Texaco bouwt nieuw station met gespleten luifel

Een nieuw Texaco-station in Utrecht krijgt een wel heel opvallend uiterlijk. De standaard vormgeving van een tankstation maakt plaats voor een opvallende, witte, gespleten luifel. Ook krijgt het gebouw veel ronde vormen, in plaats van het rechthoekige uiterlijk dat veel andere locaties kenmerkt. Met de bouw van de vestiging is inmiddels gestart en in het eerste kwartaal van volgend jaar moet het open gaan.

Het station komt te staan aan de Vleutensebaan in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Een wijk in aanbouw, waar de gemeente ruimte heeft vrijgemaakt voor onder meer een tankstation. Texaco heeft toestemming gekregen om op die plek te bouwen, maar mocht daar niet zomaar een standaard vestiging realiseren. De gemeente wilde iets speciaals.

Luifel

”Wij kregen de opdracht om iets te maken dat afwijkt van een standaard station”, aldus architect Chris van Stam van Bogaerds Architecten. ”Het moest van een hoger niveau zijn.”

Het meest opvallende deel is de luifel. ”Het gebouw heeft een luifel die op een natuurlijke manier lijkt te ontstaan vanuit het landschap. Aan de voorkant is hij diep ingesneden. Daardoor is er meer lichtinval, vooral op de plek waar mensen de shop in lopen. Op deze manier zijn er geen vervelende, donkere hoekjes. Wel is de luifel zo gebouwd dat je droog kunt tanken en naar de shop kunt lopen.”

Pompshop

Ook de buitenkant van de shop wordt opvallend. ”De ronding van de luifel komt terug in het winkelgebouw. Het wordt een ranke gevel met gebogen glas. Bij de gevel wordt gebruik gemaakt van het click-brick-systeem. “De stenen worden dus niet gevoegd, maar gestapeld”, legt Stam uit. ”De kosten zijn wel hoger dan bij een regulier station, maar de ambitie was ook om iets speciaals neer te zetten. En ik denk dat dat wel gelukt is.”

De nieuwe locatie krijgt drie pompeilanden en evenzoveel wasboxen. In de shop wordt gebruikgemaakt van het, bij Texaco gebruikelijke, Go the Fresh Way-concept, zonder bakery. Of de afwijkende vormgeving ook bij andere stations gaat worden toegepast, is niet bekend. Daarover heeft het bedrijf nog geen besluit genomen.

Tom van Gurp

Lees ook: Delek legt focus op bakery in nieuwe generatie Texaco-shops

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Texaco bouwt nieuw station met gespleten luifel”

Anneke Koot|30.07.15|23:14

ik ben blij dat die naast mij zit

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Texaco bouwt nieuw station met gespleten luifel | TankPro.nl

Texaco bouwt nieuw station met gespleten luifel

Een nieuw Texaco-station in Utrecht krijgt een wel heel opvallend uiterlijk. De standaard vormgeving van een tankstation maakt plaats voor een opvallende, witte, gespleten luifel. Ook krijgt het gebouw veel ronde vormen, in plaats van het rechthoekige uiterlijk dat veel andere locaties kenmerkt. Met de bouw van de vestiging is inmiddels gestart en in het eerste kwartaal van volgend jaar moet het open gaan.

Het station komt te staan aan de Vleutensebaan in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Een wijk in aanbouw, waar de gemeente ruimte heeft vrijgemaakt voor onder meer een tankstation. Texaco heeft toestemming gekregen om op die plek te bouwen, maar mocht daar niet zomaar een standaard vestiging realiseren. De gemeente wilde iets speciaals.

Luifel

”Wij kregen de opdracht om iets te maken dat afwijkt van een standaard station”, aldus architect Chris van Stam van Bogaerds Architecten. ”Het moest van een hoger niveau zijn.”

Het meest opvallende deel is de luifel. ”Het gebouw heeft een luifel die op een natuurlijke manier lijkt te ontstaan vanuit het landschap. Aan de voorkant is hij diep ingesneden. Daardoor is er meer lichtinval, vooral op de plek waar mensen de shop in lopen. Op deze manier zijn er geen vervelende, donkere hoekjes. Wel is de luifel zo gebouwd dat je droog kunt tanken en naar de shop kunt lopen.”

Pompshop

Ook de buitenkant van de shop wordt opvallend. ”De ronding van de luifel komt terug in het winkelgebouw. Het wordt een ranke gevel met gebogen glas. Bij de gevel wordt gebruik gemaakt van het click-brick-systeem. “De stenen worden dus niet gevoegd, maar gestapeld”, legt Stam uit. ”De kosten zijn wel hoger dan bij een regulier station, maar de ambitie was ook om iets speciaals neer te zetten. En ik denk dat dat wel gelukt is.”

De nieuwe locatie krijgt drie pompeilanden en evenzoveel wasboxen. In de shop wordt gebruikgemaakt van het, bij Texaco gebruikelijke, Go the Fresh Way-concept, zonder bakery. Of de afwijkende vormgeving ook bij andere stations gaat worden toegepast, is niet bekend. Daarover heeft het bedrijf nog geen besluit genomen.

Tom van Gurp

Lees ook: Delek legt focus op bakery in nieuwe generatie Texaco-shops

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Texaco bouwt nieuw station met gespleten luifel”

Anneke Koot|30.07.15|23:14

ik ben blij dat die naast mij zit

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.