lng tankstation, minister Schultz

Investeren in LNG noodzakelijk voor schoon vrachtverkeer

Investeringen in LNG als nieuwe brandstof voor het (vracht)verkeer, is noodzakelijk om in de toekomst Europese milieunormen te halen en het milieu te ontlasten. Dat zei minister Schultz van Haegen woensdag tijdens de officiële opening van het eerste openbare LNG24 tankstation van Nederland in Zwolle. De minister prees de deelnemende partijen Salland Olie, Ballast Nedam en de gemeente Zwolle voor hun  doorzettingsvermogen en ambitie.

LNG (Liquified Natural Gas) moet de brandstof van de toekomst worden voor het vrachtverkeer. Door de schone verbranding is er 90% minder uitstoot van fijnstof en stikstof en gaat de CO2 uitstoot met 15% omlaag. Hierdoor voldoet LNG nu al aan de voorgestelde euro 6 emissie-eisen. Een LNG-motor is bovendien 50% stiller dan een dieselmotor en doordat de brandstof over de hele wereld wordt gewonnen is de prijsstabiliteit groter.

Het LNG wordt nu nog uit Quatar gehaald omdat het gas daar een hoger methaan gehalte heeft. Op termijn is de bedoeling dat het gas in Nederland wordt geproduceerd en dan vooral de BIO-LNG variant.

Voortouw

Probleem is echter dat het realiseren van een LNG-tankstation behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Er leven nog veel vooroordelen over vloeibaar gas, zo hebben de initiatiefnemers Salland Olie, Ballast Nedam en de gemeente Zwolle ervaren.

Zwolle heeft in dit proces zelf het voortouw genomen om in haar gemeente  een openbaar LNG-station te realiseren. “Voor ons was er geen referentiekader en geen passende vergunningen voor de bouw van een LNG-station”,zei een gemeentewoordvoerder. We hebben dat zelf moeten ontwikkelen.” De realisatie van het tankstation heeft 16 maanden in beslag genomen.

Blauwdruk

Volgens de minister kan het LNG-tankstation in Zwolle als voorbeeld dienen voor de bouw van andere LNG-stations in het land. ‘ Hier is de basis gelegd wat bouw betreft en vergunningen. Dit kan de blauwdruk zijn voor andere gemeenten die nu nog twijfelen.”

Schultz zei verder dat de stimuleringsmaatregelen vanuit het ministerie van belang zijn maar dat vooral de marktpartijen zelf het voortouw moeten nemen. “Wat de uitslag ook is bij de verkiezingen en welke minister er ook over gaat. De ambitie moet zijn om op deze ingeslagen weg verder te gaan.” Ballast Nedam verwacht in 2013 nieuwe LNG-stations te hebben gebouwd in Pijnacker en Veghel.

Platform

Nederland zet flink in op LNG. Zo is in juli het Nationaal Platform LNG (NPL) opgericht. Het platform gaat alle initiatieven op het gebied van LNG bundelen en ook samen met de overheid werken aan een verdere uitbreiding van LNG als brandstof.

Het Platform heeft een ’50-50-500-doelstelling’: ten minste 50 binnenvaartschepen, 50 zeeschepen en 500 trucks moeten in 2015 LNG als brandstof hebben. Ook wordt er op de maasvlakte een LNG-terminal gebouwd.

Europa

Ook in Europa wordt LNG steeds meer als het alternatief voor diesel beschouwd. Zo is het idee van ‘blue corridors’ ontstaan, dat een netwerk biedt van LNG-tankstations voor zware voertuigen.

Manuel Lage, algemeen directeur van NGVA Europa, zegt dat de technologie voor het rijden op LNG is bewezen en dat er sprake is van een goede wil onder transporteurs en brandstofleveranciers om de uitdaging op te pakken. “Als het gaat om internationaal transport met zware voertuigen, zijn er momenteel geen alternatieven die zich kunnen meten met LNG. Wij vinden dit de perfecte oplossing voor internationaal transport.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Investeren in LNG noodzakelijk voor schoon vrachtverkeer | TankPro.nl
lng tankstation, minister Schultz

Investeren in LNG noodzakelijk voor schoon vrachtverkeer

Investeringen in LNG als nieuwe brandstof voor het (vracht)verkeer, is noodzakelijk om in de toekomst Europese milieunormen te halen en het milieu te ontlasten. Dat zei minister Schultz van Haegen woensdag tijdens de officiële opening van het eerste openbare LNG24 tankstation van Nederland in Zwolle. De minister prees de deelnemende partijen Salland Olie, Ballast Nedam en de gemeente Zwolle voor hun  doorzettingsvermogen en ambitie.

LNG (Liquified Natural Gas) moet de brandstof van de toekomst worden voor het vrachtverkeer. Door de schone verbranding is er 90% minder uitstoot van fijnstof en stikstof en gaat de CO2 uitstoot met 15% omlaag. Hierdoor voldoet LNG nu al aan de voorgestelde euro 6 emissie-eisen. Een LNG-motor is bovendien 50% stiller dan een dieselmotor en doordat de brandstof over de hele wereld wordt gewonnen is de prijsstabiliteit groter.

Het LNG wordt nu nog uit Quatar gehaald omdat het gas daar een hoger methaan gehalte heeft. Op termijn is de bedoeling dat het gas in Nederland wordt geproduceerd en dan vooral de BIO-LNG variant.

Voortouw

Probleem is echter dat het realiseren van een LNG-tankstation behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Er leven nog veel vooroordelen over vloeibaar gas, zo hebben de initiatiefnemers Salland Olie, Ballast Nedam en de gemeente Zwolle ervaren.

Zwolle heeft in dit proces zelf het voortouw genomen om in haar gemeente  een openbaar LNG-station te realiseren. “Voor ons was er geen referentiekader en geen passende vergunningen voor de bouw van een LNG-station”,zei een gemeentewoordvoerder. We hebben dat zelf moeten ontwikkelen.” De realisatie van het tankstation heeft 16 maanden in beslag genomen.

Blauwdruk

Volgens de minister kan het LNG-tankstation in Zwolle als voorbeeld dienen voor de bouw van andere LNG-stations in het land. ‘ Hier is de basis gelegd wat bouw betreft en vergunningen. Dit kan de blauwdruk zijn voor andere gemeenten die nu nog twijfelen.”

Schultz zei verder dat de stimuleringsmaatregelen vanuit het ministerie van belang zijn maar dat vooral de marktpartijen zelf het voortouw moeten nemen. “Wat de uitslag ook is bij de verkiezingen en welke minister er ook over gaat. De ambitie moet zijn om op deze ingeslagen weg verder te gaan.” Ballast Nedam verwacht in 2013 nieuwe LNG-stations te hebben gebouwd in Pijnacker en Veghel.

Platform

Nederland zet flink in op LNG. Zo is in juli het Nationaal Platform LNG (NPL) opgericht. Het platform gaat alle initiatieven op het gebied van LNG bundelen en ook samen met de overheid werken aan een verdere uitbreiding van LNG als brandstof.

Het Platform heeft een ’50-50-500-doelstelling’: ten minste 50 binnenvaartschepen, 50 zeeschepen en 500 trucks moeten in 2015 LNG als brandstof hebben. Ook wordt er op de maasvlakte een LNG-terminal gebouwd.

Europa

Ook in Europa wordt LNG steeds meer als het alternatief voor diesel beschouwd. Zo is het idee van ‘blue corridors’ ontstaan, dat een netwerk biedt van LNG-tankstations voor zware voertuigen.

Manuel Lage, algemeen directeur van NGVA Europa, zegt dat de technologie voor het rijden op LNG is bewezen en dat er sprake is van een goede wil onder transporteurs en brandstofleveranciers om de uitdaging op te pakken. “Als het gaat om internationaal transport met zware voertuigen, zijn er momenteel geen alternatieven die zich kunnen meten met LNG. Wij vinden dit de perfecte oplossing voor internationaal transport.”

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.