een bedrag exclusief eventueel noodzakelijke kosten voor technische aanpassingen aan het station.

Besparing

Ten opzichte van de methode om elke dag een beveiliger naar je station te laten rijden, kan dit een stevige besparing opleveren. Al is dat ook afhankelijk van eventuele extra investeringen die moeten worden gedaan. Te denken valt hierbij aan nieuwe, betere camera’s en voldoende bandbreedte voor de internetverbinding die de beelden moet doorgeven. Ook moet alles worden vastgelegd in protocollen en moeten duidelijke afspraken worden gemaakt met de meldkamer.

”Als je besluit om met deze vorm van sluiting te werken, is het belangrijk om dit naar buiten toe te communiceren”, vertelt Van Rooijen. ”Als bijvoorbeeld een overvaller weet dat beveiligers en politie live kunnen meekijken en daardoor een duidelijk beeld krijgen van hoe de dader eruit ziet, kan dat een preventieve werking hebben. Laat daarom in lokale media weten dat je met deze vorm van beveiliging werkt en plaats borden op je voorterrein.”

Personeel

”Ook is het zeer belangrijk om het personeel te betrekken bij het proces om tot sluitingsbegeleiding op afstand te komen. Wat komt er precies bij kijken? Hoe gaat het in zijn werk? Wat is het gevoel van de medewerkers bij deze nieuwe vorm van afsluiten? Dat is ook van belang.”

Godfried Hendriks is veiligheidsexpert in de tankstationbranche en ziet wel heil in deze nieuwe vorm van afsluiting van het tankstations. Onder meer doordat de beveiligingsmedewerker hierbij geen onderdeel wordt van een eventuele overval.

”De medewerker is immers niet op het station aanwezig, terwijl hij wel meekijkt en daardoor een duidelijk beeld krijgt van de overvaller. Als een beveiliger onder schot wordt gehouden, kan hij geen melding maken naar de politie. Met deze vorm van afsluiten kan dat wel.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Goede afspraken essentieel bij sluitingsbegeleiding op afstand | TankPro.nl

Goede afspraken essentieel bij sluitingsbegeleiding op afstand

Voor ondernemers die op hun tankstations sluitingsbegeleiding op afstand willen toepassen, is het raadzaam duidelijke afspraken te maken met de meldkamer en het personeel. Bij de nieuwe methode van het afsluiten van een tankstation komt geen beveiliger naar de vestiging toe, maar wordt live meegekeken via het camerasysteem. Dit kan kosten besparen en de veiligheid vergroten, bleek tijdens een workshop van beveiligingsexpert BigBrother. Wel is het van belang om personeel nauw bij de implementatie te betrekken en duidelijke afspraken te maken met de meldkamer over hoe te handelen in bijzondere situaties.

Eerder dit jaar werd besloten de mogelijkheid toe te staan om het tankstation af te sluiten met één persoon. Dit betekent dat niet meer elke dag een beveiligingsmedewerker naar de vestiging hoeft te rijden. Daar staat tegenover dat er wel live moet worden meegekeken vanuit de meldkamer via het camerasysteem van het tankstation en dat de beveiliger de live beelden beelden ook moet kunnen doorzetten naar de politie. Als uitbaters gebruik willen maken van deze manier van sluiting, kunnen zij dispensatie aanvragen bij Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven.

De nieuwe methode van afsluiten gaat als volgt te werk:

  • De pompmedewerker meldt zich bij de meldkamer, bijvoorbeeld telefonisch of door een knop in te drukken op het tankstation
  • De beveiliger accepteert het verzoek en hij controleert de omgeving van het tankstation, via het camerasysteem
  • Als alles veilig is, geeft de beveiliger dat door aan de medewerker die vervolgens de afsluitprocedure start
  • Tijdens het afsluiten blijft de beveiliger meekijken. Tevens kan er voor gekozen worden om telefonisch met elkaar in verbinding te blijven staan, gedurende het afsluiten
  • De meldkamer blijft meekijken totdat de medewerker het tankstation heeft verlaten. (zie ook video onderaan dit artikel)

Binnen bovenstaande procedure zijn kleine afwijkingen of toevoegingen mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een paneel met lichtjes. Een rood licht voor als contact wordt gemaakt met de meldkamer, een oranje licht als de beveiliger checkt of alles veilig is en een groen licht op het moment dat duidelijk is dat de kust veilig is.

Aanwezigen

Tijdens de workshop werd uitleg gegeven over wat er bij komt kijken om deze vorm van sluiting mogelijk te maken. Zo’n vijftien exploitanten waren aanwezig. Een enkeling heeft in het verleden al hiermee geëxperimenteerd, anderen nog niet maar waren wel geïnteresseerd.

Het afsluiten zonder toezicht ter plekke is niet nieuw. In andere branches wordt al geruime tijd hiermee gewerkt. Onder andere groothandel Makro, dat ook enkele tankstations uitbaat, werkt hier al mee. ”En naar tevredenheid”, meldt commercieel directeur Aart van Rooijen van BigBrother. Het gaat hierbij om de Makro-winkels en niet specifiek om de tankstations. Deze zijn namelijk onbemand.

Stroomstoring

Tijdens de workshop rezen bij de aanwezigen diverse vragen. Wat te doen bij een stroomstoring? Wat als de batterij van de telefoon van de medewerker leeg is? En wat doet de beveiliger als hij ziet dat er een auto aan komt rijden, waarvan niet duidelijk is of er een klant of een overvaller in zit?

”Wat een beveiligingsmedewerker moet doen als er een auto aan komt, kun je in onderling overleg afspreken met de meldkamer. Ook bij andere problemen kun je als exploitant, al dan niet in overleg, bepalen wat de best mogelijke oplossingen zijn”, zegt Van Rooijen. Hij vindt deze vorm van tankstation-afsluiting dan ook geen pasklare oplossing voor elke exploitant.

Procedure

Ondernemers mogen per station andere procedures afspreken met de beveiligingsexpert. ”En uiteindelijk kun je ook besluiten om op de ouderwetse manier je vestiging te sluiten. Als je er geen goed gevoel bij hebt, of je twijfelt of het op jouw stations wel mogelijk is, kun je altijd besluiten om ervan af te zien.”

Het aspect van kostenbesparing speelt een belangrijke rol. Het rekenvoorbeeld dat tijdens de workshop werd gepresenteerd, liet het volgende zien. Stel dat de uitgaven voor een jaarabonnement bij een meldkamer voor sluitingsbegeleiding op afstand 231,50 euro bedragen en dat de beveiligingsmedewerker elke dag gedurende vijf minuten via de cameraverbinding live meekijkt, voor een tarief van 1,42 euro per minuut. Over het jaar genomen, komen de totale kosten voor sluitingsbegeleiding op afstand uit op 5 minuten X 1,42 euro X 365 dagen + 231,50 euro is 2.823,50 euro per jaar. Dit is een bedrag exclusief eventueel noodzakelijke kosten voor technische aanpassingen aan het station.

Besparing

Ten opzichte van de methode om elke dag een beveiliger naar je station te laten rijden, kan dit een stevige besparing opleveren. Al is dat ook afhankelijk van eventuele extra investeringen die moeten worden gedaan. Te denken valt hierbij aan nieuwe, betere camera’s en voldoende bandbreedte voor de internetverbinding die de beelden moet doorgeven. Ook moet alles worden vastgelegd in protocollen en moeten duidelijke afspraken worden gemaakt met de meldkamer.

”Als je besluit om met deze vorm van sluiting te werken, is het belangrijk om dit naar buiten toe te communiceren”, vertelt Van Rooijen. ”Als bijvoorbeeld een overvaller weet dat beveiligers en politie live kunnen meekijken en daardoor een duidelijk beeld krijgen van hoe de dader eruit ziet, kan dat een preventieve werking hebben. Laat daarom in lokale media weten dat je met deze vorm van beveiliging werkt en plaats borden op je voorterrein.”

Personeel

”Ook is het zeer belangrijk om het personeel te betrekken bij het proces om tot sluitingsbegeleiding op afstand te komen. Wat komt er precies bij kijken? Hoe gaat het in zijn werk? Wat is het gevoel van de medewerkers bij deze nieuwe vorm van afsluiten? Dat is ook van belang.”

Godfried Hendriks is veiligheidsexpert in de tankstationbranche en ziet wel heil in deze nieuwe vorm van afsluiting van het tankstations. Onder meer doordat de beveiligingsmedewerker hierbij geen onderdeel wordt van een eventuele overval.

”De medewerker is immers niet op het station aanwezig, terwijl hij wel meekijkt en daardoor een duidelijk beeld krijgt van de overvaller. Als een beveiliger onder schot wordt gehouden, kan hij geen melding maken naar de politie. Met deze vorm van afsluiten kan dat wel.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.