Grenspomphouders willen mediation via rechter om accijns

Met het afwijzende kort geding vonnis van eerder dit jaar is de strijd van de grenspomphouders tot het verkrijgen van schadevergoeding niet gestreden. De tankstation-ondernemers werken nu aan het in kaart brengen van hun schade over 2014. En inmiddels hebben zij ook een volgende stap gezet: De stichting ‘De Grens Bereikt!’ heeft de rechter verzocht om mediation met de Nederlandse Staat. Dat meldt het bestuur van de stichting.

Lisanne Henneveld: “De onafhankelijke groep grenspomphouders, verenigd in De Grens Bereikt!, gaat door met haar poging om compensatie te krijgen voor de door hen geleden schade vanwege de accijnsverhoging van 2014 en hebben een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Den Haag voor een nieuwe vorm van mediation; pre processuele comparitie.”

Mediation

Dat is een verzoek aan de rechter om de Nederlandse Staat te vragen om aan mediation mee te doen met de branchepartijen over het accijnsconflict dat de grenspomphouders hebben met de Staat. Daarbij kan de rechter de partijen ondersteunen ‘zodat zij zelf een vaststellingsovereenkomst kunnen sluiten’.

“Dit is een nieuw juridisch instrument dat sinds 2013 door de overheid geregeld is en heel interessant voor onze branche”, legt Henneveld uit. “De Staat zal op last van de rechter, indien deze het verzoek goedkeurt, moeten verschijnen en hopelijk leidt mediation dan tot een goede en creatieve oplossing van het huidige accijnsconflict. BETA en BOVAG ondersteunen dit initiatief van de grenspomphouders van De Grens Bereikt!”

Stichting

BETA-bestuurslid Antoine Meijer is penningmeester van de Stichting Accijnsclaim Pomphouders. Hij is betrokken bij elke stap in het accijnsproces. “BETA en BOVAG gaan ondertussen verder met het voorbereiden van een bodemprocedure. Die zullen we in gang zetten in het geval mediation met de Staat niet lukt, dan wel te lang duurt”, vertelt Meijer.

BETA en BOVAG gaan volgende week al om tafel om de opgestelde dagvaarding samen te bespreken met de advocaten en BOVAG gaat door met haar onderzoek naar nog meer en betere cijfers om een bodemprocedure te ondersteunen. Het BOVAG hoofdbestuur zal naar aanleiding van het cijferonderzoek beslissen om wel of niet door te gaan met een bodemprocedure.

Compensatie

Meijer: “Er wordt hard gewerkt achter de schermen om alsnog een goede compensatie te regelen voor gedupeerde grenspomphouders. Er moet veel worden uitgezocht en juridisch worden ‘fijngeslepen’.”

Nu België het accijnsprobleem van Wiebes niet heeft opgelost, is Wiebes zelf weer aan de beurt volgens BETA. BETA daagt hem uit om constructief mee te werken aan mediation via de rechter en een bodemprocedure te voorkomen. “Eén ding is zeker: BETA gaat gewoon door”, aldus Meijer.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grenspomphouders willen mediation via rechter om accijns | TankPro.nl

Grenspomphouders willen mediation via rechter om accijns

Met het afwijzende kort geding vonnis van eerder dit jaar is de strijd van de grenspomphouders tot het verkrijgen van schadevergoeding niet gestreden. De tankstation-ondernemers werken nu aan het in kaart brengen van hun schade over 2014. En inmiddels hebben zij ook een volgende stap gezet: De stichting ‘De Grens Bereikt!’ heeft de rechter verzocht om mediation met de Nederlandse Staat. Dat meldt het bestuur van de stichting.

Lisanne Henneveld: “De onafhankelijke groep grenspomphouders, verenigd in De Grens Bereikt!, gaat door met haar poging om compensatie te krijgen voor de door hen geleden schade vanwege de accijnsverhoging van 2014 en hebben een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Den Haag voor een nieuwe vorm van mediation; pre processuele comparitie.”

Mediation

Dat is een verzoek aan de rechter om de Nederlandse Staat te vragen om aan mediation mee te doen met de branchepartijen over het accijnsconflict dat de grenspomphouders hebben met de Staat. Daarbij kan de rechter de partijen ondersteunen ‘zodat zij zelf een vaststellingsovereenkomst kunnen sluiten’.

“Dit is een nieuw juridisch instrument dat sinds 2013 door de overheid geregeld is en heel interessant voor onze branche”, legt Henneveld uit. “De Staat zal op last van de rechter, indien deze het verzoek goedkeurt, moeten verschijnen en hopelijk leidt mediation dan tot een goede en creatieve oplossing van het huidige accijnsconflict. BETA en BOVAG ondersteunen dit initiatief van de grenspomphouders van De Grens Bereikt!”

Stichting

BETA-bestuurslid Antoine Meijer is penningmeester van de Stichting Accijnsclaim Pomphouders. Hij is betrokken bij elke stap in het accijnsproces. “BETA en BOVAG gaan ondertussen verder met het voorbereiden van een bodemprocedure. Die zullen we in gang zetten in het geval mediation met de Staat niet lukt, dan wel te lang duurt”, vertelt Meijer.

BETA en BOVAG gaan volgende week al om tafel om de opgestelde dagvaarding samen te bespreken met de advocaten en BOVAG gaat door met haar onderzoek naar nog meer en betere cijfers om een bodemprocedure te ondersteunen. Het BOVAG hoofdbestuur zal naar aanleiding van het cijferonderzoek beslissen om wel of niet door te gaan met een bodemprocedure.

Compensatie

Meijer: “Er wordt hard gewerkt achter de schermen om alsnog een goede compensatie te regelen voor gedupeerde grenspomphouders. Er moet veel worden uitgezocht en juridisch worden ‘fijngeslepen’.”

Nu België het accijnsprobleem van Wiebes niet heeft opgelost, is Wiebes zelf weer aan de beurt volgens BETA. BETA daagt hem uit om constructief mee te werken aan mediation via de rechter en een bodemprocedure te voorkomen. “Eén ding is zeker: BETA gaat gewoon door”, aldus Meijer.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.