shell, hoofdkantoor, den haag

Schoonmakers voeren actie bij hoofdkantoor Shell

shell, hoofdkantoor, den haag

Ruim duizend schoonmakers voeren dinsdag actie bij het Shell-hoofdkantoor in Den Haag. Ze protesteren tegen de, in hun ogen, slechte betaling door de oliemaatschappij. De staking maakt onderdeel uit van een langdurige landelijke actie van de schoonmaakbranche, waarbij ook andere grote bedrijven op de korrel worden genomen, zoals de Belastingdienst, de NS en Schiphol.

Volgens Ron Meyer van FNV Schoonmaak worden de werknemers slecht betaald. Onder meer het feit dat de schoonmaker de eerste twee dagen dat ze ziek zijn, geen loon krijgen, is hem een doorn in het oog. ”Wij vinden dat niet kunnen. De mensen in dienst van Shell krijgen dat wel. Waarom de schoonmakers dan niet.”

Oliemaatschappij

De oliemaatschappij heeft de schoonmakers niet in dienst, maar huurt ze in. ”Daarom zijn ze medeverantwoordelijk. Als ze van de werkgevers eisen dat er met betere beloningen wordt gewerkt of als Shell bereid is zelf meer te betalen, krijgen de schoonmakers het ook beter. Maar met de huidige tarieven gaat de kwaliteit van het werk eraan. De werknemers moeten bijvoorbeeld een compleet toiletblok schoonmaken in negentig seconden. Dat is niet te doen.”

De bond en de stakers hebben voor Shell gekozen, omdat het bedrijf een Nederlandse achtergrond heeft. ”Het is een soort huismerk van ons land”, zegt Meyer. ”Daarom hebben we besloten ook bij Shell te protesteren. Bovendien zeggen ze dat ze naar alle personeelsleden luisteren. Dan moeten ze ook luisteren naar hun schoonmakers.”

Staking

Gedurende een halfjaar hebben werknemers en werkgevers in de schoonmaakbranche onderhandeld over een betere vergoeding. Die onderhandelingen zijn een maand geleden onderbroken, waarna het personeel besloot te staken. Sindsdien zijn er diverse acties gevoerd bij verschillende grote Nederlandse bedrijven. Niet alle ruim duizend stakers zijn werkzaam bij Shell. Velen van hen werken elders, maar ze zijn meegekomen uit solidariteit.

”Veel grote bedrijven zijn bereid weinig te betalen”, aldus Meyer. ”Daardoor schrijven de schoonmaakbedrijven voor een laag bedrag in op een project, waardoor de beloning voor het personeel ook laag is. De concurrentie in de schoonmaakbranche is moordend.” De schoonmakers zelf zijn uiteindelijk de dupe van de krappe budgetten, is de redenering.

Tankstations

Shell is volgens Meyer niet de enige oliemaatschappij die bereid is weinig geld te betalen. Ook andere maatschappijen zouden met te lage vergoedingen werken. Overigens richt de onvrede van de stakers zich uitsluitend tot de kantoren. De schoonmakers zijn niet actief bij de tankstations.

Shell is zich van geen kwaad bewust. ”De actie van dinsdag is ook niet specifiek tegen ons gericht”, zegt woordvoerder Wim van de Wiel. ”Het is een zaak tussen de werkgevers en werknemers in de schoonmaakbranche. Wij werken met onderaannemers voor dergelijk werk. Shell huurt veel diensten in, onder meer beveiliging, catering en dus ook schoonmaken. Daarom spelen wij hier geen rol in. Ik hoop dat beide partijen er snel uitkomen en dat de schoonmakers een goede cao krijgen.”

Tarieven

Dat Shell medeverantwoordelijk zou zijn, omdat het bedrijf niet bereid is om goede tarieven te betalen, schaart Van de Wiel onder vakbondsretoriek. De staking bij het hoofdkantoor in Den Haag duurt de hele dag. Later in de week staan opnieuw acties gepland, al blijven deze niet beperkt tot het Shell-kantoor in Den Haag.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.