EMV, pinnen

Aantal pinbetalingen bij tankstations stijgt met 15 procent

Het aantal pinbetalingen bij tankstations is in 2012 ten opzichte van het jaar ervoor met 15 procent toegenomen, op een aantal van 25 miljoen pintransacties. Daar staat tegenover dat er vorig jaar 28 procent minder contant geld is afgestort bij de banken. Het gaat hierbij om leden die gebruik maken van het raamcontract voor pinbetalingen, dat BOVAG heeft gesloten met de Rabobank.

Jan Bessembinders, manager BOVAG Tankstations, spreekt van een bemoedigende ontwikkeling. ‘Dit is hartstikke mooi. Dat bewijst ook dat leden die gebruik maken van de Rabobank raamovereenkomst op grote schaal hun ledenvoordeel pakken. Op jaarbasis is dat al gauw 900 euro.”

“Pinbetalingen via dit raamcontract zijn voor onze leden veruit het goedkoopste betaalmiddel . Daarnaast verhoog je met pinbetalingen de veiligheid voor jou en je werknemer. Je doet immers actief aan buitbeperking.” zegt hij in de Bovagkrant.

Evalueren

BOVAG en Rabobank evalueren binnenkort de raamovereenkomst, die op 31 december van dit jaar eindigt. Bessembinders beaamt dat BOVAG Tankstations de overeenkomst graag zou voortzetten. “We willen het scherpe pintarief , dat één van de laagste tarieven in de markt is, uiteraard graag houden zoals het nu is. We gaan de gesprekken vol vertrouwen tegemoet.”

Pinnen is niet alleen veiliger maar ook veel voordeliger Een tankstation dat een Alleen-Pinnen-kassa invoert kan daarmee jaarlijks 550 euro per kassa besparen. Dat blijkt uit onderzoek van EIM in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB).

Onderzoek

In het onderzoek ‘Pin Only in het MKB’ heeft EIM berekeningen gemaakt voor vier branches: tankstations, drogisterijen, mode en restaurants. De grootste besparingen zijn volgens de onderzoekers te behalen bij modewinkels. Als deze winkels geen contant geld meer accepteren kunnen ze per kassa per jaar 1500 euro besparen.

De verwachte besparing is daar het grootst omdat de onderzoekers ervan uit gaan dat de overstap op Alleen-Pinnen-Kassa’s geen combikassa meer overblijft. In de kledingbranche lijkt dat niet nodig omdat maar een heel klein deel van de betalingen contant gebeurt.

4,46 miljoen euro besparing

Voor de andere onderzochte branches is de aanname dat er per locatie één Alleen-Pinnen-kassa komt en dat de overige kassa’s combikassa’s blijven. Met dat uitgangspunt becijferde EIM de verwachte totale jaarlijkse besparing per branche.

Die ligt voor de tankstations op 4,46 miljoen euro. De modesector (bijna 26 miljoen euro) en de restaurants (ruim 21 miljoen euro) profiteren jaarlijks nog meer dan de tankstations. De drogisterijen blijven met een verwachte besparing van 900.000 euro ruim achter omdat daar veel kleine betalingen contant afgehandeld worden.

 

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.