Tankshop staat aan vooravond van omwenteling

2013 wordt het jaar waarin de tankshop voor eens en altijd zal veranderen. De pomphouder zal de locatie verder moeten uitdiepen; creatief moeten zijn en automobilisten niet meer als klanten zien maar als gasten. Dan komt het allemaal wel goed, denkt shop-strateeg Art Frickus van Conspicuous.

‘Het jaar 2013 staat in het teken van het experiment. Zowel fabrikanten, retailers en ondernemers zijn inmiddels gewend aan de huidige economische situatie en het veranderende shopper gedrag. Diep in ons hart weten we wel waar de schoen wringt. De branche is volop in ontwikkeling met allerlei nieuwe concepten. Er zal tijd nodig zijn om de verwachtingen en het imago van de tankshops bij de shopper om te turnen.

Geen klanten maar gasten

Alleen mijn vrees bestaat dat de huidige omslag niet ver genoeg gaat. Er wordt namelijk gedacht vanuit het “bestaande”. Er wordt gedacht vanuit een tankshop, er wordt gedacht in klanten. Stel dat de branche gaat denken in retail locaties, in GASTEN. Uit onderzoek weten we namelijk dat het overgrote deel van de tankshop-kopers dit vooraf, dus op het moment dat men het terrein op rijdt, al gepland had. Het impuls gehalte van een tankshop is zeer laag. (je kunt uiteraard nog wel shoppers beïnvloeden die van te voren van plan waren om iets te kopen)

Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen de tankshop links laten liggen, oftewel het niet relevant meer vinden. Enerzijds vanwege de prijs en het gebrek aan beleving en anderzijds vanwege het eenzijdige assortiment. Tel hierbij op dat het aantal rokers afneemt en overgewicht een steeds belangrijker rol speelt en het moge duidelijk zijn dat stilzitten geen optie is.

Van alles mogelijk

Het herpositioneren van “de tankshop” is de belangrijkste uitdaging voor de branche. Wat wil je als tankshop/formule zijn? Waar is er behoefte aan binnen mijn verzorgingsgebied? Want één ding is zeker: ‘One size fits all’ heeft de houdbaarheidsdatum allang overschreden tenzij je een niche formule bent. Je zal als tankshop-ondernemer moeten zoeken naar lokale behoeften waarbij je wel enkele formule “iconen” in acht zal moeten blijven nemen om de shopper niet teleur te stellen.

Vol verwachting klopt mijn hart hoe deze branche zich gaat ontwikkelen richting relevantere retail concepten. Concepten die beter aansluiten op de huidige situatie en het veranderende shopper gedrag. Mijns inziens is er op middellange termijn van alles mogelijk gezien de perfecte retail locaties die men in bezit heeft. Ondertussen valt er gelukkig voor de tankshop-ondernemer nog volop te verbeteren wat WEL beïnvloedbaar is.

Stout

Misschien moet de ondernemer hier wel een beetje stout voor zijn…..so be it. De shopper is namelijk een mens. Zijn gedrag op de winkelvloer is voor 99,96% onbewust. Dat onbewuste bedrag is noodzakelijk omdat de mens zeer beperkt is in wat hij kan. De ondernemer kan de shopper hierbij (onbewust )helpen middels de inzet van onder andere de zintuigen. Tijdens de Benelux Benzinedag op 31 januari in Antwerpen zal ik hierop dieper ingaan.’

Art  Frickus

Art Frickus helpt met zijn bedrijf Conspicuous retailers,fabrikanten en ondernemers om meer omzet uit de winkelvloer te halen (van onderzoek tot implementatie) en is op 31 januari één van de gastsprekers tijdens de Benelux Benzinedag.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankshop staat aan vooravond van omwenteling | TankPro.nl

Tankshop staat aan vooravond van omwenteling

2013 wordt het jaar waarin de tankshop voor eens en altijd zal veranderen. De pomphouder zal de locatie verder moeten uitdiepen; creatief moeten zijn en automobilisten niet meer als klanten zien maar als gasten. Dan komt het allemaal wel goed, denkt shop-strateeg Art Frickus van Conspicuous.

‘Het jaar 2013 staat in het teken van het experiment. Zowel fabrikanten, retailers en ondernemers zijn inmiddels gewend aan de huidige economische situatie en het veranderende shopper gedrag. Diep in ons hart weten we wel waar de schoen wringt. De branche is volop in ontwikkeling met allerlei nieuwe concepten. Er zal tijd nodig zijn om de verwachtingen en het imago van de tankshops bij de shopper om te turnen.

Geen klanten maar gasten

Alleen mijn vrees bestaat dat de huidige omslag niet ver genoeg gaat. Er wordt namelijk gedacht vanuit het “bestaande”. Er wordt gedacht vanuit een tankshop, er wordt gedacht in klanten. Stel dat de branche gaat denken in retail locaties, in GASTEN. Uit onderzoek weten we namelijk dat het overgrote deel van de tankshop-kopers dit vooraf, dus op het moment dat men het terrein op rijdt, al gepland had. Het impuls gehalte van een tankshop is zeer laag. (je kunt uiteraard nog wel shoppers beïnvloeden die van te voren van plan waren om iets te kopen)

Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen de tankshop links laten liggen, oftewel het niet relevant meer vinden. Enerzijds vanwege de prijs en het gebrek aan beleving en anderzijds vanwege het eenzijdige assortiment. Tel hierbij op dat het aantal rokers afneemt en overgewicht een steeds belangrijker rol speelt en het moge duidelijk zijn dat stilzitten geen optie is.

Van alles mogelijk

Het herpositioneren van “de tankshop” is de belangrijkste uitdaging voor de branche. Wat wil je als tankshop/formule zijn? Waar is er behoefte aan binnen mijn verzorgingsgebied? Want één ding is zeker: ‘One size fits all’ heeft de houdbaarheidsdatum allang overschreden tenzij je een niche formule bent. Je zal als tankshop-ondernemer moeten zoeken naar lokale behoeften waarbij je wel enkele formule “iconen” in acht zal moeten blijven nemen om de shopper niet teleur te stellen.

Vol verwachting klopt mijn hart hoe deze branche zich gaat ontwikkelen richting relevantere retail concepten. Concepten die beter aansluiten op de huidige situatie en het veranderende shopper gedrag. Mijns inziens is er op middellange termijn van alles mogelijk gezien de perfecte retail locaties die men in bezit heeft. Ondertussen valt er gelukkig voor de tankshop-ondernemer nog volop te verbeteren wat WEL beïnvloedbaar is.

Stout

Misschien moet de ondernemer hier wel een beetje stout voor zijn…..so be it. De shopper is namelijk een mens. Zijn gedrag op de winkelvloer is voor 99,96% onbewust. Dat onbewuste bedrag is noodzakelijk omdat de mens zeer beperkt is in wat hij kan. De ondernemer kan de shopper hierbij (onbewust )helpen middels de inzet van onder andere de zintuigen. Tijdens de Benelux Benzinedag op 31 januari in Antwerpen zal ik hierop dieper ingaan.’

Art  Frickus

Art Frickus helpt met zijn bedrijf Conspicuous retailers,fabrikanten en ondernemers om meer omzet uit de winkelvloer te halen (van onderzoek tot implementatie) en is op 31 januari één van de gastsprekers tijdens de Benelux Benzinedag.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.