avia

AVIA versterkt coöperatie door aansluiting bij NCR

avia

De coöperatie AVIA Nederland is lid geworden van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). AVIA wil haar coöperatie versterken door gebruik te maken van het kenniscentrum van de organisatie. Ook het toepassen van de NCR-Code voor Coöperatieve Ondernemingen moet zorgen voor een verbetering, op het gebied van het verder inrichten van de coöperatieve onderneming en corporate governance (behoorlijk ondernemingsbestuur). Daarnaast wil AVIA graag gebruikmaken van het coöperatienetwerk dat NCR biedt.

De NCR heeft onlangs haar vereniging opengesteld voor alle typen coöperaties. Voorheen konden alleen coöperaties uit de land- en tuinbouw en financiële dienstverlening lid worden en gebruikmaken van het netwerk en de diensten van NCR. Nu kunnen alle andere coöperaties voor producten en advies bij de organisatie terecht.

Samenwerking

Geert Kuipers, Managing Director van de Coöperatie AVIA Nederland U.A. legt uit: “AVIA Nederland creëert meerwaarde voor de leden door; (1) gecoördineerde groei op de Nederlandse markt met de AVIA formule, (2) efficiëntie en inkoopvoordelen, (3) betere arbeidsverdeling of door vaardigheden van de verschillende leden te combineren, (4) samen risico’s te delen en te verminderen en (5) kennis deling en bundeling en best-practise deling.”

“AVIA streeft naar continuïteit, professionaliteit en slagvaardigheid in ondernemerschap voor de komende jaren dat vervolgens de noodzakelijke groei mogelijk maakt. We zien daarnaast graag een werkkader dat samenwerking, flexibiliteit, dynamiek, kennisuitwisseling en resultaatgerichtheid waardoor de coöperatie sneller en efficiënter kan reageren op (markt)ontwikkelingen. Focus op het groepsbelang boven het individuele belang. Het lidmaatschap en de band met de NCR creëert een breder netwerk en zorgt voor mogelijkheden tot kennisuitwisseling met op langere termijn een professionele en commerciële plus voor AVIA”.

Krachtenbundeling

Arjen van Nuland, directeur Nationale Coöperatieve Raad, reageert: “Samen sta je sterker, dat is de kern van coöperatief ondernemen. In de coöperatie werken leden samen om meer te bereiken dan ieder voor zich en is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Van oudsher waren de coöperaties sterk vertegenwoordigd in branches als land- en tuinbouw en verzekeringen. De laatste jaren zien we echter juist in allerlei andere branches coöperaties ontstaan en succesvol doorgroeien.”

“De coöperatie biedt voordelen door krachtenbundeling op korte termijn, maar borgt ook de belangen van de leden voor de lange termijn. Het is daarmee bij uitstek een duurzame ondernemingsvorm die juist past bij deze tijd. NCR ontwikkelt, deelt, verbindt en is het kenniscentrum en platform van de coöperaties. We verwelkomen AVIA als lid van de vereniging.”

Tankstations

AVIA bestaat uit meer dan tachtig zelfstandige oliebedrijven in veerttien West-Europese landen. Een netwerk van ongeveer drieduizend tankstations in Europa is voorzien van de bekende AVIA-vlag. Het is van oorsprong een Zwitserse organisatie met het Europese Hoofdkantoor in Zürich. Coöperatie AVIA Nederland U.A. vormt samen met vijf zelfstandige ondernemingen in de brandstof- en smeeroliebranche (B2C en B2B) de AVIA Groep in Nederland. De organisatie is met bijna driehonderd tankstations goed vertegenwoordigd in een groot aantal regio’s in Nederland.

NCR is de enige vereniging van coöperaties in Nederland en biedt bestuurders, commissarissen en managers van haar leden een platform waar men elkaar kan ontmoeten. In bijvoorbeeld commissies voor specifieke thema’s zoals jongeren en communicatie of tijdens de jaarlijkse Coöperatiedag. Kennis over coöperatief ondernemen wordt gedeeld met haar leden. Zo bouwt NCR samen met haar leden krachtige netwerken en verdiept de kennis over coöperatief ondernemen. NCR is gespecialiseerd in coöperatieve onderwerpen als ledenbetrokkenheid, governance, Ledenfinanciering, juridische zaken en internationalisering.

Lees ook: AVIA opent groengas-locatie in Eindhoven

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.