Detailhandel NL: ’Paasomzet pas na vijf dagen bijboeken is onbegrijpelijk’

Het is onbegrijpelijk dat ondernemers tijdens het paasweekeinde vijf dagen moeten wachten tot pinbetalingen zijn bijgeboekt. Dat zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat dit probleem snel moet worden aangepakt. Pomphouders krijgen tussen donderdagavond en dinsdagochtend geen pinomzet bijgeboekt, tot frustratie van velen. Banken storten normaliter op zaterdagen en zondagen geen bedragen bij, maar door Goede Vrijdag en Paasmaandag moeten tankstation-ondernemers zelfs nóg langer wachten. Wel bieden banken sinds kort de mogelijkheid aan om met de pinpas retourtransacties af te handelen.

Momenteel overleggen de banken en belangenorganisaties over het sneller bijboeken van de weekendomzet. Niet alleen pomphouders hebben last van de trage processen, de gehele detailhandel heeft hinder van dit probleem.

Betalingsverkeer

Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor het betalingsverkeer in ons land, kunnen banken het geld niet eerder bijboeken door afspraken tussen Europese centrale banken.

Shell-ondernemer Antoine Meijer uit Doetinchem is het een doorn in het oog dat hij elk weekend moet wachten op bijboekingen. ”Dan kan de omzet oplopen tot tienduizenden euro’s. Daar moet ik elke week een paar dagen op wachten, en tijdens het Paasweekend zelfs vijf dagen. Maar als ik op vrijdagavond in het buitenland een betaling doe, is het wel meteen van mijn rekening afgeschreven. Het moet toch mogelijk zijn om die omzet sneller te storten.”

Tankstation

Wat de banken de afgelopen tijd wel mogelijk hebben gemaakt, is het retourpinnen. Sinds woensdag biedt Rabobank de dienst aan. Andere banken volgen later. Als een tankstation over de retourdienst van bijvoorbeeld ING beschikt, kan elke klant gebruik maken van retourpinnen. Niet alleen degenen die een ING-pas hebben.

”Ik heb het al aangevraagd”, zegt Meijer. ”Voor mij kan het handig zijn als de klant bijvoorbeeld een verkeerd pompnummer heeft doorgegeven en we daar pas na de transactie achter komen.” Een ander voordeel is dat er door de retourmogelijkheid minder kasgeld in het station aanwezig hoeft is. ”Bovendien staat hierdoor alles geregistreerd. Dat is bij contante betalingen niet altijd het geval.”

Brandstof

”Ook als klanten shopproducten komen terugbrengen, is het handig om te hebben”, denkt Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Bijvoorbeeld als ze de verkeerde motorolie hebben gekocht. Of als klanten de verkeerde brandstof hebben getankt. Al komt dat tegenwoordig nog maar zelden voor.” Hij vindt de totstandkoming van retourpinnen dan ook een goede ontwikkeling.

Het retourpinnen is duurder dan reguliere pintransacties. De retourdienst kan alleen worden gebruikt als de oorspronkelijke transactie ook via pin of creditcard heeft plaatsgevonden. De klant hoeft bij de transactie geen pincode in te toetsen, maar alleen op ‘OK’ te drukken. Het bedrag staat binnen één dag op de rekening van de consument.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Detailhandel NL: ’Paasomzet pas na vijf dagen bijboeken is onbegrijpelijk’”

Shell Tausch|18.04.14|12:07

Je kan geld storten,betalen,pinnen bij de bank , maar bijschrijven van geld kan dan weer niet !volgens mij zitten we al lang niet meer in de beginfase van digitaal betalingsverkeer en gaat alles dus automatisch en ik geloof ook niet dat daar een dame na het weekend alles ff nakijkt en dan het bedrag overmaakt . Heet zoiets niet zelfverrijking? denk dat wij allemaal eens wat later de banken moeten betalen (rente e.d) dan krijg je zelfs op maandag post, dat kan dan weer wel . Snapt u het nog ???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Detailhandel NL: ’Paasomzet pas na vijf dagen bijboeken is onbegrijpelijk’ | TankPro.nl

Detailhandel NL: ’Paasomzet pas na vijf dagen bijboeken is onbegrijpelijk’

Het is onbegrijpelijk dat ondernemers tijdens het paasweekeinde vijf dagen moeten wachten tot pinbetalingen zijn bijgeboekt. Dat zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat dit probleem snel moet worden aangepakt. Pomphouders krijgen tussen donderdagavond en dinsdagochtend geen pinomzet bijgeboekt, tot frustratie van velen. Banken storten normaliter op zaterdagen en zondagen geen bedragen bij, maar door Goede Vrijdag en Paasmaandag moeten tankstation-ondernemers zelfs nóg langer wachten. Wel bieden banken sinds kort de mogelijkheid aan om met de pinpas retourtransacties af te handelen.

Momenteel overleggen de banken en belangenorganisaties over het sneller bijboeken van de weekendomzet. Niet alleen pomphouders hebben last van de trage processen, de gehele detailhandel heeft hinder van dit probleem.

Betalingsverkeer

Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor het betalingsverkeer in ons land, kunnen banken het geld niet eerder bijboeken door afspraken tussen Europese centrale banken.

Shell-ondernemer Antoine Meijer uit Doetinchem is het een doorn in het oog dat hij elk weekend moet wachten op bijboekingen. ”Dan kan de omzet oplopen tot tienduizenden euro’s. Daar moet ik elke week een paar dagen op wachten, en tijdens het Paasweekend zelfs vijf dagen. Maar als ik op vrijdagavond in het buitenland een betaling doe, is het wel meteen van mijn rekening afgeschreven. Het moet toch mogelijk zijn om die omzet sneller te storten.”

Tankstation

Wat de banken de afgelopen tijd wel mogelijk hebben gemaakt, is het retourpinnen. Sinds woensdag biedt Rabobank de dienst aan. Andere banken volgen later. Als een tankstation over de retourdienst van bijvoorbeeld ING beschikt, kan elke klant gebruik maken van retourpinnen. Niet alleen degenen die een ING-pas hebben.

”Ik heb het al aangevraagd”, zegt Meijer. ”Voor mij kan het handig zijn als de klant bijvoorbeeld een verkeerd pompnummer heeft doorgegeven en we daar pas na de transactie achter komen.” Een ander voordeel is dat er door de retourmogelijkheid minder kasgeld in het station aanwezig hoeft is. ”Bovendien staat hierdoor alles geregistreerd. Dat is bij contante betalingen niet altijd het geval.”

Brandstof

”Ook als klanten shopproducten komen terugbrengen, is het handig om te hebben”, denkt Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Bijvoorbeeld als ze de verkeerde motorolie hebben gekocht. Of als klanten de verkeerde brandstof hebben getankt. Al komt dat tegenwoordig nog maar zelden voor.” Hij vindt de totstandkoming van retourpinnen dan ook een goede ontwikkeling.

Het retourpinnen is duurder dan reguliere pintransacties. De retourdienst kan alleen worden gebruikt als de oorspronkelijke transactie ook via pin of creditcard heeft plaatsgevonden. De klant hoeft bij de transactie geen pincode in te toetsen, maar alleen op ‘OK’ te drukken. Het bedrag staat binnen één dag op de rekening van de consument.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Detailhandel NL: ’Paasomzet pas na vijf dagen bijboeken is onbegrijpelijk’”

Shell Tausch|18.04.14|12:07

Je kan geld storten,betalen,pinnen bij de bank , maar bijschrijven van geld kan dan weer niet !volgens mij zitten we al lang niet meer in de beginfase van digitaal betalingsverkeer en gaat alles dus automatisch en ik geloof ook niet dat daar een dame na het weekend alles ff nakijkt en dan het bedrag overmaakt . Heet zoiets niet zelfverrijking? denk dat wij allemaal eens wat later de banken moeten betalen (rente e.d) dan krijg je zelfs op maandag post, dat kan dan weer wel . Snapt u het nog ???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.