financien, geld, administratie

Pensioenfonds PMT waarschuwt voor verhoging premie

Het pensioenfonds voor de tankstationbranche waarschuwt dat een verhoging van de pensioenpremie wellicht noodzakelijk is. Ook de uitkeringen komen onder druk te staan. Financieel staat de organisatie er niet goed genoeg voor, waardoor een premiewijziging een serieus scenario wordt. Dat meldt het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Eind dit jaar neemt PMT een besluit over een eventuele verlaging van de uitkeringen en een verhoging van de premies.

De reden van de mogelijke wijzigingen is dat de dekkingsgraad van het fonds te laag is. Bij de dekkingsgraad wordt de waarde van de beleggingen gedeeld door de waarde van de verplichtingen. Het is een indicator van hoe het pensioenfonds er voor staat. Hoe hoger het percentage, hoe beter.

Dekkingsgraad

Hoewel deze dekkingsgraad het afgelopen kwartaal is opgelopen met 5,2 procentpunt naar 101,5 %, is dit toch nog niet genoeg. Als de indicator eind dit jaar niet rond de 104,3 % ligt, zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Een verhoging van de premie en een korting op de pensioenuitkering zijn dan voor de hand liggende keuzes.

De redenen dat de organisatie er financieel minder goed voorstaat dan gehoopt, zijn tegenvallende resultaten van beleggingen. Als de dekkingsgraad ongewijzigd blijft in het vierde kwartaal van dit jaar, volgt een verlaging van de pensioenuitkering van 2,8 %. Neemt de dekkingsgraad toe, dan volgt een kleinere aanpassing of ziet het fonds af van een wijziging.

Pensioenuitkering

In april van dit jaar gingen de pensioenuitkeringen van PMT ook al omlaag. Toen was sprake van een verlaging van 6,3 %. De premies die ondernemers moeten betalen voor de pensioenen van hun werknemers gaan mogelijk ook omhoog, al is het eventuele verhogingspercentage nog niet duidelijk. Aan het begin van dit jaar vond ook al een verhoging plaats van de pensioenpremies.

Voor het laatste kwartaal van 2013 ziet PMT wel mogelijkheden op herstel. Volgens een woordvoerder hangt dit vooral samen met de ontwikkeling van de rentestand. Als de rente omhoog gaat, verwacht het pensioenfonds meer rendement en een kleinere kans op wijziging van uitkeringen en premies. Voor 2014 hangt het volgens PMT vooral af van wat de landelijke politiek doet om de financiële crisis te bestrijden.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.