Bedrijven krijgen meer ruimte voor overgang naar Sepa

Ondernemers krijgen een half jaar langer de tijd om een overstap naar het Europese betaalsysteem Sepa te realiseren. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie. Aanvankelijk moesten bedrijven vóór 1 februari al hun betaalzaken op orde hebben, zodat deze binnen het Single European Payment Area (Sepa) passen. Die termijn wordt nu waarschijnlijk verschoven naar 1 augustus.

De Europese Commissie heeft een voorstel opgesteld, omdat veel Europese bedrijven en instanties de overgang nog niet op orde hebben. De vrees bestaat dat als strikt wordt vastgehouden aan de datum van 1 februari, er veel problemen ontstaan in het betalingsverkeer.

Uitstel

Betalingen die niet binnen de Sepa-regels vallen worden volgens dit nieuwe voorstel ook na 1 februari geaccepteerd. De Europese Commissie benadrukt dat na 1 augustus niet nóg eens uitstel wordt verleend en dat alle organisaties dan compleet moeten zijn overgegaan.

De maatregel is nog niet definitief. Zowel het Europees Parlement als de Europese Raad (waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd) moeten de plannen nog goedkeuren. Of, en zo ja, wanneer beide Europese instanties dat doen, is nog niet duidelijk. Als goedkeuring pas plaatsvindt na de datum van 1 februari, geldt het uitstel met terugwerkende kracht vanaf 31 januari.

Nederland

Volgens Nederlandse banken loopt de overgang naar Sepa in ons land prima. De banken blijven dan ook streven naar een complete migratie op 1 februari. Ook de ECB roept alle marktpartijen op om de overgang begin februari klaar te hebben. Europa wil Sepa invoeren, omdat daardoor het betalingsverkeer in de eurozone sneller en goedkoper plaatsvindt, is de gedachte. Het grensoverschrijdende betalingsverkeer moet verbeteren door het nieuwe systeem.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bedrijven krijgen meer ruimte voor overgang naar Sepa | TankPro.nl

Bedrijven krijgen meer ruimte voor overgang naar Sepa

Ondernemers krijgen een half jaar langer de tijd om een overstap naar het Europese betaalsysteem Sepa te realiseren. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie. Aanvankelijk moesten bedrijven vóór 1 februari al hun betaalzaken op orde hebben, zodat deze binnen het Single European Payment Area (Sepa) passen. Die termijn wordt nu waarschijnlijk verschoven naar 1 augustus.

De Europese Commissie heeft een voorstel opgesteld, omdat veel Europese bedrijven en instanties de overgang nog niet op orde hebben. De vrees bestaat dat als strikt wordt vastgehouden aan de datum van 1 februari, er veel problemen ontstaan in het betalingsverkeer.

Uitstel

Betalingen die niet binnen de Sepa-regels vallen worden volgens dit nieuwe voorstel ook na 1 februari geaccepteerd. De Europese Commissie benadrukt dat na 1 augustus niet nóg eens uitstel wordt verleend en dat alle organisaties dan compleet moeten zijn overgegaan.

De maatregel is nog niet definitief. Zowel het Europees Parlement als de Europese Raad (waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd) moeten de plannen nog goedkeuren. Of, en zo ja, wanneer beide Europese instanties dat doen, is nog niet duidelijk. Als goedkeuring pas plaatsvindt na de datum van 1 februari, geldt het uitstel met terugwerkende kracht vanaf 31 januari.

Nederland

Volgens Nederlandse banken loopt de overgang naar Sepa in ons land prima. De banken blijven dan ook streven naar een complete migratie op 1 februari. Ook de ECB roept alle marktpartijen op om de overgang begin februari klaar te hebben. Europa wil Sepa invoeren, omdat daardoor het betalingsverkeer in de eurozone sneller en goedkoper plaatsvindt, is de gedachte. Het grensoverschrijdende betalingsverkeer moet verbeteren door het nieuwe systeem.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.